Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zrodenie vodcu novodobého impéria zla: Putinova cesta z nevinného dieťaťa až na vrchol moci!

Vladimir Putin z čias služieb v KGB a teraz
Vladimir Putin z čias služieb v KGB a teraz (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Chlapec z robotníckej rodiny, najmladší z troch detí. To je súčasný ruský prezident Vladimir Putin, ktorý už ako mladý sníval o tom, že bude vládnuť. Kariéru začínal v sovietskych tajných službách a nebyť dôstojníka, ktorý mu poradil dokončiť právnickú školu, vo Výbore pre štátnu bezpečnosť (KGB) by možno nikdy neskončil. A teraz celý svet čaká na jeho posolstvo o Kryme, ktorého obyvatelia v referende jednoznačne rozhodli o pripojení k Ruskej federácii.

Putinovou najväčšou túžbou bolo prijatie do radov Výboru pre štátnu bezpečnosť. V izbe mal dokonca vystavenú fotografiu Johna Bierzina, ktorý je zakladateľom špeciálnych služieb v Sovietskom zväze. Už ako tínedžer navštívil kanceláriu služieb v Leningrade, kde ho prijal dôstojník, ktorého rady neskôr výrazne ovplyvnili Putinovu ďalšiu kariéru. Odporučil mu, aby si urobil Právnickú fakultu, s ktorou bude mať vyššie šance na prijatie do služieb, píše poľský portál se.pl.

Priemerný, ale verný

O niekoľko rokov neskôr sa Putin zapísal na právnickú fakultu Leningradskej štátnej univerzity. Ako sám prezradil svojím životopiscom, po celý čas štúdia čakal, kým ho navštívi niekto z KGB a síce až po štyroch rokoch, no dočkal sa. Avšak za dobrého kandidáta ho nepovažovali hneď od začiatku. Rozhodli sa preňho až po ďalšom stretnutí s dôstojníkom, ktorý o Putinovi napísal, že je síce nespoločenský, no flexibilný a ľahko si dokáže zapamätať tváre, čo sú v tajných službách veľmi dobre využiteľné vlastnosti.

Pol roka po ukončení štúdia Putin pracoval v kancelárii leningradskej KGB. Po absolvovaní kurzu dôstojníkov bol pridelený do kontrarozviedky - vnútorného spravodajstva, ktoré získava informácie o nelegálnych činnostiach na území domovského štátu. To však nebolo jeho snom. Zlom nastal v polovici 80. rokov, kedy odišiel do špionážnej školy v Moskve. Mladý major robil všetko pre to, aby si vyslúžil povýšenie a tajne dúfal, že ho nadriadený vyšlú do západnej časti Nemecka.

Chránenec prezidenta

Budúceho prezidenta pridelili do Nemeckej demokratickej republiky (NDR), konkrétne do Drážďan. Ako dôstojník KGB zhromažďoval informácie napríklad aj o policajtoch v dôchodku. Okrem toho s podporou spolupracovníkov dohliadal na nemeckých vedcov cestujúcich na západ či prominentné deti Sovietov študujúce na nemeckých školách. Podľa analytikov práve toto obdobie zohralo dôležitú rolu v jeho kariére.

Putinovým najväčším úspechom bolo zverbovanie študenta z Kolumbie, cez ktorého sa dostal k druhému študentovi, ktorý ho predstavil seržantovi americkej armády. Od neho potom za 800 mariek odkúpil dôverné spisy bojových postupov.

Po páde Berlínskeho múru sa Vladimir Putin spolu so ženou a dcérami vrátil späť do Ruska a v roku 1998 sa stal vedúcim Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej Federácie (FSB). Keď Borisa Jeľcina postretli vážne zdravotné problémy, ľudia okolo neho začali hľadať muža, ktorý by ho mohol nahradiť. V roku 2000 Vladimír Putin prevzal prezidentské právomocí po odstupujúcom Borisovi Jeľcinovi a od tej doby vládne Rusku železnou rukou.

Putin prednesie posolstvo o Kryme

Putin prednesie v utorok posolstvo k poslancom oboch komôr Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie. Podľa agentúry ITAR-TASS sa posolstvo má týkať situácie súvisiacej s vývojom na Krymskom polostrove. Podľa agentúry RIA Novosti plánuje vydať vyhlásenie k situácii na Kryme aj Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu.

Na Kryme sa v nedeľu konalo referendum, v ktorom sa 96,77 percenta zúčastnených voličov vyslovilo za pripojenie polostrova s Ruskej federácii. Krymský parlament dnes prijal uznesenie, v ktorom vyhlásil autonómnu republiku patriacu pod Ukrajinu za nezávislý štát a požiadal OSN a ďalšie štáty sveta o uznanie. Súčasne rozhodol o premenovaní na Krymskú republiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu