Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Clintonová: Presadzovanie straníckych záujmov je pre USA krok vzad

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Bývalá americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová vyjadrila názor, že priveľké presadzovanie straníckych záujmov v politike spôsobuje posun Spojených štátov "dozadu namiesto dopredu". Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.

Clintonová poukázala na to, že znamením riešenia problémov by mohli byť jesenné voľby v USA. Americká exministerka na výročnom summite nadácie Ženy vo svete hovorila v noci nadnes o svojom pôsobení v rezorte diplomacie, americko-ruských vzťahoch a odporúčaniach pre mladé ženy.

Na otázku moderátora o budúcnosti USA však Clintonová reagovala, že je potrebné vrátiť sa k prijímaniu vecných rozhodnutí, pretože všade vládne "čistá ideológia" a stranícky pohľad. Obchodné záujmy sa skrývajú za politickú fasádu a výsledkom je, že sa USA svojím spôsobom posúvajú dozadu, vysvetlila Clintonová.

Možná demokratická kandidátka pre prezidentské voľby v roku 2016 poznamenala, že je potrebné venovať pozornosť tohtoročným voľbám v USA, pretože nastavia parametre mnohému, čo sa môže a treba urobiť.

Svoje pôsobenie na poste šéfky diplomacie prirovnala k "štafetovému závodu", v ktorom každý beží najlepšie, ako sa dá, a odovzdáva štafetový kolík - niečo z toho, čo sa nedokončilo, možno bude pokračovať a zavŕši sa.

Niektorí kritici tvrdia, že Clintonovej pôsobenie na poste ministerky bolo poznamenané opatrnosťou a neprinieslo akékoľvek veľké diplomatické víťazstvá. Vyvoláva to úvahy, že hocijaký diplomatický prelom ministra Johna Kerryho v otázke Iránu, mieru na Blízkom východe a pri ďalších globálnych krízach by mohol zmenšiť jej výsledky.

Clintonová povedala, že je veľmi hrdá na to, ako americká vláda dokáže byť stabilizačným faktorom a prejaviť skutočne pevné vodcovstvo, čo umožňuje USA reagovať na problémy na Ukrajine a na ďalšie aktuálne svetové problémy. Dodala, že to obnovilo líderstvo USA v najlepšom zmysle.

V súvislosti s Ruskom exministerka konštatovala, že USA a ich európski spojenci potrebujú byť šikovní a trpezliví, čo sa týka trúfalej anexie Krymu ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Podľa jej slov Putina "motivovala minulosť" a snaží sa vytvárať si politickú bázu na domácej pôde prostredníctvom pobádania nacionalizmu a brzdenia vplyvu EÚ v regióne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu