Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Moslimky plánujú na protest porušiť zákaz šoférovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RIJÁD - Aktivistky v Saudskej Arábii sa plánujú vzoprieť spoločenskému tabu a porušiť zákaz riadiť auto, keď americký prezident Barack Obama na budúci týždeň, 1. apríla, navštívi kráľovstvo. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

Úrady v minulosti zatýkali aktivistky za porušenie tohto zákazu, ktorý v Saudskej Arábii platí už desaťročia.

Hoci neexistuje žiadny zákon brániaci ženám šoférovať, nemôžu získať vodičský preukaz - a dokonca ženy, ktoré majú zahraničné vodičské preukazy, ich nemôžu v krajine využívať.

Konzervatívne kráľovstvo je jediným štátom na svete, kde platí takéto obmedzenie.

Aktivistky zverejnili vlani v októbri na internetovej stránke YouTube videá zachytávajúce odvážne ženy, ako riadia autá po uliciach hlavných mestských štvrtí.

Úrady zatkli aj niekoľko mužov, ktorí tieto ženy podporujú.

Podľa organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) sa vyše 100 žien zatiaľ prihlásilo k tomu, že porušili zákaz šoférovať motorové vozidlo.

Prvá kampaň za povolenie šoférovania ženám sa uskutočnila v roku 1990, približne v čase prvej vojny v Perzskom zálive. Niekoľko účastníkov tejto kampane bolo zatknutých a prišlo aj o prácu.

Organizácie na ochranu ľudských práv vyzvali Obamu, aby počas svojich stretnutí so saudskoarabskými predstaviteľmi predložil aj tému práv žien.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu