Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Prvýkrát oficiálne potvrdené: Zmiznutý boeing prinútili zmeniť smer, lietadlo duchov uniesli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR – Vyšetrovatelia údajne dospeli k záveru, že lietadlo Boeing 777-200ER malajzijskej leteckej spoločnosti, ktoré pred týždňom záhadne zmizlo počas letu do Pekingu, uniesol jeden alebo viacero ľudí so skúsenosťami pilota. Informovala o tom agentúra AP.

Motív konania únoscov, ani ich požiadavky nie sú známe a nie je známe ani miesto, kde sa teraz lietadlo nachádza, uviedol malajzijský vládny zdroj, ktorý si neželal byť agentúrou AP menovaný, lebo nemá oprávnenie kontaktovať médiá. Dodal, že "únos už nie je teóriou". "Je to nezvratné," povedal. 

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády predtým pre agentúru AP uviedol, že vyšetrovatelia skúmajú možnosť "ľudského zásahu" pri zmiznutí lietadla, pričom dodal, že by sa mohlo konať o pirátsky čin. Kľúčovým dôkazom "ľudského zásahu" je podľa neho skutočnosť, že spojenie s rádiovým odpovedačom lietadla sa prerušilo približne desať minút predtým, ako sa odmlčal systém odosielania správ.

Taktiež je možné, že lietadlo niekde pristálo, domnieva sa činiteľ. Ďalší komunikačný systém na palube boeingu pokračoval vo vysielaní signálov družici ešte približne štyri hodiny po strate kontaktu riadiacej veže s lietadlom počas jeho letu z malajzijskej metropoly Kuala Lumpur do čínskeho hlavného mesta Pekingu. Táto skutočnosť naznačuje, že stroj mohol pokračovať v lete ešte niekoľko hodín, uzatvára agentúra AP.

Zmiznuté lietadlo mohlo spadnúť do Indického oceánu alebo letieť do Indie

Analýza elektronických impulzov zmiznutého malajzijského lietadla naznačuje, že mohlo letieť až do spotrebovania celej zásoby pohonných hmôt a zrútiť sa do Indického oceánu po tom, ako letelo stovky kilometrov mimo stanoveného kurzu.  Podľa zdroja blízkeho americkej vláde druhou, menej pravdepodobnou, možnosťou je, že lietadlo letelo smerom na Indiu. 

Údaje získané z impulzov zaslaných satelitom sú nejednoznačné a možno interpretovať tak, že na ich základe vznikli dve rôzne analýzy. Nedá sa jednoznačne určiť, ktorá z verzií je pravdepodobejšia, ale kontaktovaní vyšetrovatelia sa prikláňajú viac k prvej. Dlhší let nad Indiou by ani nebol možný - táto krajina totiž veľmi dôsledne chráni svoj vzdušný priestor a má silné pokrytie radarmi, takže dispečeri by lietadlo určite spozorovali. 

Ako uvádza Reuters, ide o prvé reálnejšie stopy, pokiaľ ide o osud letu MH370, o ktorom si vyšetrovatelia a predstavitelia vlád čoraz viac myslia, že sa mohlo byť odklonené od svojho plánovaného kurzu z Kuala Lumpuru do Pekingu. 

Malajzijský premiér: Niekto prinútil lietadlo zmeniť trasu

Malajzijský premiér Nadžíb Razak  dnes na tlačovej konferencii potvrdil, že nezvestné malajzijské lietadlo niekto prinútil k odklonu z trasy do Pekingu, pretože preletelo cez Malajziu a smerovalo na západ. Povedal, že rádiový odpovedač bol úmyselne znefunkčnený, vylúčil haváriu stroja a pripustil možnosť jeho únosu. Pátranie v Juhočínskom mori bolo podľa jeho vyjadrenie, o ktorom informovala agentúra Associated Press, ukončené.

Premiér uviedol, že sa teraz vyšetrovatelia pokúšajú vysledovať lietadlo v dvoch možných koridoroch - severnom, ktorý vedie zo severného Thajska k hraniciam Kazachstanu a Turkménska a južnom, vedúcom z Indonézie do južnej časti Indického oceánu. Oblasť pátrania rozšírili na základe najnovších dostupných satelitných údajov.

 "Pátranie po MH370 jasne vstúpilo do novej fázy... Dúfame, že nás tieto nové informácie privedú o krok bližšie k nájdeniu lietadla," dodal. Vyšetrovatelia podľa jeho slov potvrdili, že  lietadlo, ktoré zachytil vojenský radar, bol nezvestný Boeing Malajzijských aerolínií, MH370, ktorý pred týždňom (8. marca) záhadne zmizol počas letu z Kuala Lumpur do Pekingu. 

"Napriek správam médií, že lietadlo bolo unesené, chcem jasne povedať, že ešte stále vyšetrujeme všetky možnosti toho, čo spôsobilo, že sa MH370 odchýlil z dráhy letu," citovala ho agentúra Reuters. Vládny zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, predtým povedal, že "únos už nie je teóriou", hoci motív konania únoscov, ani ich požiadavky nie sú známe a nie je známe ani miesto, kde sa teraz lietadlo nachádza.

Polícia prehľadáva dom kapitána nezvestného lietadla

Malajzijská polícia začala prehľadávať dom kapitána nezvestného letu Malajzijských aerolínií MH370 po tom, ako dnes premiér krajiny potvrdil, že let bol úmyselne odklonený zo svojej trasy. Agentúru Reuters o svojom zásahu informovala polícia. Tá dorazila k domu kapitána lietadla, 53-ročného Zaharia Ahmada Šacha, dnes popoludní, chvíľu nato, ako premiér Nadžíb Razak ukončil svoju tlačovú konferenciu.

Vyšetrovatelia potvrdili, že lietadlo, ktoré zaznamenal vojenský radar, bol skutočne nezvestný let MH370, ktorého komunikačné prístroje bolo pravdepodobne vypnuté ešte predtým, ako lietadlo pred týždňom doletelo k východnému pobrežiu Malajzie, povedal dnes Nadžíb. Potvrdil, že nezvestné malajzijské lietadlo niekto prinútil k odklonu z trasy do Pekingu, pretože preletelo cez Malajziu a smerovalo na západ. Povedal, že rádiový odpovedač bol úmyselne znefunkčnený, vylúčil haváriu stroja a pripustil možnosť jeho únosu. Pátranie v Juhočínskom mori bolo podľa jeho vyjadrenie, o ktorom informovala agentúra Associated Press, ukončené.

Premiér uviedol, že sa teraz vyšetrovatelia pokúšajú vysledovať lietadlo v dvoch možných koridoroch - severnom, ktorý vedie zo severného Thajska k hraniciam Kazachstanu a Turkménska a južnom, vedúcom z Indonézie do južnej časti Indického oceánu. Oblasť pátrania rozšírili na základe najnovších dostupných satelitných údajov. "Pátranie po MH370 jasne vstúpilo do novej fázy... Dúfame, že nás tieto nové informácie privedú o krok bližšie k nájdeniu lietadla," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu