Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šokujúca informácia po desiatich dňoch od zmiznutia lietadla duchov: Je v Afganistane v zajatí Talibanu!

Majú lietadlo v rukách teroristi? Zobraziť galériu (2)
Majú lietadlo v rukách teroristi? (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR/ISLAMABAD - Zmiznutý Boeing 777-200 s 239 ľuďmi na palube môže byť v rukách Talibanu. Takéto pozoruhodné odhalenie prinášajú pakistanské portály, ktoré tvrdia, že malajzijské úrady sa snažia získať diplomatické povolenie, aby mohli prešetriť túto teóriu.

Portál pakistantoday.com.pk upozornil na jednu z hypotéz, ktorá hovorí o únose lietadla teroristami z islamistického militantného hnutia Taliban a o jeho pristátí niekde na hraniciach medzi Afganistanom a severozápadným Pakistanom. Ide o miesto, kde sa má nachádzať jedna z teroristických pevností.

Základom pre tieto špekulácie sú najnovšie poznatky o sérii posledných signálov z lietadla zachytených satelitnou spoločnosťou Inmarsat, ktoré údajne mohli pochádzať už zo zeme. Boeing 777 však na pristátie potrebuje dráhu dlhú najmenej 1,5 kilometra, čiže by preň nebolo jednoduché nájsť vhodné prostredie.

Prečo nikto nepoužil mobilný telefón?

Aj desať dní po zmiznutí lietadla zostáva táto otázka stále aktuálnou. V prípade útokov z 11. septembra 2001 sa prívržencom Al-Kájdy podarilo zvrátiť smer až štyroch strojov a pritom sa cestujúci na týchto linkách stále dokázali pomocou mobilných telefónov obrátiť na vonkajší svet. Prečo sa to teda nestalo aj tentokrát?

V porovnaní s týmito štyrmi lietadlami, ktoré svoju trajektóriu znižovali kvôli navedeniu na cieľ, sa boeing malajzijských aerolínií udržoval vo veľkej výške. Podľa vojenského radaru sa pred tým, ako sa zvrtol na západ, pohyboval až v okolo 13 kilometroch.

Vincent Lau, profesor elektroniky, ktorý sa špecializuje na bezdrôtovú komunikáciu na Hongkonskej univerzite, sa v rozhovore pre The New York Times vyjadril, že práve vysoká nadmorská výška lietadla mohla spôsobiť, že sa mobilné telefóny cestujúcich nedokázali pripojiť k základňovým staniciam na zemi.

Lam Wong-hing, ďalší odborník na bezdrôtovú komunikáciu, hovorí, že mobilné telefóny majú vysielací výkon „jeden watt alebo menej", pričom pri vysielačoch na zemi tento parameter často presahuje 20 wattov. Keď skombinujeme uvedený rozdiel so skutočnosťou, že kov v lietadle tlmí telefónny signál, z mobilného telefónu na palube letu MH370 nemuselo byť možné odoslať správu, aj keď stále prijímal signál z druhej strany.

O tom, že telefóny cestujúcich zvonili, keď sa im príbuzní po zmiznutí snažili dovolať, sa už toho popísalo veľa. Odborníci však možnosť, že ich mobily fungovali, odmietli s tým, že vyzváňací tón častokrát počuť aj vtedy, keď sa medzinárodný telefónny systém pokúša pripojiť k hovoru.

To však napríklad nevysvetľuje, prečo nepoužili pasažieri satelitné telefóny, ktoré sú tiež k dispozícii v lietadle. Ako napísal Times, je dosť možné, že keďže sú súčasťou systému lietadla a niekto tento systém náhodne, alebo zámerne vypol, tak nefungovali ani tie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu