Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pátranie po nezvestnom malajzijskom lietadle bude pokračovať nonstop

Pátranie po nezvestnom lietadle Malajzijských aerolínií bude pokračovať bez časového obmedzenia
Pátranie po nezvestnom lietadle Malajzijských aerolínií bude pokračovať bez časového obmedzenia (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Austrálsky premiér Tony Abbott dnes vyhlásil, že pátranie po nezvestnom lietadle Malajzijských aerolínií bude pokračovať bez časového obmedzenia, pretože jeho krajina "to dlhuje" rodinám 239 cestujúcich a členov posádky.

Malajzijské lietadlo sa stratilo 8. marca počas letu do Pekingu asi hodinu po štarte z Kuala Lumpuru; experti vyrátali, že havarovalo v južnej časti Indického oceánu. Zatiaľ sa však nenašlo nič, čo by túto teóriu potvrdilo.

"Nestanovili sme si nijaký časový limit," povedal dnes Abbott v Perthe po raňajkách s posádkami lietadiel, ktoré sa zúčastňujú na pátraní v oblasti vzdialenej 1850 kilometrov od austrálskeho pobrežia.

"Dlhujeme to (ich) rodinám, dlhujeme to všetkým, ktorí cestujú lietadlom, dlhujeme to vládam krajín, ktorých občania boli v tom lietadle," povedal premiér reportérom.

"Je to mimoriadne ťažká operácia, prehľadávame obrovskú plochu oceánu a pracujeme s obmedzenými informáciami," pokračoval.

"Kým nenájdeme nejaké trosky z lietadla a nezistíme spätnou analýzou, kde lietadlo spadlo do oceánu, pracujeme s dohadmi," dodal.

Počasie a najmä viditeľnosť sa dnes zlepšili, informovali austrálske orgány. Na pátraní sa zúčastňuje desať lietadiel a rovnaký počet lodí zo siedmich krajín. Zatiaľ nenašli nič, čo by preukázateľne pochádzalo z nezvestného lietadla.

K pátraniu sa pripojí austrálska loď Ocean Shield, vybavená lokátorom amerického námorníctva, v snahe nájsť čiernu skrinku a hlasový rekordér z nezvestného lietadla, oznámil austrálsky úrad námornej bezpečnosti.

Posádka austrálskeho pátracieho lietadla v nedeľu videla plávať na vode niekoľko oranžových predmetov a nasmerovala tam lode, aby ich preskúmali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu