Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Sibíri zabíjal nekvalitný alkohol: Zomrelo už najmenej 11 ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Najmenej 11 ľudí pripravil o život zrejme nekvalitný alkohol v sibírskej dedinu Krasnyj velikan pri jazere Bajkal. Hospitalizovaných je ďalších šesť osôb, ktorých stav je vážny. Záchranári prechádzajú domy a zisťujú, či postihnutých nie je viac. Informovala o tom dnes hovorkyňa krajského ministerstva zdravotníctva Irina Belošickaja.

Hovorkyňa oznámila, že do dediny boli vyslané tímy toxikológov a lekárskej záchrannej služby. Podľa predbežných informácií muži i ženy, ktorí vyhľadali pomoc lekára, uviedli, že v sobotu večer pili alkohol. Pritom ale nepili v jednej spoločnosti.

Polícia najskôr informovala, že bolo nájdených päť mŕtvych, dvaja muži a tri ženy vo veku od 26 do 52 rokov. "Telá miestnych obyvateľov bez zjavných známok násilnej smrti sa našli v nedeľu ráno. Podľa predbežných zistení sa príčinou smrti mohla stať otrava nekvalitným alkoholom," citovala z policajného komuniké agentúra Interfax.

Okolnosti nešťastia vyšetrujú kriminalisti. Lekári kvôli udalosti vyzvali obyvateľov dediny aj jej okolia, aby nepili alkoholické nápoje. 

Gubernátor Zabajkalského kraja Konstantin Ilkovskij kvôli situácii v obci Krasnyj velikan nariadil sprísniť kontrolu distribúcie tekutín obsahujúcich alkohol. Dal tiež pokyn k previerke obchodných sietí a všetkých miest, kde sa predávajú alkoholické nápoje. Okrem toho majú miestne úrady na nebezpečenstvo spojené s alkoholom bezodkladne upozorniť obyvateľstvo.

Ruské úrady pred časom vyhlásili ďalšie ťaženie proti vysokej spotrebe alkoholu, ktorý státisícom Rusov skracuje život. Spolu s rýchlo rastúcimi cenami vodky začala v štatistikách mierne klesať aj spotreba liehovín.

Experti ale varujú, že úrady nemajú podchytené údaje o výrobe a spotrebe nelegálnej, nezdanenej vodky, ani načierno páleného alkoholu v domácich podmienkach, a že zdražovanie legálnej, bezpečnej vodky povedie aj k rastu počtu prípadov otravy z nekvalitných náhrad ako za čias čiastočnej prohibície na konci sovietskej éry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu