Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Kosovský premiér ma dosť porovnávania s Krymom: My sme boli jedineční!

Hashim Thaçi
Hashim Thaçi (Zdroj: SITA)

PRIŠTINA - Kosovo je nespokojné s používaním jeho spôsobu odtrhnutia sa od Srbska ako precedensu vo veci pripojenia ukrajinského polostrova Krym k Rusku. Nesúhlasný postoj vlády v Prištine vo štvrtok tlmočil premiér Hashim Thaçi.

Podľa jeho slov by Rusko malo prestať s používaním príkladu Kosova, keďže podľa neho nevystihuje súčasnú situáciu na Kryme. Opačný názor na vec však má vláda v Moskve, ktorá rázne podporuje odmietavý postoj Srbska k jednostranne vyhlásenej kosovskej zvrchovanosti. Príkladom jej svojvoľnej deklarácie Moskva argumentuje proti kritike Západu v súvislosti s pričlenením čiernomorského polostrova. Západ zároveň označuje za pokrytcov.

"Za žiadnych okolností nemôže byť prípad Kosova porovnávaný s prípadom Krymu. Kosovo je jedinečný prípad. Medzinárodné spoločenstvo zasahovalo po srbskej genocíde. Nikdy sme nepožiadali o opustenie jednej krajiny a pripojenie sa k inej. Postup zmeny hraníc a obsadzovania územia inej krajiny je zlý, čo môže mať dôsledky pre celý svet.," vyhlásil prozápadný líder Thaçi, ktorý bol lídrom partizánskych oddielov kosovských militantov bojujúcich proti vláde v Belehrade.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu