Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Študentík zatienil tisíce profesionálov: Nad džungľou objavil lietadlo, je to stratený boeing?!

Lietadlo urobilo obrat o 180 stupňov. Zobraziť galériu (4)
Lietadlo urobilo obrat o 180 stupňov. (Zdroj: topky.sk, epn)

KUALA LUMPUR - Internetoví detektívi z celého sveta sa zapojili do pátrania po zmiznutom lietadle, ktoré sa stratilo z radarov minulý piatok večer stredoeurópskeho času. Možno práve im sa podarí odhaliť to, čo sa zatiaľ nepodarilo vyšetrovateľom, ani pátracím tímom. Študent z Taiwanu napríklad tvrdí, že na mapách DigatalGlobe zbadal stratený Boeing 777 s 239 ľuďmi na palube nad malajzijskou džungľou.

Vysokoškolák z Taiwanu si údajne všimol čosi, čo sa zdá byť lietadlom letiacim nad malajzijskou džungľou, ale pravosť tejto snímky zverejnenej v nedeľu na stránke Redditu nebola zatiaľ overená. Podľa niektorých to môže byť úplný iný model Boeingu a vyzerá to tak, že lietadlo bolo dokonca celé biele. Teraz je na odborníkoch, aby študentovu domnienku potvrdili, alebo vyvrátili.

Tento záber sa vynoril súčasne so správami o tom, že malajzijskí dedinčania videli stratené lietadlo nad severovýchodom krajiny, čo by znamenalo, že naozaj urobilo obrat. Najmenej deväť ľudí, vrátane rybárov či farmárov v Kelantane v Malajzii, polícii povedalo, že videli niečo na oblohe a niektorí dokonca počuli hlasný zvuk motora.

Lietadlo nad džungľou
Zobraziť galériu (4)
Lietadlo nad džungľou  (Zdroj: tomnod)

Podobne obyvatelia malého ostrova v Dhaalu Atoll na Maledivách hovoria, že videli lietadlo s označením Malaysia Airlines v skorých ranných hodinách v sobotu 8. marca. Tieto výpovede by zodpovedali neskorším dohadom vyšetrovateľov, že boeing klesol tak nízko, aby sa vyhol radarom po tom, čo zmenil prudko kurz na západ. Tento manéver by však bol veľmi riskantný.

Do úsilia nájsť pomocou satelitných snímok nezvestné lietadlo sa zapojili už tri milióny ľudí na internete. Snímky zobrazujúce územie o rozlohe 24 000 kilometrov štvorcových poskytla americká spoločnosť DigitalGlobe, ktorá začala svoj projekt na stránkach tomnod.com 11. marca, keď vyzvala verejnosť, aby prehľadávala zábery s vysokým rozlíšením z piatich jej satelitov, a pokúsili sa tak pomôcť pri hľadaní. Odozva bola tak veľká, že minulý týždeň spôsobila preťaženie počítačov.

Aj vy môžete pátrať po zmiznutom lietadle.
Zobraziť galériu (4)
Aj vy môžete pátrať po zmiznutom lietadle.  (Zdroj: tomnod)

Firma pomocou svojich programov vyberá najsľubnejšie stopy, na ktoré ich používatelia upozorňujú. Zvlášť veľkú pozornosť venuje oblastiam, ktoré ako možné miesto nálezu podozrivých predmetov označí viac ľudí.   

"Analytici firmy preveria označené miesta a vyberú zhruba desať najvýznačnejších. Informácie potom odovzdajú zákazníkom a úradom," uviedla spoločnosť DigitalGlobe. "Spoločnosť je v priamom kontakte s americkou vládou," dodala.

Projekt ale podľa odborníkov asi nepovedie k nájdeniu lietadla, môže však vylúčiť oblasti, kde lietadlo nie je. Iniciatíva tak ušetrí dôležitý čas profesionálnym analytikom, ktorí skúmajú snímky, a pátracím tímom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu