Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Pátranie po zmiznutom lietadle pokračuje: 4 civilné lietadlá sa pridali k 10 vojenským

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: int)

SYDNEY - Štyri civilné austrálske lietadlá sa dnes pridali k desiatim vojenským lietadlám pri pátraní po boeingu malajzijských aerolínií, ktorý záhadne zmizol takmer pred mesiacom. Práve Austrália koordinuje mnohonárodné pátranie. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Hľadanie stôp po Boeingu 777 v Indickom oceáne prebieha už 18. deň, pričom pátracia zóna s rozlohou 217.000 štvorcových kilometrov sa presunula mierne na sever v porovnaní s predchádzajúcimi neúspešnými pátracími operáciami.

Na palube troch zo štyroch civilných lietadiel sa nachádzajú austrálski dobrovoľníci, ktorí pracujú ako pozorovatelia zo vzduchu. Štvrté lietadlo slúži na prenos komunikácie, uviedlo austrálske Spoločné koordinačné centrum (JACC).

Do pátrania je zapojených aj deväť lodí a jedna ponorka. Dnes do oblasti priplávalo i plavidlo austrálskych námorných síl Ocean Shield, na ktorej sa nachádza špeciálny detektor za zachytávanie signálov pod hladinou oceánu.

JACC uviedlo, že loď britských námorných síl HMS Echo zachytila vo štvrtok výstražný signál, nepochádzal však z čiernej skrinky nezvestného malajzijského lietadla.

Alarm na zvukových receptoroch na britskej lodi môžu spustiť napríklad aj zvuky veľrýb alebo iných plavidiel, dodal JACC.

Pátranie sa zintenzívňuje, pretože čas na nájdenie čiernej skrinky lietadla - záznamníka s letovými údajmi - sa kráti. Batéria v prístroji sa podľa predpokladov vybije niekedy po pondelku (7. apríli), ale záznamník môže vysielať signály ešte ďalší týždeň.

Austrálsky úrad pre bezpečnosť dopravy (ATSB) oznámil, že neustále pracuje na zúžení oblasti, kde mohlo lietadlo spadnúť. Využíva pritom údaje poskytnuté tímom vyšetrujúcim leteckú haváriu a analýzy od Malajzie, Spojených štátov, Británie, Číny i Austrálie.

Lietadlo duchov je stále nezvestné: Pátranie bude pokračovať aj pod hladinou

 Do pátrania po čiernych skrinkách zmiznutého malajzijského lietadla Boeing-777 sa dnes zapoja aj podmorské prostriedky amerického vojenského námorníctva. Podľa agentúry AP to povedal Angus Houston, šéf úradu koordinujúceho medzinárodné úsilie o nájdenie zmiznutého lietadla. "Na austrálsku loď Ocean Shield, ktorá bude pátrať spolu s britskou loďou Echo, sme umiestnili lokátor elektrických signálov ťahaný za plavidlom," spresnil Houston.

Britská loď už pod vodou po čiernych skrinkách a hlasovom záznamníku z kokpitu pátrala. Podľa Houstona budú obe lode v stanovenom 240-kilometrovom sektore pátrať po každom elektrickom signáli, ktorý by mohli vysielať čierne skrinky pochádzajúce z letu MH-370.

Let MH370 aerolínií Malaysia Airlines z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol z obrazoviek radarov 8. marca. Na palube bolo 239 ľudí; väčšinu cestujúcich tvorili čínski občania.

Odvtedy sa nenašla po lietadle ani stopa, hoci v južnej časti Indického oceánu prebieha intenzívne spoločné pátranie niekoľkých krajín vrátane Malajzie, Číny a Austrálie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu