Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Streľba na Kryme: Nad parlamentom vejú ruské vlajky, Putinove letectvo v pohotovosti!

Streľba na Kryme Zobraziť galériu (3)
Streľba na Kryme (Zdroj: SITA)

KYJEV/MOSKVA - Ozbrojení muži obsadili v noci nadnes sídlo regionálnej vlády a parlamentu v Simferopoli, metropole Krymskej autonómnej republiky na Ukrajine. Oznámil to líder miestnej tatárskej komunity, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Dozvedel som sa, že budovy parlamentu a rady ministrov boli obsadené ozbrojenými mužmi v uniformách bez zreteľného označenia," uviedol na Facebooku tatársky predstaviteľ Refat Čubarov, ktorého citovala agentúra Interfax. 

Podľa jeho slov ozbrojenci zatiaľ nevzniesli žiadne požiadavky. Zatiaľ nie je jasné, kto budovy v Simferopoli obsadil. Spravodajca agentúry Reuters videl nad oboma viať ruské vlajky. Podľa agentúry Interfax obsadenie krymského parlamentu potvrdilo aj jeho tlačové oddelenie. Pred budovou hliadkovalo dnes ráno asi 100 policajtov a okolité ulice boli takmer prázdne.  

Podľa správ svedkov sa počas noci ozývala z okolia parlamentu streľba a do budovy vošlo množstvo ľudí. Pred regionálnym zákonodarným zborom v Simferopoli sa v stredu zhromaždili tisíce proruských demonštrantov i stúpencov novej ukrajinskej vlády. Medzi oboma tábormi vypukli slovné i fyzické potýčky. 

Čiernomorský polostrov Krym administratívne pripojil k Ukrajine v roku 1954 vtedajší sovietsky vodca Nikita Chruščov. Krym je jedinou časťou Ukrajiny, kde tvoria väčšinu obyvateľstva etnickí Rusi, a v súčasnosti je hlavnou baštou odporu voči Majdanu. 

Nové vedenie Ukrajiny na Kryme podporujú prevažne etnickí Tatári, ktorých dal sovietsky diktátor Josif Stalin hromadne deportovať do strednej Ázie. Po rozpade Sovietskeho zväzu a vzniku nezávislej Ukrajiny sa desaťtisíce z nich vrátili naspäť na Krym. 

Janukovyč sa považuje za prezidenta, Rusko mu zaistí bezpečnosť

Viktor Janukovyč sa stále považuje za zákonne zvoleného prezidenta Ukrajiny. Uviedol to vo vyhlásení adresovanom občanom, ktoré dnes dostala ruská agentúra Interfax. "Ja, Viktor Janukovyč, sa obraciam na ľud Ukrajiny. Stále sa považujem za legitímnu hlavu ukrajinského štátu, zvolenú na základe slobodnej vôle ukrajinských občanov," uvádza sa v Janukovyčovom vyhlásení.

Rozhodnutia prijímané parlamentom (Verchovnou radou) považuje Janukovyč za nelegitímne. Dôvodom je aj to, že sa schvaľujú v neprítomnosti mnohých členov jeho Strany regiónov a ostatných poslaneckých klubov, ktorí sa obávajú o svoje životy. Niektorí poslanci boli podľa neho vystavení fyzickému násiliu a protizákonne museli opustiť územie Ukrajiny.

Janukovyč ďalej vyzval ruské orgány, aby zaistili jeho osobnú bezpečnosť. "Na moju adresu a adresu mojich kolegov zazneli vyhrážky smrťou. Preto som nútený požiadať orgány Ruskej federácie, aby zabezpečili moju osobnú bezpečnosť pred akciami extrémistov," píše Janukovyč vo vyhlásení.

Zosadený prezident si myslí, že dohoda o riešení krízy na Ukrajine, ktorú 21. februára podpísal v prítomnosti troch ministrov zahraničných vecí EÚ so zástupcami opozície, sa neplní. Vo vyhlásení konštatuje, že "v uliciach mnohých miest (na Ukrajine) bujnie extrémizmus". "Nemôžem byť ľahostajný k tragickým udalostiam v mojej krajine," tvrdí Janukovyč.

Akýkoľvek príkaz o nasadení ozbrojených síl a ďalších silových štruktúr na Ukrajine bude podľa neho nezákonný a pôjde o trestný čin. "Ako zákonný prezident som neumožnil ozbrojeným silám Ukrajiny zasahovať do prebiehajúcich politických udalostí a prikazujem to aj teraz," uviedol Janukovyč.

Od podpísania dohody s opozíciou sa nevie, kde sa Janukovyč nachádza. Objavili sa nepotvrdené informácie, že je v Charkove, Donecku alebo v Sevastopole. Podľa ruskej agentúry RBK sa momentálne nachádza v sanatóriu Barvicha pri Moskve . Na druhý deň po podpise ho parlament odvolal z funkcie a na základe obvinenia z účasti na masovej vražde civilistov počas protestov na Ukrajine bol naňho vydaný medzinárodný zatykač.

Ozbrojenci majú aj granátomety, stále mlčia

Desiatky po zuby ozbrojených mužov obsadili dnes dve vládne budovy v Simferopole, metropole ukrajinského Krymu. Ich totožnosť nie je známa a nekládli si zatiaľ žiadne požiadavky.

Ozbrojenci vztýčili na budove parlamentu v Simferopole ruskú vlajku. Obsadili aj budovu regionálnej vlády. Tá vo vyhlásení uviedla, že krymský premiér Anatolij Mogiľov sa pokúsil s ozbrojencami vyjednávať. Odkázali mu však, že "nie sú oprávnení rokovať ani predkladať požiadavky". 

Agentúra AP s odvolaním sa na svedkov píše, že ide o zhruba 50-60 mužov, ktorí mali na sebe maskáče a v rukách granátomety, ostreľovacie pušky a ďalšie zbrane.

Ukrajinské vedenie reagovalo uvedením bezpečnostných zložiek do stavu pohotovosti. Okolie obsadených vládnych budov zablokovala polícia. Úradujúci prezident Oleksandr Turčynov vyzval ruské sily, aby neopúšťali svoju námornú základňu na Kryme. "Akýkoľvek pohyb vojakov, najmä vojakov mimo tohto teritória, bude považovaný za vojenskú agresiu," varoval Turčynov.

Počas stredajších protestov v blízkosti krymského parlamentu v Simferopole zomreli dvaja ľudia a 35 ďalších utrpelo zranenia, informovalo dnes miestne ministerstvo zdravotníctva. V meste protestovali stúpenci Ruska aj novej ukrajinskej moci. "Počas zhromaždenia pri krymskom parlamente utrpelo nervový šok 35 ľudí, šesť z nich hospitalizovali, dvaja ľudia zomreli," citovala ministerstvo agentúra ITAR-TASS.

Ruské letectvo pri západných hraniciach uviedli do bojovej pohotovosti

Stíhačky rozmiestnené pozdĺž západných hraníc Ruska boli dnes uvedené do bojovej pohotovosti. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. "Stíhačky vykonávajú nepretržité hliadky v pohraničných regiónoch," citovala rezort agentúra Interfax.

V súvislosti s napätím na Kryme, ktorý je jediným ukrajinským regiónom s väčšinovým ruským etnikom, ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že bude "silno a nekompromisne" hájiť práva svojich krajanov. 

Aj jednotky ukrajinského ministerstva vnútra sú v stave pohotovosti po tom, čo sa na Kryme ozbrojenci zmocnili dvoch vládnych budov. Na budove parlamentu v krymskej metropole Simferopol vztýčili ruskú vlajku, informoval dnes dočasný ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.

Okolie obsadených vládnych budov podľa jeho slov zablokovala polícia. "Boli prijaté opatrenia proti extrémistickým akciám, aby nedošlo k vyústeniu situácie do ozbrojenej konfrontácie v centre mesta," citovala Avakova agentúra AP.

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes vyzval ruské sily, aby neopúšťali svoju námornú základňu na Kryme. "Akýkoľvek pohyb vojakov, najmä vojakov mimo tohto teritória, bude považovaný za vojenskú agresiu," varoval Turčynov.

 

Janukovyč utiekol do Moskvy, tvrdia ruské médiá

Viktor Janukovyč sa údajne nachádza v sanatóriu na okraji ruskej metropoly Moskva. Vo štvrtok o tom informuje ruský denník RBK. O Janukovyčovi neexistujú žiadne oficiálne správy už od soboty, keď ho parlament zbavil funkcie a on následne odišiel z Kyjeva. RBK tvrdí, že bývalý prezident sa nachádza v sanatóriu Barvicha, ktoré prevádzkuje Kremeľ. Tamojšie úrady však túto informáciu pre agentúru Associated Press (AP) odmietli potvrdiť.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu