Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ONLINE Dramatický večer na Kryme: O deviatej večer začal ruský útok na ukrajinskú základňu!

Zobraziť galériu (24)
(Zdroj: archív)

KYJEV - Predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov dnes počas návštevy v Moskve prisľúbil, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby sa k Rusku pripojil nielen Krym, ale celá Ukrajina. Dodal, že "Ukrajina je súčasťou veľkého jednotného ruského sveta". Gazprom hrozí vypnutím plynu pre Ukrajinu! O deviatej hodine večer Rusi napadli základňu v Sevastopoli. Kričali na Ukrajincov, aby sa vzdali, tí na to nereagovali.

00:00 Končíme naše online spravodajstvo. Ďakujeme, že ste nás sledovali

23:30 Fotky novinárov, ktorých napadli a zranili ruskí vojaci

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Twitter)

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Twitter)

23:17 Ruský opozičný politik a šachový veľmajster Garri Kasparov napísal na Twitteri, že ruský parlament prijal dnes nový zákon. Pokiaľ legitímna vláda nedosiahne dohodu, Rusko môže pričleniť Krym k svojmu územiu

23:10 Podľa americkej stanice NBC, Rusi sú na Kryme "zabarikádovaní" a nemajú absolútne v úmysle odtiaľ odísť

Vojak z leteckej základne v Sevastopole
Zobraziť galériu (24)
Vojak z leteckej základne v Sevastopole  (Zdroj: Twitter)

22:44 Podľa zdrojov z ukrajinskej armády, Putin nariadil rozkaz, aby do 16. marca nebol na Kryme ani jeden ukrajinský vojak

22:37 Rusi v nákladných vozidlách základňu opúšťajú, obsadiť sa im ju nepodarilo. Už je celá v rukách Ukrajincov

Fotka z prepadnutia sevastopoľskej základne
Zobraziť galériu (24)
Fotka z prepadnutia sevastopoľskej základne  (Zdroj: Twitter)

21:32 Ukrajinská základňa vzdušného veliteľstva v Sevastopoli bola prepadnutá ruskými vojakmi. K streľbe nedošlo. Ruskí vojaci ju napadli o deviatej večer miestneho času. Kričali, aby Ukrajinci zložili zbrane, inak ich zabijú. Ukrajinskí vojaci to odmietli, Rusi následne nereagovali, paľbu nezačali. Asi 20 vojakov preniklo dovnútra, tam sa zabarikádovali a vyjednávali

21:20 Americkí senátori požadujú za Ukrajinu sankcie voči Rusku aj vo futbale

Americkí republikánski senátori Mark Kirk a Dan Coats sa dnes obrátili kvôli ruskej intervencii na Ukrajine na šéfa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Josepha Blattera so žiadosťou o vylúčenie reprezentácie Ruskej federácie z blížiacich sa futbalových majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii. Súčasne požiadali aj o odobratie práva usporiadať MS vo futbale 2018 Rusku a o pozastavenie jeho členstva vo FIFA.

Senátori sa v zdôvodnení odvolávajú na princípy FIFA, ktoré zakazujú, aby sa voči ktorejkoľvek krajine  uplatnila diskriminácia na politickom a etnickom základe. Kirk a Coats pripomínajú precedens niekdajšej Juhoslávie, ktorej FIFA kvôli konfliktom na Balkáne pozastavila členstvo a jej reprezentácia preto chýbala na európskom šampionáte v roku 1992, kam sa prebojovala z kvalifikácie, pričom sa navyše nemohla zapojiť ani do bojov o účasť na MS 1994.

Keďže Rusko podľa senátorov podobne neguje princípy FIFA a medzinárodného práva, nezaslúži si ani účasť na svetovom šampionáte, ani poctu byť hostiteľskou krajinou takéhoto podujatia. FIFA zatiaľ na list, ktorého text zverejnil senátor Kirk na svojej webovej stránke, nereagovala.

20:30 Ukrajinský súd rozhodol o nezákonnosti krokov parlamentu Krymu i rady Sevastopola

Okresný správny súd v Kyjeve dnes na podnet tamojšej generálnej prokuratúry označil za nezákonné rozhodnutia poslancov parlamentu Autonómnej republiky Krym (ARK) v Simferopole i zastupiteľstva v Sevastopole, meste s osobitým štatútom, ktorých cieľom je realizácia referenda o pripojení sa spomínaných území k Ruskej federácii.

Informovala o tom ukrajinská agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačovú službu generálnej prokuratúry v Kyjeve. Súdne rozhodnutie zakazuje robiť akékoľvek kroky, smerujúce k príprave plebiscitu alebo na jeho samotnej realizácii. V zdôvodnení sa pripomína, že takéto kroky ignorujú ústavný poriadok Ukrajiny a predstavujú hrubé porušenie platnej ukrajinskej legislatívy.

19:54 Samozvaného gubernátora Doneckej oblasti odsúdili na dva mesiace 

Podnikateľa Pavla Gubareva, samozvaného gubernátora Doneckej oblasti a jedného z lídrov tamojších proruských aktivistov, odsúdili dnes Kyjeve na dva mesiace väzenia. Informovali o tom ukrajinské médiá.Na Gubareva už predtým vydali ukrajinské úrady zatykač. Príslušníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) ho vo štvrtok zadržali v jeho bydlisku.

Gubarev sa v uplynulých dňoch aktívne zúčastňoval na proruských demonštráciách v Donecku a bol aj pri útoku proruských demonštrantov na miestne ukrajinské úrady, pričom sa napokon nechal masami zvoliť za nového gubernátora Doneckej oblasti.

19:09 Rezort diplomacie vyzval Poliakov, aby opustili polostrov Krym

Poľské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo dnes všetkých občanov Poľska, ktorí sa zdržiavajú na Krymskom polostrove, aby ho opustili kvôli nepredvídateľnosti ďalšieho vývoja v oblasti. Rezort súčasne neodporučil Poliakom cestovať na Ukrajinu a tých, ktorí sa nachádzajú na území tejto postsovietskej republiky, vyzval na zachovanie ostražitosti, informovala spravodajská televízia TVN24.

18:35 Gazprom hrozí Ukrajine zastavením dodávok plynu

Ruský energetický gigant Gazprom dnes varoval, že môže zastaviť dodávky plynu na Ukrajinu pre nezaplatené účty za predchádzajúce dodávky. To zvyšuje tlak na dočasnú vládu v Kyjeve aj Európsku úniu, ktorá odoberá polovicu z ruských dodávok plynu cez ukrajinskú vetvu plynovodu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller vyhlásil, že Kyjev musí zaplatiť svoje dlhy za predchádzajúce dodávky. Inak riskuje, že sa zopakuje rovnaký scenár ako začiatkom roka 2009. Rusko vtedy pre nezaplatené účty zastavilo transport suroviny do Európy cez ukrajinské územie. Ukrajina je však v zúfalej finančnej situácii, ktorá sa ešte zhoršila po páde promoskovsky orientovaného exprezidenta Viktora Janukovyča.

18:06 Rozmiestnenie jednotiek na Kryme

Rozmiestnenie jednotiek na Kryme
Zobraziť galériu (24)
Rozmiestnenie jednotiek na Kryme  (Zdroj: tsn.ua)

17:20 Proukrajinskí hackeri napadli webovú stránku denníka Rossijskaja gazeta 

Webová stránka ruského vládneho denníka Rossijskaja gazeta sa dnes stala terčom útoku proukrajinských hackerov, ktorí ju vyradili z činnosti. Na stránke s doménou Rg.ru sa namiesto štandardného spravodajského obsahu objavilo logo s nápisom KiberSotňa (KyberSto) na modro-žltom pozadí symbolizujúcom štátnu zástavu Ukrajiny, informovala agentúra RIA Novosti.

"Ide o útok osôb spriahnutých s Majdanom," uviedol šéfredaktor denníka Vladislav Fronin, ktorý potvrdil, že stránka bude opäť funkčná ešte dnes večer. Skupina KiberSotňa však zodpovednosť za útok odmietla na svojom facebookovom profile, tvrdiac, že podobné akcie sú trestným činom. Podľa nej za útokom stoja "tajné skupiny aktivistov".

16:16 "Bieleho Sašu" vyšetrujú za umučenie a vraždu 20 ruských vojakov

Ruské úrady dnes oznámili, že začali viesť vyšetrovanie voči ukrajinskému nacionalistovi a koordinátorovi hnutia Pravý sektor Oleksandrovi Muzyčkovi. Hovorca Vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin informoval, že Muzyčko, známy tiež ako "Biely Saša", konal z nenávisti voči Rusku. "Muzyčko brutálne mučil vojnových zajatcov z radov ruských ozbrojených síl a potom ich zabíjal. Počas vypočúvania s cieľom získať informácie Muzyčko osobne mučil a potom zavraždil najmenej 20 zajatcov," povedal Markin. Vyšetrovací výbor tvrdí, že Muzyčko lámal vojakom prsty, vypichoval im oči, kliešťami im vytrhával nechty, niektorým podrezal hrdlo, iných zastrelil.

15:51 Vojenských pozorovateľov OBSE opäť nevpustili na Krym

Vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) opäť nevpustili na Krymský polostrov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Do oblasti pri meste Čongar sa pokúsilo dostať 47 neozbrojených pozorovateľov z 25 krajín OBSE. Podľa nemenovaného diplomata sa ešte pokúsia prejsť na Krym cez iné kontrolné stanovištia.

15:42 Putin je taktik, ktorý sníva o obnove Sovietskeho zväzu

Svet podcenil Putina, je to výborný taktik, ktorý neprestal snívať o obnovení Sovietskeho zväzu. Týmito slovami zhodnotil vo vysielaní rozhlasovej stanice RTBF krízovú situáciu medzi Ruskom a Ukrajinou bývalý generálny tajomník NATO (1994-95) a niekdajší šéf belgickej diplomacie Willy Claes. "Putin viackrát zopakoval, že najväčšia hlúposť, ktorá sa udiala v 20. storočí, bol rozpad Sovietskeho zväzu. Spolu s ďalšími sníva o oživení tohto veľkého zoskupenia. Pokračuje v rétorike studenej vojny a stále nás vníma ako nepriateľov," povedal Claes.

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

15:39 Rusko obvinilo ukrajinské médiá zo zavádzania, vzťahy s Ukrajinou neprerušilo

Ruské ministerstvo zahraničných vecí je "udivené a šokované" zo spôsobu, akým ukrajinské médiá prekrútili vyhlásenia ruského veľvyslanca pri OSN Vitalija Čurkina. Ukrajinské agentúry a po nich aj médiá dnes totiž s odvolaním sa na Čurkina a tlačové stredisko OSN informovali, že Moskva prerušuje diplomatické vzťahy s Kyjevom, lebo tamojšiu vládu považuje za nelegitímnu.

"Ruské MZV je udivené a dokonca až šokované tým, ako mnohé ukrajinské médiá prekrútili vyhlásenia veľvyslanca Ruska pri OSN ohľadom kontaktov ruskej strany s predstaviteľmi vedenia v Kyjeve. Mimoriadne provokačne vyznieva šírená téza o údajnom rozhodnutí Moskvy prerušiť v súčasnej situácii diplomatické vzťahy s Ukrajinou," píše sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie, ktorý odkázal na webovú stránku OSN, kde je prepis Čurkinovho vyhlásenia i príslušný videozáznam.

15:29 Kanada ide na Rusov tvrdo

K postihu Ruska sa odhodlala Kanada, kde žije asi milión obyvateľov s ukrajinskými koreňmi. Ottawa vyhostila skupinu ruských dôstojníkov, ktorí sú v krajine na odborných jazykových kurzoch. Podľa informácie kanadského ministerstva zahraničia dostalo deväť vojakov 24 hodín na to, aby krajinu opustilo. Kanada tiež odvolala spoločné vojenské cvičenie Vigilant Eagle a na protest proti ruskej invázii odvolala kanadského veľvyslanca z Moskvy.

15:12 Rusko vyslalo na Krym najskúsenejších vojakov

Na území Krymu sa nachádzajú príslušníci siedmich najbojaschopnejších formácií ruských ozbrojených síl. Uviedol to dnes na základe analýzy fotografií a videozáznamov ukrajinský zbrojný expert Valeryj Riabych.

Podľa ukrajinskej informačno-konzultačnej agentúry Defense Express na území Krymu sú momentálne vojaci divízie vzdušných síl z Pskova, Tuly a Ivanova, ako aj príslušníci výsadkárskej divízie z Uľjanovska a Novorossijska, vojenskí prieskumníci z pluku dislokovaného v Kubinke v Moskovskej oblasti, ako aj príslušníci motostreleckej brigády zo Samarskej oblasti.

Riabych zdôraznil, že lídri susedného štátu (Ruska) by nemali zavádzať, keď sa zriekajú príslušníkov vlastných ozbrojených síl a označujú ich za neznáme ozbrojené formácie. Upozornil, že títo muži používajú najmodernejšiu vojenskú techniku, ktorú má vo výzbroji najmä ruská armáda, ale aj armády jej spojencov - Kazachstanu a Arménska.

15:08 Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa stretla v Dubline v ukrajinskými politikmi Juliou Tymošenkou a Vitalijom Kličkom.

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

15:06 Zablokovaný hraničný priechod s Ukrajinou

Na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Ubľa - Malyj Bereznyj dnes dočasne pozastavili proces vybavovania cestujúcich, ktorý už ale opätovne funguje v normálnom režime. Spomínané obmedzenie nesúviselo s aktuálnymi udalosťami na Ukrajine.

"Na hraničnom priechode Ubľa – Malyj Bereznyj bol dnes dočasne pozastavený vybavovací proces z dôvodu, že občania Ukrajiny vlastniaci vozidlá so slovenskými evidenčnými číslami, zablokovali tento priechod na ukrajinskej strane," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová.

Dodala, že spomínané vozidlá musia raz za päť dní opustiť územie Ukrajiny. Nespokojnosť vodičov zrejme súvisela s tým, že im ukrajinské pohraničné orgány nechceli povoliť, aby pri návrate zo Slovenska použili ten istý hraničný priechod, cez ktorý územie Ukrajiny opustili.

14:59 Rusi sa tvária, ako by na Kryme ani neboli.

14:40 Ukrajinský ortodoxný mních protestuje v Simferopole proti rozpadu krajiny.

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

14:37 EÚ zaujala extrémne nekonštruktívnu pozíciu, tvrdí Rusko

Európska únia zmrazením rokovaní o vízovom režime medzi EÚ a Ruskom zaujala "extrémne nekonštruktívnu" pozíciu. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Rusko "nebude akceptovať jazyk sankcií a hrozieb" a v prípade zavedenia sankcií bude reagovať odvetnými opatreniami, uvádza sa vo vyhlásení rezortu ruskej diplomacie.

14:33 Polícia po stretoch s demonštrantmi stráži budovy v Donecku

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

14:11 Rusko kritizuje úniu

Európska únia zmrazením rokovaní o vízovom režime medzi EÚ a Ruskom zaujala "extrémne nekonštruktívnu" pozíciu. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Rusko "nebude akceptovať jazyk sankcií a hrozieb" a v prípade zavedenia sankcií bude reagovať odvetnými opatreniami, uvádza sa vo vyhlásení rezortu ruskej diplomacie.

14:10 Turčynov zrušil rozhodnutie krymského parlamentu

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov podpísal dnes výnos, ktorý pozastavil účinnosť uznesenia parlamentu Autonómnej republiky Krym (ARK) ohľadom usporiadania referenda o štatúte polostrova. Výnos nadobudol platnosť svojím zverejnením.

13:43 Rusko vysiela na Krym ďalšiu techniku aj vojakov

Na Krym sa údajne presúva najmenej 18 nákladných automobilov s ruskými námorníkmi a poľný tábor. Okrem toho sa očakáva aj príchod ruských obojživelných útočných lodí.

13:41 USA vyšlú ďalšie stíhačky

BBC informovala, že Spojené štáty vyšlú ďalších šesť stíhačiek F-15 a jedno lietadlo určené na dopĺňanie paliva iných lietadiel vo vzduchu KC-135 do Litvy, kde pomôžu strážiť vzdušný priestor pobaltských štátov.

13:29 Rusko nezaznamenalo zvýšený počet azylantov z Ukrajiny a neregistruje ani väčšie množstvo ukrajinských žiadostí o trvalý pobyt.

Agentúre ITAR-TASS to povedal podpredseda ruskej imigračné služby Anatolij Fomenko. Vyvrátil tak správy ruských štátnych médií o tom, že z Ukrajiny do Ruska mieria tisíce rusky hovoriacich utečencov ohrozovaných na živote ukrajinskými nacionalistami a teroristami.

13:27 Pozorovatelia OBSE mieria na Krym.

Takto vyzerala ich zastávka na jednej z čerpacích staníc na juhu Ukrajiny.

13:09 Športovci sa zúčastnia na paralympiáde v Rusku

Ukrajina napokon predsa len pošle do dejiska zimných paralympijských hier v ruskom Soči svojich športovcov. V piatok to len niekoľko hodín pred otvorením podujatia potvrdil šéf Ukrajinského paralympijského výboru Valerij Suškevič. "Zostávame na paralympijských hrách," uviedol. Ako však dodal, nevie "do akej miery sa teraz tím môže sústreďovať na výsledky". Otvorenie podujatia však budú bojkotovať viaceré západné krajiny vrátane Veľkej Británie alebo Francúzska.

12:50 Putinov spojenec obvinil USA, že sa pokúšajú "zničiť" Rusko

Spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, bývalý diplomat a teraz šéf Ruských železníc Vladimir Jakunin, obvinil USA a "finančnú oligarchiu sveta", že zorganizovali násilné prevzatie moci na Ukrajine, aby "zničili" Rusko ako svojho geopolitického konkurenta. Podľa Jakunina sa USA už po desaťročia snažia o to, aby Ukrajinu oddelili od Ruska a priviedli do náruče Západu. Povedal to vo štvrtok v rozhovore, ktorý poskytol novinám Financial Times.

12:40 Vodca ukrajinských radikálov Dmytro Jaroš bude kandidovať v májových prezidentských voľbách na Ukrajine.

Oznámila to dnes ukrajinská agentúra UNN. Mocenská výmena v Kyjeve podľa Jaroša neskončila, boj teraz prechádza do "politickej fázy". Jaroš pri februárových krvavých incidentoch v centre Kyjeva velil oddielom krajne nacionalistického hnutia Pravý sektor, ktoré počas nepokojov plnilo úlohu ochranky tvrdého jadra demonštrantov.

12:37 Ukrajinci demonštrujú pred ruskou ambasádou v Kyjeve. Žiadajú zastaviť vojnu.

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

12:35 Ministri V4 a severských krajín odsúdili intervenciu na Kryme

"Ministri zahraničných vecí severských a pobaltských štátov a Vyšehradskej štvorky dnes odsúdili... útok na suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, a odsúdili tiež nelegálne referendum o pripojení Krymu k Rusku," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Ministri zahraničných vecí Poľska, Česka, Slovenska a Maďarska - Vyšehradskej štvorky - sa spolu so šéfmi severských a pobaltských krajín stretli dnes v estónskom meste Narva blízko ruských hraníc. Slovensko zastupoval šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

12:30 Proruskí kozáci patrolujú pred budovou krymského parlamentu.

12:27 Zaplavenie lode

Rusi dnes ráno zatopili ďalšiu loď 416 MB v snahe o zablokovanie ukrajinských námorných síl v prístave, ktoré tak nedokážu vyplávať na otvorené more. Vo štvrtok na rovnakom mieste prišlo k zaplaveniu lode "Očakov".

12:16 Zvýšený pohyb ruskej vojenskej techniky po Kryme

Ukrajinské jednotky zaznamenali pohyb ruskej vojenskej techniky vo východnej časti Krymského polostrova. Cieľ ich akcie nie je známy, uviedol predstaviteľ tlačového centra ukrajinských ozbrojených síl na Kryme Vladyslav Selezňov.

Podľa jeho informácií sa v noci nadnes z trajektov v Kerči vylodilo zhruba 20 nákladných áut typu KAMaz a Ural a vydalo sa do vnútrozemia polostrova. Podľa Selezňova nie je známe, aký náklad autá prevážali. Rovnakým smerom sa dnes ráno vydalo aj 11 automobilov tylového zabezpečenia. Súčasťou vojenskej kolóny bola poľná kuchyňa, poľná nemocnica i prenosný ruský kúpeľ, uviedol Selezňov na svojej facebookovej stránke. Okrem toho ruskí vojaci začali budovať tábor na myse Čauda neďaleko mesta Feodosija. V dohľadnom čase sa podľa vojenského zdroja očakáva, že do oblasti pripláva aj výsadková loď.

12:12 Americký raketový torpédoborec Truxtun preplával Dardanelami

Americký raketový torpédoborec Truxtun dnes preplával prielivom Dardanely a zamieril do Čierneho mora, oznámila turecká televízia. V jeho vodách sa zúčastní spoločného cvičenia s bulharským a rumunským námorníctvom, ktoré bolo naplánované ešte vlani. Kotviť má v rumunskom prístave Constanta. Ruské médiá spájajú cestu americkej lode s ukrajinskou krízou a upozorňujú na prítomnosť ďalších dvoch amerických bojových lodí v blízkosti ruských vôd.

12:08 Moskva neorganizuje udalosti na Kryme, tvrdí Putinov hovorca

Rusko neorganizuje vývoj udalostí na ukrajinskom polostrove Krym, Moskva reaguje na žiadosti o pomoc. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Úsilie Ruska o deeskaláciu konfliktu na Ukrajine sa nestretáva s pochopením, dodal. "Napriek všetkým snahám nášho prezidenta, jeho pripravenosti prakticky na dennej báze vysvetľovať pozíciu Ruska, stále narážame na múr nepochopenia," povedal Peskov, ktorého vyjadrenia má odvysielať ruská spravodajská stanica Rossija 24 v nedeľu.

12:02 Jaceňuk potvrdil ochotu hovoriť s Ruskom, odmietol referendum na Kryme

Ukrajina je pripravená na rozhovory s Ruskom, Moskva však musí najskôr stiahnuť svojich vojakov, dodržiavať medzinárodné dohody a zastaviť podporu "separatistov a teroristov", uviedol dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

11:50 Presúvanie vojenskej techniky na Krym

11:42 Na Kryme už 30 tisíc ruských vojakov

Podľa informácií ukrajinského portálu kyivpost.com bolo na Krymskom polostrove rozmiestnených už 30 tisíc ruských vojakov. Presný počet ukrajinských vojakov na Kryme zatiaľ známy nie je, uviedol generálplukovník Myhajl Koval z ukrajinskej pohraničnej stráže.

11:37 Zaťahovanie faktoru NATO do situácie na Ukrajine je krajne nebezpečné

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že pokusy zatiahnuť do zložitej situácie na Ukrajine NATO ako ďalší faktor vnášajú dodatočný prvok napätia a sú krajne nebezpečné. Predstaviteľ ruského MZV Alexander Lukaševič ďalej podotkol, že faktor NATO na Ukrajine, kde je situácia zložitá a výnimočná, "podkopáva perspektívy normalizácie situácie".

11:23 Rusko prerušilo s Ukrajinou diplomatické vzťahy

Rusko prerušuje diplomatické vzťahy s Ukrajinou. Vyhlásil to dnes ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin. Informovala o tom ukrajinská agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačové centrum OSN. Podľa Čurkina bolo takéto rozhodnutie prijaté v súvislosti s tým, že Moskva neuznáva legitimitu novej ukrajinskej vlády. "Moskva neuznáva legitimitu súčasnej ukrajinskej vlády, preto prerušuje diplomatické vzťahy s Ukrajinou," vyhlásil veľvyslanec.

11:12 Pracovníci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu sa pokúšajú dostať na Krym.

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Twitter)

10:59 Kyjev dosadzuje oligarchov do vedenia rusky hovoriacich regiónov

Ukrajinské médiá dnes upozorňujú na úlohu miestnych oligarchov, ktorí podľa niektorých komentátorov môžu byť kľúčom k upokojeniu konfrontácie vo východoukrajinských rusky hovoriacich regiónoch. Majitelia veľkých priemyselných komplexov v Donecku, Charkove či Dnepropetrovsku sa zatiaľ k ukrajinskej kríze verejne nevyjadrujú, podľa zasvätených komentátorov ale sympatizujú so Západom a na rozpade krajiny nemajú žiadny záujem.

10:48 Šéf krymského parlamentu chce k Rusku pripojiť celú Ukrajinu

Predseda krymského parlament Vladimir Konstantinov počas návštevy v Moskve prisľúbil, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby sa k Rusku pripojil nielen Krym, ale celá Ukrajina. "Dúfam, že dokážeme pomôcť vychovať na Ukrajine nového lídra. Neraz sme hovorili, že na Ukrajine sa objaví nový Bohdan Chmeľnyckyj (kozácky hajtman na Ukrajine, ktorý chcel vytvoriť nezávislý štát kozákov - pozn. TASR) a zjednotí oba naše veľké štáty, ktoré oddelene nemôžu existovať," vyhlásil Konstantinov na stretnutí s poslancami Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu.

10:46 Lietadlu s premiérom Jaceňukom adresovali falošnú teroristickú hrozbu

Lietadlo s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom na palube obkľúčili vo štvrtok bezpečnostné zložky v dôsledku teroristickej hrozby. Informovala o tom dnes agentúra APA s odvolaním sa na mediálne správy. "Informované kruhy" podľa nej potvrdili správu viedenských novín Kurier. Za strojcov falošného poplachu sa považujú ruské tajné služby, píše APA. Varovanie pred údajnými teroristami na palube lietadla s Jaceňukom dostalo nemecké riadenie letovej prevádzky, ktoré následne informovalo rakúsku stranu.

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: kurier.at)

10:39 Noc na Kryme bola napätá, ale zaobišla sa bez incidentov.

Ukrajinské posádky však pripúšťajú, že dnes môže dôjsť k novým pokusom o prienik na územie základní ukrajinských ozbrojených síl. Najviac napätá je situácia v blízkosti štábu ukrajinského vojenského námorníctva v Sevastopole, keďže sa tam výrazne zvýšil počet príslušníkov tzv. domobrany, ruských kozákov a ľudí v maskovacích uniformách bez rozlišovacích znakov.

Veľmi napätá je situácia v Kerči, kde podľa zdroja denníka Ukrajinská pravda došlo k obsadeniu prístavu trajektov ruskými kozákmi, uviedla agentúra UNIAN. Reálny by mohol byť aj pokus o obsadenie areálu ukrajinskej posádky v Jevpatoriji. Ukrajinskí vojaci posilnili ochranu objektov a pripravujú sa na provokácie zo strany "radikálne naladeného obyvateľstva".

10:37 Ukrajinskí vojaci na Kryme chceli ľuďom pomocou koncertu dokázať, že ich nálada aj morálka sú v absolútnom poriadku.

10:33 Svedkovia včera zaznamenali pohyb ukrajinského raketového delostrelectva.

10:31 Žena zahalená v ukrajinskej národnej vlajke sa pozerá na kvety a odkazy pre tých, ktorých zabili v nedávnom strete na kyjevskom Námestí nezávislosti.

Žena zahalená v ukrajinskej
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

Žena zahalená v ukrajinskej
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

10:23 Rusku sankcie EÚ nevadia, Ukrajina je vraj dôležitejšia

Bez prekvapenia a väčších obáv prijali ruskí diplomati sankcie, o ktorých vo štvrtok v Bruseli rozhodol summit Európskej únie. Únijné špičky sa rozhodli pozastaviť rozhovory s Ruskom o vízach a obchodnej dohode a v prípade absencie priamych rokovaní Moskvy s Kyjevom pohrozili Rusku ďalšími sankciami. EÚ tiež podporila rozhodnutie pozastaviť prípravu summitu G8 (sedem najvyspelejších krajín sveta a Rusko) v ruskom Soči.

10:03 Koho by zasiahli sankcie voči Rusku viac?

Obchod medzi EÚ a Ruskom v číslach, ktoré zverejnila ruská televízna stanica Russia Today

09:59 Ruská tlač varuje pred negatívnymi vplyvmi anexie Krymu

Ruské médiá upozorňujú na negatívne dopady invázie na Krym pre ruskú zahraničnú politiku aj pre ruské hospodárstvo. Integrácia Krymu podľa komentátorov zaťaží ruský rozpočet, prehĺbi obavy z Ruska ako nepredvídateľného partnera a zvýši nedôveru postsovietskych štátov.

"Moskva doslova tlačí Ukrajinu k čo najrýchlejšiemu členstvu v Európskej únii a v NATO. Nemenej nebezpečné je zostrenie vzťahov so Západom. Summit štátov G8 je ohrozený a USA a EÚ hrozia Rusku sankciami. Namiesto aby Rusko ukázalo silu, stalo sa nepredvídateľným hráčom, ktorý nedokáže triezvo zhodnotiť svoje možnosti," napísal denník Vedomosti.

09:55 Zoznam Putinových nepravdivých výrokov je vraj úbohá propaganda USA

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes označilo za "úbohú propagandu" štvrtkový desaťbodový zoznam údajných nepravdivých tvrdení, ktoré v stredu zazneli z úst ruského prezidenta Vladimira Putina, keď sa pred novinármi snažil obhájiť vojenské akcie na území Ukrajiny.

Ide o propagandu, ktorá svedčí o tom, že "vo Washingtone tak ako aj predtým nie sú schopní adekvátne vyhodnotiť vývoj udalostí", keď neprebiehajú podľa amerických plánov, uviedlo v reakcii ruské ministerstvo.

09:39 Horná komora ruského parlamentu podporí pripojenie Krymu k Rusku

Ak sa pre to v ohlásenom krymskom referende vyjadrí väčšina hlasujúcich. Podľa agentúry RIA Novosti to dnes povedala predsedníčka Rady federácie Valentina Matvijenková.

Parlament Krymskej autonómnej republiky vo štvrtok schválil rezolúciu o pripojení polostrova k Ruskej federácii. Zároveň urýchlil usporiadanie referenda o odtrhnutí od Ukrajiny, ktoré sa má konať 16. marca. Podľa krymských predákov sa v ňom kladne vysloví najmenej 70 percent obyvateľov Krymu.

09:33 Delegácia z Krymu v ruskom parlamente

09:28 Utečencov z Ukrajiny by mohol prijať útvar pre zaistených cudzincov

V prípade príchodu utečencov z Ukrajiny je pripravený na ich umiestnenie aj Útvar policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach (okr. Trebišov). Zariadenie je určené pre mužov, ženy i rodiny s deťmi. "Kapacita je 176 miest, v súčasnosti tu máme umiestnených 12 štátnych príslušníkov tretích krajín," uviedol pre TASR riaditeľ útvaru Emil Semjan.

Pri naliehavej krátkodobej potrebe by sa dala zrejme kapacita pre cudzincov v zariadení aj zvýšiť. Objekt je primárne určený pre osoby zaistené vzhľadom na ich nelegálny pobyt v SR. V areáli zariadenia majú obmedzený pohyb.

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR)

09:16 Vedomosti: Rusko a Západ dokráčali ku katastrofe

Ruský denník Vedomosti napísal: Ukrajina sa v najbližších rokoch postará o bolesti hláv v USA, Európskej únii i Rusku. Nech by terajšia situácia bola akokoľvek ťažká, krajina sa nachádza ešte len na začiatku dlhého prechodného obdobia, ktoré svojou tiažou a ničivosťou môže prekonať aj 90. roky. Aj v prípade, že pomoc MMF a EÚ dorazí včas a Ukrajina unikne bankrotu, nastúpia bolestné reformy, ktoré nadlho zhoršia situáciu veľkej časti populácie. To môže zase viesť k nestabilite a tá vytvorí nové lákadlá pre ruských a západných diplomatov a vyzvedačov, pokúšajúcich sa loviť v kalných vodách, upevniť víťazstvo či oplatiť porážku. Práve sme videli, čím to môže skončiť. Ale aj v prípade upevnenia nového režimu v Kyjeve si Rusko zachová významné páky vplyvu na Ukrajinu.

09:15 Kanada vyhostila skupinu ruských dôstojníkov, ktorí sú v krajine na jazykových kurzoch.

Podľa informácie kanadského ministerstva zahraničia dostalo deväť ruských vojakov 24 hodín na to, aby krajinu opustili. Podľa premiéra Stephena Harpera je krok súčasťou protiruských sankcií za inváziu ruských vojsk na ukrajinskom Kryme.

09:14 Takto vyzerá ruská blokáda na Kryme

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: FB)

09:12 Ak neuspeje prvé kolo sankcií voči Rusku, príde ďalšie

Ak prvé kolo sankcií voči Rusku v dôsledku jeho vojenskej intervencie na Ukrajine neuspeje, môže nasledovať druhé, ktorého terčom budú ruské podniky a ľudia blízki prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Uviedol to dnes francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

08:52 Vladimir Putin obsadením Krymu len čiastočne dosiahol to, čo skutočne chce.

Domnieva sa to poľský politológ Roland Freudenstein a tvrdí, že šéf Kremľa si stanovil aj ďalšie ciele. Ruský prezident podľa Freudensteina "chce Krym, aj keď ho zrejme neanektuje, len z neho spraví protektorát". Chce vyrokovať, aby odtiaľ odišli ukrajinskí vojaci, uskutočniť tam referendum a spojiť Krym s Ruskom. "Ale chce aj ďalšie tri veci," upozornil Roland Freudenstein.

  • Rozhodujúci hlas v ukrajinskej politike a bezprostredný vplyv na to, kto bude a kto nebude vo vláde v Kyjeve.
  • Dosiahnuť akceptovanie práva Ruska na aktívnu ochranu ruskej menšiny vo svete.
  • Získať pobaltské štáty.

08:37 Janukovyč vraj leží v moskovskej nemocnici s podozrením na infarkt.

V ruských médiách sa opäť objavili špekulácie o vážnych zdravotných problémoch zvrhnutého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Zdroje denníka Moskovskij komsomolec tvrdia, že Janukovyč bol hospitalizovaný na jednej z moskovských kliník s podozrením na infarkt. Ruský bulvár už pred niekoľkými dňami ukrajinského exprezidenta "pochoval", správy o jeho smrti začiatkom týždňa dementoval sám prezident Vladimir Putin.

Janukovyčov stav je podľa moskovského denníka ťažký, ale vedenie kliniky sa k informáciám o jeho zdraví odmieta vysloviť. Zdroje ukrajinskej agentúry Unian vraj hovoria o tom, že bývalý prezident už nie je medzi živými.

08:32 Do Kerča, ktorý leží na ukrajinskej strane prielivu spájajúceho Čierne more s Azovským, v noci dorazili ruskí kozáci s ťažkou vojenskou výzbrojou, uviedol Unian.

Vo Feodosi, kde je dislokovaný prápor ukrajinskej námornej pechoty, je ukrajinská posádka v obkľúčení a rokuje s ruským veliteľom. Na výzvu k zloženiu zbraní Ukrajinci nereagovali.

V obkľúčení ruskými vojakmi je aj ukrajinský raketový pluk v Jevpatoriji na západnom pobreží Krymu. Niekoľko desiatok neoznačených vojakov s plnou výzbrojou dopravili na miesto ruské nákladné automobily a ozbrojenci sa domáhali vstupu do areálu. Keď bolo vyjednávanie bezvýsledné, ruskí vojaci zablokovali všetky vjazdy do kasární.

08:15 Ukrajinské jednotky na Kryme očakávajú útok ruských vojakov.

Ruské posily dorazili do Kerča, v obkľúčení sú útvary vo Feodosii a Jevpatoriji.

08:12 Tymošenková v Dubline vyzvala EÚ, aby konala a zabránila agresii Ruska, ktoré podľa nej držia Ukrajincov na muške.

"Kremeľ musí pochopiť, že Ukrajina je štátom, nie teritóriom, zvrchovanou krajinou, ktorá sa môže z vlastnej vôle pripojiť k Európe," vyhlásila.

08:00 Ukrajina môže požiadať o členstvo v Európskej únii.

Chystá sa to dnes vyhlásiť vplyvná Európska ľudová strana (EPP), ktorá je teraz najsilnejšou frakciou v Európskom parlamente. Stojí to podľa agentúry Reuters v návrhu vyhlásenia zdôrazňujúceho odhodlanie kľúčových európskych metropol podporiť Ukrajinu v jej snahe odraziť ruskú intervenciu na Kryme.

07:20 Americký prezident Barack Obama a Japonský premiér Šinzó Abe sa dnes v telefonickom rozhovore zhodli na tom, že ruská vojenská intervencia na Ukrajine predstavuje hrozbu pre svetový mier.

07:15 Krymskí Tatári stoja okolo ohňa a strážia okolie v Simferopole na Kryme.

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

07:08 Medzi Moskvou a Washingtonom stále pretrvávajú rozdiely v prístupe k ukrajinskej kríze a jej hodnoteniu, povedal dnes po telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Barackom Obamom šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorého citovala agentúra Reuters.

Vo svojom dnešnom vyhlásení Putin uviedol, že nová vláda v Kyjeve, ktorá sa chopila moci po protiústavnom prevrate, "vnucuje východnej, juhovýchodnej a krymskej oblasti absolútne nezákonné rozhodnutia". "Rusko nemôže prehliadať žiadosti o pomoc a podľa toho aj v tejto záležitosti koná. V úplnom súlade s medzinárodným právom," dodal Putin.

06:12 Americké námorníctvo potvrdilo, že jeho torpédoborec USS Truxton smeruje do Čierneho mora. Armáda však podotkla, že jeho nasadenie bolo naplánované už dávno pred aktuálnou krízou na ukrajinskom autonómnom regióne Krym, polostrove v Čiernom mori. Tuxton podľa amerických predstaviteľov opustil Grécko a cez tureckú úžinu Bospor sa preplaví do Čierneho mora. Tam by v spolupráci s rumunskou a bulharskou armádou mal absolvovať vojenské cvičenie. To je podľa Američanov cieľom plavidla s 300 ľuďmi na palube, ktoré opustilo americké pobrežie v polovici februára.

03:45 Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov schválila vo štvrtok veľkou väčšinou hlasov záruky na pôžičku pre Ukrajinu vo výške jednej miliardy dolárov. Za schválenie záruk hlasovalo 385 kongresmanov, proti bolo 23. Na budúci týždeň bude o finančnej pomoci Ukrajine hlasovať horná komora Kongresu, Senát. Biely dom sa v utorok zaviazal pomôcť Ukrajine zabezpečiť "dostatočné financovanie" s cieľom obnoviť stabilitu a ekonomický rast v krajine.

ONLINE Dramatický večer na
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

01:00 Na akceptovanie podmienok prípadného diplomatického riešenia krízy na Ukrajine vyzval v noci nadnes v hodinovom telefonickom rozhovore americký prezident Barack Obama svojho ruského náprotivka Vladimira Putina. Počas druhého telefonického rozhovoru oboch lídrov za posledných šesť dní Obama šéfovi Kremľa zopakoval, že ruský vpád na Ukrajinu je porušením ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu