Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Paríž dusí smog, obmedzuje dopravu osobnými autami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Motoristi v Paríži sa musia od pondelka pripraviť na radikálnu zmenu. Francúzska vláda zavádza obmedzenie osobnej automobilovej dopravy, aby obmedzila smog, ktorý dusí metropolu už niekoľko dní.

V sobotu večer vláda oznámila, že iba autá a motorky s nepárnym číslom ŠPZ budú môcť vyjsť v pondelok na cesty širšieho Paríža. Ak sa kvalita ovzdušia nezlepší, budú môcť v utorok jazdiť iba autá a motorky s párnym číslom ŠPZ, informovala agentúra DPA. Uviedla, že nariadenie sa nevzťahuje na elektrické a hybridné osobné dopravné prostriedky a autá vezúce najmenej troch ľudí.

Parížska polícia dnes uviedla, že na dodržiavanie nariadenia bude dohliadať okolo 700 policajtov. Francúzsko posledný raz nariadilo takéto obmedzenie automobilovej dopravy v roku 1997. Francúzi ho prijali s veľkým odporom. V severnom Francúzsku a častiach juhovýchodu zaznamenávajú už päť dní po sebe škodlivú úroveň znečistenia ovzdušia. Mesto Paríž sa pokúsilo dostať autá z ulíc bezplatným sprístupnením mestskej hromadnej dopravy počas víkendu. Veľmi to však nepomohlo.

Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault povedal, že si uvedomuje problémy, ktoré program alternatívnej jazdy áut prinesie ľuďom dochádzajúcim za prácou. Obhajoval ho však a vyzval motoristov, aby preukázali "ducha zodpovednosti a občianskej uvedomelosti". "Myslieť si, že systém parížskej verejnej dopravy, ktorý to v špičke ledva zvláda, dokáže absorbovať prílev ľudí, ktorí každý druhý deň nebudú môcť použiť svoje autá, je hlúposť," poznamenal ktosi na webe časopisu Le Nouvel Observateur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu