Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rusko rozmiestnilo sto tisíc vojakov pri hraniciach s Ukrajinou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Rusko už rozmiestnilo skoro 100 000 vojakov pozdĺž svojich hraníc s východnou Ukrajinou. Tvrdí to predseda ukrajinskej Národnej bezpečnostnej rady Andrij Parubij.

Jeho tvrdenie sa líši od posledného odhadu americkej armády, podľa ktorej sa pri hraniciach nachádza 20 000 až 30 000 ruských vojakov. "Na hraniciach s Ukrajinou nasadili skoro 100 000 vojakov. Ruské jednotky nie sú len na Kryme, ale sú pozdĺž celých hraníc," vyhlásil. Kyjev sa podľa neho obáva ďalšej intervencie zo strany Ruska na východe krajiny.

"Môže dôjsť k rozsiahlemu útoku na územie kontinentálnej Ukrajiny a my sa naň pripravujeme," povedal Parubij. Jeho tvrdenie potvrdil aj americký republikánsky poslanec Mike Turner, podľa ktorého Rusi nasadili pri Ukrajine ďalších asi 80 000 vojakov ako aj obrnené vozidlá, bojové tanky, delostrelectvo a letectvo. Nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany však považuje tieto počty za prehnané.

Rusko ubezpečilo Spojené štáty, že rozmiestnenie vojakov pri hraniciach s Ukrajinou súvisí s vojenským cvičení, Pentagon však vo štvrtok konštatoval, že nemá žiadne údaje o prebiehajúcich cvičeniach. Hovorca Pentagonu John Kirby pred novinármi však odmietol komentovať možnosť ruského útoku na východnú Ukrajinu. Konštatoval len, že ruská vojenská prítomnosť zvyšuje napätie v regióne.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu