Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Cirkus v prípade pasažierov zmiznutého lietadla: Úrady teraz dali rodinám nádej, že prežili!

Pátranie stále pokračuje
Pátranie stále pokračuje (Zdroj: Twitter)

KUALA LUMPUR – Lode pátrajúce po nezvestnom lietadle malajzijských aerolínií vytiahli z Indického oceánu plávajúce predmety, ale nesúviseli so strateným boeingom. Informovali o tom dnes austrálske úrady, ktoré citovala tlačová agentúra DPA. Doteraz sa nepotvrdilo, že by nejaké nájdené predmety boli z letu MH370. Podľa malajzijského ministra dopravy preto existuje stále šanca, že ľudia na palube lietadla prežili. Iba pred pár dňami pritom vyhlásili, že sú všetci mŕtvi.

Bolo to prvýkrát, čo niektorá z ôsmich lodí v novej pátracej oblasti vylovila plávajúce objekty z Indického oceánu. "Množstvo predmetov vytiahli z oceánu" dve plavidlá, čínska loď Chaj-sün 01 a austrálska HMAS Success. "Zatiaľ sa však nepotvrdilo, že by bol z vôd oceánu vytiahnutý nejaký predmet súvisiaci s nezvestným letom MH370," uviedol vo vyhlásení Austrálsky úrad pre námornú bezpečnosť (AMSA) na konci dnešného pátrania v novej zóne v subtropických vodách, kde podľa nového podozrenia pátračov skončil let zmiznutého boeingu.

Vyzerá to teda tak, že ide o zmiešané správy, pretože začiatkom tohto týždňa odzneli informácie, že všetky životy ľudí na palube sú stratené. Ako informuje stanica CNN, v sobotu sa Malajzia oficiálne stretla s príbuznými a potom novinárom povedala, že nezavreli dvere pred možnosťou, že by 239 ľudí na palube Boeingu 777-200 ER boli nažive.  

"Stále existuje nádej, bez ohľadu na to, ako ďaleko je lietadlo vzdialené. Samozrejme sa modlíme a budeme pokračovať v hľadaní preživších," povedal Hishammuddin Hussein, malajzijský minister dopravy a dodal: „Povedal som rodinám, že im nemôžem dať  falošnú nádej. Najlepšie, čo môžeme urobiť, je modliť sa a že musíme byť citliví, pretože je malá šanca na preživších."

Príbuzní vyšli do ulíc

V Pekingu v sobotu niektorí z príbuzných nezvestných ventilovali svoju bolesť v uliciach. "Všetci sú stále nažive, môj syn a všetci na palube! " zareval Wen Wancheng  (63), ktorého jediný syn bol medzi cestujúcimi. Držal pri tom transparent s nápisom:  "Synu, srdce mamy a otca je roztrhané na kusy. Poď domov!" Mnoho príbuzných dúfa, že lietadlo mohlo niekde pristáť. Prosia Hishammuddina, aby zdvojnásobili úsilie. "To, čo chcem, je dať záväzok z našej strany, že pokračujeme v hľadaní," povedal Hishammuddin a dodal: "Pre mňa, ako zodpovedného ministra, je to najťažšia chvíľa môjho života. Zázraky sa dejú  a stále existuje nádej.“    

Pátranie pokračuje

Zóna pátrania sa v piatok presunula vyše 1000 kilometrov severnejšie do oblasti, ktorá sa nachádza 1680 kilometrov od austrálskeho mesta Perth. Lietadlá spozorovali zo vzduchu aj ďalšie predmety, ktoré by mohli byť z Boeingu 777, ale ešte ich z oceánu nevytiahli.

Boeing 777 malajzijských aerolínií štartoval v Kuala Lumpur a smeroval do čínskeho Pekingu, ale 8. marca zmizol z obrazoviek radarov a odvtedy je jeho ďalší osud záhadou. Tri lode dorazili do novej oblasti pátrania dnes a ďalších päť plavidiel sa tam doplaví v nedeľu, uviedol AMSA. Deviata loď dorazí na miesto do troch dní.

Prístroj, ktorý má pomôcť lokalizovať letové záznamníky, sa nachádza na austrálskej lodi a tá je na ceste do pátracej oblasti. Pátranie sa presunulo viac na sever po tom, čo analýzy satelitných údajov ukázali, že lietadlo sa pohybovalo rýchlejšie, než sa najprv predpokladalo, a tak sa mu aj skôr minulo palivo - to znamená, že trosky lietadla by sa mali nachádzať severnejšie, teda bližšie k Perthu.

AMSA, ktorý riadi pátranie v mene Malajzie, má približne týždeň na to, aby našiel takzvané čierne skrinky lietadla, potom sa ich batérie vybijú a signály zaniknú. Keďže hľadanie prebieha bližšie k Perthu, lietadlá môžu pátrať dlhšie nad vodami oceánu, ktorý je tam pokojnejší a nie taký hlboký v porovnaní s predchádzajúcou oblasťou. Znamená to tiež, že počasie je priaznivejšie.
   

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu