Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za zmiznutím lietadla duchov je údajne pomsta pilota: Odhalenie, čo robil pred letom!

Pomocný pilot a kapitán nezvestného letu MH370 Zobraziť galériu (3)
Pomocný pilot a kapitán nezvestného letu MH370 (Zdroj: SITA, FB)

KUALA LUMPUR/SYDNEY – Išlo o pripravovaný samovražedný protest? Po tom, čo malajzijské úrady oficiálne potvrdili, že let MH370 bol úmyselne odklonený zo svojej trasy, začala miestna polícia podrobne skúmať nielen profil, ale aj dom kapitána Zaharia Ahmada Šacha. To, čo v ňom našla, vo vyšetrovateľoch vyvolalo obavy a prinieslo novú možnú verziu zmiznutia letu MH370.

Nech už lietadlo uniesol ktokoľvek, musel mať rozsiahle znalosti v oblasti lietadlových systémov a na palube letu MH370 okrem kapitána a druhého pilota s najväčšou pravdepodobnosťou nik taký nebol. Malajzijská polícia si z domu Zaharia Ahmada Šacha odniesla dva notebooky, ktoré teraz vyšetrovatelia podrobne skúmajú. V jednom z nich mali totiž objaviť prepracovaný letový simulátor.

Protestná samovražda

Ako informovali viaceré britské médiá, polícia najnovšie pracuje aj s verziou, že lietadlo uniesol samotný pilot Šach. Bol politickým fanatikom a doslova „posadnutý“ malajzijským opozičným vodcom Anwarom Ibrahimom. Hovorí sa, že niekoľko hodín pred letom MH370, sa mal zúčastniť pojednávania, na ktorom Ibrahima v minulosti obvineného z homosexuality a sodomie, odsúdili na päť rokov väzenia.

Keďže Šach bol politickým aktivistom a veľkým zástancom odsúdeného vodcu, rozhodnutie súdu ho mohlo hlboko zasiahnuť a rozrušiť, tvrdia policajné zdroje.

Malajzijský opozičný vodca Anwar Ibrahim
Zobraziť galériu (3)
Malajzijský opozičný vodca Anwar Ibrahim  (Zdroj: SITA)

Druhý pilot robil problémy

Druhý pilot Fariq Abdul Hamid na seba upútal pozornosť už v minulosti, keď počas medzinárodného letu pustil do kokpitu dvoch pasažierov, z ktorých jeden mal byť jeho kamarátom. Na hodinovej ceste z Phuketu do Kuala Lumpur sa s nimi v kabíne zabával, fotil aj fajčil. Hrubé porušenie pravidiel mu však zrejme prešlo aj preto, že je synom vysokopostaveného malajzijského úradníka.

Dvadsaťsedemročný Hamid začal pre Malaysia Airlines pracovať keď mal 20 rokov. Zato oveľa ostrieľanejší kapitán Šach do spoločnosti vstúpil ešte v roku 1981 a má za sebou 18 365 hodín letu.

Fariq Abdul Hamid
Zobraziť galériu (3)
Fariq Abdul Hamid  (Zdroj: fb, news.com.au)

Do pátrania sa zapojilo už 25 krajín

Do pátrania po malajzijskom lietadle, ktoré pred týždňom zmizlo cestou z Kuala Lumpur do Pekingu, je zapojených už 25 krajín. Oznámil to dnes malajzijský minister obrany a dopravy Hishammuddin Hussein. Ako spresnil, jeho krajina požiadala o pomoc predovšetkým krajiny ležiace pozdĺž oboch vzdušných koridorov, ktoré sú považované za možné trasy ďalšieho letu stroja po odpojení prístrojov.

Medzi oslovenými krajinami sú podľa agentúry DPA Kazachstan, Turkménsko, Pakistan, India a Barma, ďalej Austrália a Francúzsko. Agentúra DPA v tejto súvislosti spomenula domnienku, že Francúzsko bolo možno oslovené kvôli svojim skúsenostiam z pátrania po lietadle spoločnosti Air France, ktoré sa v roku 2009 zrútilo nad Atlantickým oceánom a ktorého vrak bol objavený až po dvoch rokoch.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu