Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Neplánujem napadnúť východ Ukrajiny, ubezpečil Putin šéfa OSN

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v piatok vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin ho ubezpečil, že nemá v úmysle podnikať vojenské kroky na juhu a východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Associated Press.

"Prezident Putin mi povedal, že neplánuje žiadne vojenské kroky," citovala šéfa OSN agentúra DPA. "Prezident Putin zároveň vyjadril obavy z extrémnych, radikálnych živlov," dodal Pan.

Veľvyslanec Ruska pri OSN Vitalij Čurkin potvrdil Panove slová a dodal, že Putin dal už vo vyhlásení z 18. marca jasne najavo, že nehodlá vojensky vstúpiť do Ukrajiny. Pan a Čurkin predstúpili pred novinárov po tom, čo generálny tajomník OSN informoval Bezpečnostnú radu OSN o svojich nedávnych rozhovoroch s Putinom a ukrajinskými lídrami.

Nová ukrajinská vláda a západné mocnosti opakovane vyjadrili obavy, že po ruskej anexii Krymu by ruské jednotky mohli vpadnúť na územie východnej Ukrajiny. Nasvedčovať tomu by malo zhromažďovanie ruských vojsk na svojej strane hranice s Ukrajinou pod zámienkou cvičenia. Čurkin v piatok vyhlásil, že niektoré krajiny "sa umelo snažia vyvolávať a vyhrocovať atmosféru medzinárodnej krízy".

Obama a Putin sa telefonicky zhovárali o situácii na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin zatelefonoval v piatok svoju americkému náprotivkovi Barackovi Obamovi, aby s ním prediskutoval americkú iniciatívu na diplomatické riešenie krízy na Ukrajine. S odvolaním sa na Biely dom o tom informovali svetové agentúry.

"Prezident Obama v rozhovore s prezidentom Putinom podčiarkol, že Spojené štáty aj naďalej podporujú diplomatický prístup v úzkej súčinnosti s ukrajinskou vládou, na podporu ukrajinského ľudu a s cieľom deeskalovať krízu," uviedol Biely dom vo vyhlásení, ktoré sprostredkovala agentúra Reuters.

Ruská agentúra ITAR-TASS citovala tlačový odbor Kremľa, podľa ktorého Putin v hodinu trvajúcom rozhovore Obamovi povedal, že extrémisti v rôznych častiach Ukrajiny naďalej beztrestne "vyčíňajú" a zastrašujú civilistov. Putin v tejto súvislosti navrhol, aby medzinárodné spoločenstvo prijalo opatrenia, ktoré prispejú k stabilizácii v regióne.

Putin sa s Obamom telefonicky spojil len pár hodín po tom, čo Obama vyzval šéfa Kremľa, aby stiahol ruské jednotky od ukrajinskej hranice. Podľa Obamu nie je jasné, čo Rusko zamýšľa, keď na svojej strane hranice zhromažďuje jednotky pod zámienkou cvičenia. Môže to byť jednoducho len pokus zastrašiť Ukrajinu, ale možno má Moskva ďalekosiahlejšie plány, poznamenal Obama.

Podľa agentúry Associated Press Obama vyzval Putina, aby písomne reagoval na americkú iniciatívu na riešenie ukrajinskej krízy. Obama a Putin sa počas telefonátu dohodli na tom, že šéfovia diplomacie oboch krajín John Kerry a Sergej Lavrov sa v blízkej budúcnosti stretnú s cieľom prediskutovať parametre medzinárodného plánu na deeskaláciu napätia na Ukrajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu