Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Apple, Google, Intel aj Adobe budú čeliť žalobe: Obvinenie zo spolupráce

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SAN FRANCISCO - Americký súd odmietol návrh spoločností Apple, Google, Intel a Adobe na to, aby sa tieto spoločnosti vyhli hromadnej žalobe. Technologickí pracovníci obviňujú tieto firmy z toho, že spolupracovali a vyhýbali sa tak hospodárskej súťaži.

To podľa nich viedlo k tomu, že títo pracovníci dostávali nižšie mzdy, keďže si firmy nekonkurovali.

Spoločnosti požiadali americký súd, aby rozhodol v ich prospech a nenariadil súdne pojednávanie. Dôvodom je to, že výsledky pracovných pohovorov dosiahli spoločnosti nezávisle a neboli súčasťou žiadnej konšpirácie. Americká sudkyňa Lucy Kohová však návrh spoločností odmietla. Spoločnosť Adobe zatiaľ na tieto správy nereagovala, firmy Google a Apple ich odmietli komentovať a zo stanoviska spoločnosti Intel vyplýva, že firma sa s rozhodnutím súdu oboznamuje. Proces by sa mal začať v máji. 

Celý prípad sa začal v roku 2011, keď pätica softvérových inžinierov obvinila okrem iných spoločností aj Apple, Google, Adobe Systems a Intel z toho, že znižujú mzdy technických pracovníkov. Podľa nich to urobili tým, že sa dohodli, že si nebudú navzájom najímať, alebo zamestnávať pracovníkov, ktorí pracovali v jednej z týchto spoločností. Podľa žalobcov spoločnosti porušili Shermanov zákon a Claytonov zákon, teda legislatívne opatrenia chrániace hospodársku súťaž. Ich porušením mali žalované firmy obmedziť pracovnú mobilitu pracovníkov a znížiť konkurenciu na pracovnom trhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu