Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Posledné VIDEO pilota pred zmiznutím lietadla: Nové šokujúce informácie, kam až mohlo doletieť!

Zaharie Šach počas kontroly Zobraziť galériu (3)
Zaharie Šach počas kontroly (Zdroj: YouTube)

KUALA LUMPUR - Ani po desiatich dňoch od zmiznutia lietadla malajzijských aerolínií stále nie je jasné, čo presne sa s ním stalo. Najnovšie sa však ukázalo, že systém sledujúci chod motorov bol vypnutý ešte predtým než kabína oznámila, že je všetko v poriadku. Prípad sa tak ešte viac zamotáva.

V prípade zmiznutia Boeingu 777-200ER sa vynára čoraz viac otázok. A to paradoxne s informáciami, ktoré vychádzajú na povrch. Malajzijský minister dopravy uviedol, že posádka hovorila s riadením letovej prevádzky aj po tom, ako ručne vypla automatické zariadenie ACARS na monitorovanie výšky a rýchlosti letu aj stav motora. Keď sa dispečer lúčil s pilotmi, tí mu odpovedali: "Všetko je v poriadku, dobrú noc". Riaditeľ malajzijských aeroliniek dnes na tlačovej konferencii uviedol, že posledné slová pred stratou kontaktu vyslovil pravdepodobne druhý pilot Fariq Abdul Hamid.

Štrnásť minút po vypnutí ACARS bol vypnutý aj radarový transpondér komerčných letov. Napriek tomu zrejme boeing zachytil ešte aj po tom malajzijský vojenský radar. Podľa najnovších správ malo lietadlo dostatok paliva na ďalších približne sedem hodín, teda na to, aby doletelo do Austrálie. Portál news.com.au uvádza, že piloti zrejme leteli nízko ponad hornatý terén, aby sa vyhli radarom. Tento nebezpečný manéver sa využíva najmä vo vojenskom letectve.

Vyšetrovatelia teraz preverujú osobu kapitána Zaharie Ahmada Šacha, pretože u neho doma našli prepracovaný letový simulátor. Pracujú s verziou, že lietadlo uniesol. Šach bol politickým fanatikom, ktorý obdivoval opozičného vodcu Anwara Ibrahima. Niekoľko hodín pred osudným letom MH370 sa mal zúčastniť súdneho pojednávania, na ktorom Ibrahima odsúdili na päť rokov väzenia.

Kapitán Šach (vpravo) a druhý pilot Fariq Abdul Hamid
Zobraziť galériu (3)
Kapitán Šach (vpravo) a druhý pilot Fariq Abdul Hamid  (Zdroj: news.com.au)

Na internete sa taktiež objavilo video zachytávajúce oboch pilotov počas bezpečnostnej kontroly, ktorú absolvovali pred letom.

Austrália prevzala pátranie po zmiznutom lietadle v južnom koridore

Austrália súhlasila s prevzatím pátrania po zmiznutom lietadle malajzijských aerolínií v rozsiahlej oblasti Indického oceánu - v jednom z dvoch priestorov, o ktorých sa predpokladá, že do nich lietadlo mohlo vstúpiť od posledného komunikačného spojenia v blízkosti Malajzie.

Austrálsky premiér Tony Abbott dnes malajzijskému premiérovi Nadžíbovi Razakovi povedal, že jeho krajina prehľadá moria v južnom koridore skúmaného územia. Austrália už do pátrania zapojila dve lietadlá AP-3C Orion. Jedno z nich prehľadáva vody severne a západne od odľahlých Kokosových ostrovov.

Obrázok ukazuje dve vzdušné trasy - severný a južný koridor, ktorými boeing mohol letieť
Zobraziť galériu (3)
Obrázok ukazuje dve vzdušné trasy - severný a južný koridor, ktorými boeing mohol letieť  (Zdroj: news.com.au)

Malajzijské úrady tvrdia, že lietadlo mohlo tiež vstúpiť do severného koridoru, ktorý sa tiahne od juhovýchodnej Ázie až po Kazachstan. Zmiznuté lietadlo s 239 ľuďmi na palube bolo podľa najnovších zistení pravdepodobne unesené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu