Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zvrat v prípade zmiznutého lietadla: Posledné slová pilota zneli inak!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR/PERTH - Posledné slová z kokpitu nezvestného malajzijského lietadla boli iné, než predtým uvádzali malajzijské úrady. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

"Dobrú noc, malajzijské tri sedem nula," zneli posledné slová komunikácie medzi zmiznutým strojom linky MH370 a letovou vežou v Malajzii. Nebolo to teda nenútenejšie "V poriadku, dobrú noc", ako sa pôvodne predpokladalo.

Malajzijské úrady poopravili znenie posledných slov z kokpitu nezvestného Boeingu 777 takmer štyri týždne po jeho zmiznutí. Ku korekcii došlo po vlne ostrej kritiky na adresu Malajzie - predovšetkým zo strany Číny - že malajzijské úrady zle vedú pátraciu akciu a nezverejňujú informácie.

Malajzijský veľvyslanec v Číne povedal 12. marca - štyri dni po zmiznutí lietadla - rodinám čínskych pasažierov, že poslednými slovami z kokpitu boli "V poriadku, dobrú noc.".

"Dobrú noc, malajzijské tri sedem nula" by bolo formálnejšie, štandardné odhlásenie sa z kokpitu Boeingu, ktorý práve opúšťal Malajziou kontrolovaný vzdušný priestor na svojej trase z Kualy Lumpur do Pekingu, píše Reuters.

O niekoľko minút neskôr sa komunikácia prerušila, lietadlo sa otočilo späť smerom cez Malajziu a podľa všetkého sa zrútilo do Indického oceánu. Predpokladá sa, že stroj spoločnosti Malaysia Airlines sa zrútil do Indického oceánu po tom, čo sa s neznámych príčin odklonil od svojej plánovanej trasy a zrejme letel v opačnom smere. 

Boeing 777-200ER zmizol z obrazoviek civilných radarov necelú hodinu po štarte z malajzijskej metropoly Kuala Lumpur. Na palube sa nachádzalo 239 ľudí, z nich dve tretiny tvorili čínski cestujúci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu