Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zeman žiada právo veta pri vymenovávaní profesorov

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman je ochotný naďalej vymenúvať nových profesorov, ale pod podmienkou, že bude mať v tejto otázke právo veta. Informoval o tom server Novinky.cz s odvolaním sa na vyjadrenie ministra školstva ČR Marcela Chládka.

Na utorkovej schôdzke s ministrom Chládkom Zeman vyhlásil, že si právomoc vymenovania profesorov ponechá v prípade, ak mu zákon v závažných prípadoch ponechá právo odmietnuť navrhnutých adeptov.

"Pán prezident zopakoval, že nie je stroj na podpisy a že si právomoc ponechá, ale s výhradou," tlmočil Chládek Zemanove slová.

Podľa ministra prezident v tejto súvislosti pripomenul prípad Martina C. Putnu, ktorého ustanovil za profesora až po dlhom váhaní. Menovací dekrét so Zemanovým podpisom mu napokon odovzdal šéf rezortu školstva.

Rovnaký postup sa uplatní aj v prípade 85 nových profesorov, ktorých dekréty hlava štátu podpísala 21. februára.

Miloš Zeman sa nedávno vyjadril, že by sa tejto právomoci rád vzdal. Príslušnú novelu, ktorá predpokladala presun tejto úlohy na šéfa Senátu, však poslanci pred dvoma týždňami zamietli. Odporcovia návrhu argumentovali tvrdením, že by sa nemala meniť platná legislatíva len kvôli vrtochom súčasného prezidenta.

Nový minister Chládek chce do júna pripraviť komplexnú novelu vysokoškolského zákona, ktorá by mala riešiť aj otázku vymenovávania profesorov. Nateraz nie je jasné, komu daná právomoc napokon pripadne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu