Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kresťanke odsúdenej na smrť za odpadlíctvo od viery svitla nádej!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

CHARTÚM - Sudánčanka Marjam Ibráhímová, ktorej súd v máji vymeral trest smrti za konvertovanie z islamu na kresťanstvo, podala proti rozsudku odvolanie, kde poukazuje na "procedurálne chyby" v konaní.

Tlačovú agentúru AP o tom v stredu večer informovala jej advokátka Ajmán Abd ar-Rahímová, podľa ktorej sa v odvolaní požaduje prepustenie klientky na slobodu. Ibráhímovú majú popraviť po tom, ako v roku 2011 podstúpila cirkevný sobáš a vydala sa za kresťana.

Terajšieho vierovyznania sa odmietla zrieknuť a trvá na tom, že jej moslimský otec ju v mladosti opustil, na čo ju vychovávala matka etiópskeho pôvodu, ktorá je pravoslávna kresťanka. Podľa sudánskych zákonov musia deti vo vierovyznaní nasledovať svojich otcov.

Podobne ako v mnohých iných moslimských krajinách majú ženy vyznávajúce islam v Sudáne zakázané vydávať sa za nemoslimov, zatiaľ čo pre mužov takéto pravidlo neplatí. Prípad Ibráhímovej, ktorá minulý týždeň vo väzení porodila druhé dieťa, odsúdila medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International ako aj viaceré zahraničné vlády.

Sudánske súdy postupujúce podľa prísneho islamského práva v posledných rokoch usvedčili z odpadlíctva od viery už viacero ľudí, všetci sa však nakoniec poprave vyhli tým, že sa nového vierovyznania zriekli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu