Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ONLINE Čierny deň na Ukrajine sleduje celý svet: Vraždenie naživo pokračuje, policajti chystajú útok ostrými!

Protesty na Ukrajine Zobraziť galériu (49)
Protesty na Ukrajine

KYJEV - Len niekoľko hodín vydržalo v centre ukrajinskej metropoly prímerie dohodnuté v stredu večer medzi prezidentom Viktorom Janukovyčom a opozíciou. Podľa záberov kyjevskej televízie sa ráno demonštranti pokúsili vytlačiť z námestia policajné kordóny, na ťažkoodencov hádžu kamene a fľaše so zápalnou zmesou. Policajti odpovedajú streľbou gumovými projektilmi a nasadením vodných diel.

ONLINE vysielanie z Ukrajiny


Live streaming video by Ustream

22:40 Ukrajinskí parlament skončil rokovania, pokračovať bude zajtra od 10:00.

22:20 Mŕtvi pribúdajú aj v regiónoch. Vo Ľvove podľa agentúry Interfax hasiči po likvidácii požiaru, ktorý dnes večer vzbĺkol po explózii v policajných kasárňach, našli ohorené telá dvoch príslušníkov špeciálnej jednotky Berkut.

Protesty v Kyjeve
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

21:50 Ukrajinský parlament schválil koniec protiteroristického nasadenia síl v krajine. Poslanci tiež trvajú na tom, aby sa všetky jednotky vrátili späť do kasární. Takmer jednohlasne potom odsúhlasili zákaz používania strelných zbraní. Po hlasovaní zaspievali zákonodarcovia ukrajinskú hymnu. 

21:35 Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes telefonicky hovorila s americkým a ruským prezidentom Barackom Obamom a Vladimirom Putinom o situácii na Ukrajine. "Kancelárka a prezidenti sa zhodli na potrebe čo najskôr nájsť politické východisko z krízy na Ukrajine a ukončiť krviprelievanie," uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na komuniké nemeckej vlády.

21:20 Podľa najnovších informácií ukrajinskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo už 75 ľudí, pričom zranených bolo viac ako 570.

Kňaz sa symbolicky usiluje
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

21:05 Z Ukrajiny utekajú zbohatlíci a politickí hodnostári, informuje viacero zdrojov. Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na dispečing kyjevského letiska Žuljany hovorí o "64 zvláštnych letoch pre veľmi významné osoby". Podľa serveru newsru.ua, ktorý sa odvoláva na nemenovaných očitých svedkov, zvláštnym letom odletel aj predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Rybak. Spoločnosť mu robili vnučka a manželka.

20:50 Ukrajinci žijúci na Slovensku dnes zorganizovali tiché zhromaždenie pred veľvyslanectvom Ukrajiny na Slovensku. Zapálením sviečok si uctili obete nepokojov vo svojej krajine. Na stretnutí sa zúčastnilo vyše 70 ľudí.

20:20 Demonštranti údajne zabrali dve policajné stanice, tvrdia kyjevské policajné úrady.

20:10 Ozbrojení muži z Majdanu prehľadávajú hotelové izby, ich cieľom sú ostreľovači, tvrdia reportér BBC a český senátor Jaromír Štětina.

 

20:00 Líder opozície Vitalij Kličko dnes v parlamente vyzval úrady, aby stiahli svoje jednotky z centra Kyjeva ako prvý krok k pokojnému rozuzleniu politickej krízy. "Dnes je našou hlavnou úlohou ukončiť krviprelievanie. Prvé, čo treba urobiť, je stiahnuť vojská, aby brat nešiel proti bratovi," povedal Kličko podľa agentúry ITAR-TASS.

19:55 Drsný odkaz Tymošenkovej. Opozičnych predákov vyzvala, aby už nikdy nerokovali s prezidentom Janukovyčom. Ten by podľa nej mal byť súdený za "masové vraždy".

19:45 Takto to momentálne vyzerá v Charkove:

 

19:35 Prezident Janukovyč vyjadril ochotu vyjednávať o konaní mimoriadných volieb už tento rok, tvrdí poľský premiér Tusk. Ruský ombudsman Vladimir Lukin, ktorého na Ukrajinu posiela Vladimir Putin, verí, že kompromis medzi oboma stranami konfliktu je možný.

19:25 Údaje o počte mŕtvych a zranených sa zatiaľ líšia, je ich však minimálne 60. Podľa ministerstva zdravotníctva si násilnosti v Kyjeve vyžiadali od utorka 64 mŕtvych, 562 ľudí muselo vyhľadať pomoc zdravotníkov, 356 z nich hospitalizovali. Kyjevská márnica tvrdí, že prijala 67 tiel. Podľa kyjevskej administratívy vyhľadalo lekársku pomoc 551 ľudí, z ktorých 332 hospitalizovali.

Aktivisti si takto dopriali
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

19:10 "Dohodli sme sa na sankciách voči osobám, ktoré sú zodpovedné za konkrétne zločiny a za porušovanie ľudských práv," povedal novinárom slovenský minister zahraničia Miroslav Lajčák. Ako dodal, najviac do 48 hodín by sa malo rozhodnúť o konkrétnych menách osôb, ktorých sa sankcie budú týkať.

19:00 Janukovyč je stále v kyjevskom úrade, jeho rodina Ukrajinu neopustila, potvrdila pre agentúru Interfax prezidentská kancelária po tom, ako sa internetom začali šíriť špekulácie, podľa ktorých prezident utiekol z krajiny.

18:40 Rusi oponujú. Západ by podľa námestníka ministra zahraničia Grigorija Karasina mal uvaliť sankcie nie na ukrajinských hodnostárov, brániacich poriadok, ale na "ideológov násilností". "Beztrestnosť mládeže, priamo povedané radikálov a extrémistov z Majdanu, má veľmi ťažké následky," povedal diplomat agentúre ITAR-TASS.

Pohľad na Námestie nezávislosti
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

18:25 Zákaz vydávania víz a zmrazenie bankových účtov osobám zodpovedným na násilie na Ukrajine sú sankcie, na ktorých sa dnes dohodli ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie. Informovala o tom agentúra Reuters. "Rozhodli sme sa postupovať veľmi rýchlo a do niekoľkých hodín zakázať vydávanie víz a zmraziť účty tým, ktorí sa dopustili násilia," povedala novinárom šéfka talianskej diplomacie Emma Boninová po mimoriadnej schôdzke v Bruseli.

18:10 Regionálna rada v Rivnenskej oblasti na severozápade Ukrajiny zbavila vládou vymenovanú regionálnu administratívu všetkých právomocí. Informovala o tom dnes britská spravodajská stanica BBC. "Prevzali sme zodpovednosť za chod Rivnenskej oblasti," uviedol podľa BBC šéf rady Myhajlo Kyrylov. Nezávislosť od ústredných orgánov vyhlásilo už v stredu mesto Ľvov na západe Ukrajiny.

Zdroj: wikipedia
Zobraziť galériu (49)
Zdroj: wikipedia  (Zdroj: Wikipedia)

18:09 "Sme šokovaní zábermi ukrajinských bezpečnostných síl, ktoré pália z automatických do vlastných obyvateľov," uviedol vo vyhlásení hovorca Bieleho domu Jay Carney. Z nasadenia automatických zbraní sa navzájom obviňuje ukrajinská vláda aj opozícia. Carney dodal, že Washington bude spolu s európskymi partnermi hľadať spôsob, ako priviesť k zodpovednosti tých, ktorí za násilím stoja.

18:01 Talianska ministerka zahraničia Emma Bonino uviedla, že Európska únia sa rozhodla pre zákaz vydávania víz a zmrazenie kont tých, ktorí sú zodpovední za násilie na Ukrajine.

17:46 Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že od utorka 18. februára sa obeťami nepokojov stalo 64 ľudí. Kyjevská radnica medzitým napočítala 67 tiel zabitých, z toho 39 vraj zahynulo dnes. Koordinátor zdravotníckych služieb protestujúcich Oleh Musij ale agentúre AP povedal, že len dnes zomrelo najmenej 70 demonštrantov a ďalších 500 utrpelo zranenia. Počet mŕtvych sa podľa neho môže ešte zvýšiť.

17:42 Česko chce na Ukrajinu v rámci programu MEDEVAC poslať lekára, ktorý by vytypoval prípadných zranených pre prevoz na liečenie do českých nemocníc, povedal hovorca ministerstva vnútra Pavel Novák.

17:37 Demonštranti stavali barikády na znovu získanom území v Kyjeve.

17:33 Ani v ukrajinskom parlamente nie je pokoj. Poslanca, ktorý navrhol odložiť rokovania na zajtra, nazvali provokatérom a vytlačili ho zo sály.

17:23 Správy o streľbe ostreľovačov do demonštrantov na Ukrajine sú "na 100 percent lož", tvrdí bývalý poslanec vládnucej strany Jednotné Rusko Sergej Markov. Pre britskú spravodajskú stanicu BBC dnes uviedol, že na Ukrajine dochádza k štátnemu prevratu. Prezident Viktor Janukovyč nemá podľa neho inú možnosť, než použiť silu.

17:13 Ministri zahraničia troch krajín Európskej únie predložia podľa šéfa poľskej diplomacie Radoslawa Sikorskeho predákom ukrajinskej opozície návrh kompromisnej dohody s prezidentom Viktorom Janukovyčom o východisku z krízy. Sikorski na Twitteri označil schôdzku s opozíciou za "test navrhnutej dohody".

16:52 Šéfovia diplomacií Nemecka, Francúzska a Poľska, ktorí dnes v Kyjeve rokovali s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom, vidia šancu na kompromis medzi ním a demonštrantmi. "Existuje šanca na kompromis," uviedol pre agentúru Reuters zdroj blízky rokovaniam.

Kyjevské protesty
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

Demonštrácie v Kyjeve
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

16:48 "Janukovyč v každom prípade príde o hlavu, neskončí prirodzenou smrťou. Buď ho zabijú vlastní ľudia alebo my," citoval dnes denník SME slová mladého radikála, ktoré povedal Džazíre. Dvadsaťročný Krizskij, najmladší líder skupiny aktivistov, hovorí, že Janukovyč úmyselne oslabuje Ukrajinu a za to si zaslúži zomrieť.

16:41 Na Námestí nezávislosti sa opäť objavili aj sanitky.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: ukrstream.tv)

16:38 Štáty Európskej únie, ktoré susedia s Ukrajinou, sa vzhľadom na eskaláciu násilia v postsovietskej republike chystajú na možný príliv utečencov z východu. Poľsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko už oznámili, že sú pripravené v prípade nutnosti utečencov zo susednej krajiny prijať.

16:32 Novinárka Christina Berdinskihová informovala, že 21-ročná zdravotníčka Olesya Zhukovski, ktorú dnes zranil ostreľovač, je nažive a zotavuje sa po operácii. Stále je napojená na prístroje.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: FB)

16:26 Nemecký europoslanec Elmar Brok po príchode do Kyjeva pre médiá potvrdil, že v centre ukrajinskej metropoly došlo k streľbe bezpečnostných zložiek na demonštrantov. "Môžem potvrdiť, že ostreľovači začali strieľať na demonštrantov na Majdane, čo je porušením dohody o prímerí uzavretej počas predošlej noci. Vzhľadom na to, že boli zaznamenané obete, zdá sa, že boli použité ostré náboje," uviedol Brok.

16:22 Podľa opozície funguje v meste opäť metro.

16:20 Ľudia z Kyjeva hovoria o zápchach. Fotografia ukazuje rad autobusov na rohu Grygorenkovej a Achmatovovej ulice. Informoval Euromaidan.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: FB)

16:16 Ruský prezident Vladimir Putin sa po telefonáte s ukrajinským náprotivkom Viktorom Janukovyčom rozhodol vyslať do Kyjeva umierneného ruského ombudsmana Vladimira Lukina, aby sprostredkoval rokovania medzi vládou a ukrajinskou opozíciou o východisku z krízy. Oznámil to Putinov hovorca.

16:13 Hrôzostrašný záber vyťahovania guľky z krku.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: Twitter)

16:08 Podľa najnovšej správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na rezort vnútra, demonštranti zadržiavajú 67 policajtov. "Na oslobodenie rukojemníkov má polícia právo použiť zbrane," uviedlo ministerstvo, podľa ktorého sú traja ďalší policajti nezvestní.

15:59 Úrady zatiaľ hovoria len o siedmich mŕtvych z kyjevských ulíc, zatiaľ čo opozičná strana Sloboda tvrdí, že "obrancovia Janukovyčovho režimu len dnes zabili viac ako 60 ľudí". Policajti vraj strieľajú schválne do hláv, krku, hrude či do brucha, a to aj po dobrovoľných zdravotných odborníkoch. Informácie znesvárených strán je však ťažké nezávisle overiť. Bilancia nemusí byť konečná. Úradujúci minister vnútra Vitalij Zacharčenko ohlásil, že nechal strážcom poriadku vydať "bojové zbrane", aby mohli čeliť útokom "extrémistov". Druh zbraní nespresnil, avšak na záberoch z Kyjeva sú vidieť policajti nielen s pištoľami v rukách, ale aj s útočnými puškami Kalašnikov.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

15:54 Podľa informácií tlačových agentúr poslanci opozičných strán Vlasť, UDAR a Sloboda, ako aj nezávislí či opoziční poslanci zvolení v jednomandátových obvodoch už prišli do parlamentu. Reakcia poslancov vládnucich strán - Strany regiónov a komunistov - na výzvu zatiaľ nie je známa. Podľa agentúry UNIAN sa do 16.00 h miestneho času (15.00 h SEČ) zišlo asi 150 poslancov, ale ďalší stále prichádzajú.

15:53 Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč za dramatických okolností rokoval s ministrami zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska. Rozhovor s nimi však nečakane prerušil kvôli telefonátu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa dôveryhodných zdrojov, na ktoré sa odvolala poľská agentúra PAP, západní ministri sa Janukovyča snažili presvedčiť, aby skrátil svoje funkčné obdobie do konca tohto kalendárneho roka.

15:50 Zajtra o 8:30 sa na Úrade vlady v Bratislave uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady kvôli situácii na Ukrajine.

15:44 Demonštranta pred guľkou neochránila ani nepriestreľná vesta.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: Twitter)

15:39 Dobrovoľníci prezerajú mŕtve telá zakryté dekami a snažia sa identifikovať obete pred Kláštorom sv. Michaila v Kyjeve. Zábery nie sú vhodné pre maloletých a ľudí s citlivou povahou.

15:23 Demonštranti odnášajú svojich zranených.

15:20 "Olesya Zhukovski, ťažko zranená guľkou ostreľovača, zomrela pred niekoľkými minútami. Jej posledná správa na Twitteri: ".... Umieram" sa objavila pred 4 hodinami. A viac jej niet. Mala len 21 rokov. Janukovyč by mal byť obesený, "Berkut" - zničený. Zhorte v pekle, vrahovia," znie odkaz Sashe Sotnikovej na Facebooku.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: FB)

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: Twitter)

15:10 V ukrajinskom parlamente znie hymna, poslanci sa pomaly schádzajú.

15:08 Rusko nezrušilo uvoľnenie druhej časti finančnej pomoci pre Ukrajinu, situácia v krajine sa však musí najskôr vrátiť do normálu. Vyhlásil to hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorého citovala vo štvrtok agentúra RIA. Podľa skoršieho vyjadrenia ruského ministerstva financií mala Moskva nakúpiť ukrajinské vládne dlhopisy za 2 mld. USD ešte tento týždeň. Rusko by tým poskytlo Kyjevu druhú časť pomoci z úverového programu v celkovom objeme 15 mld. USD, na ktorom sa dohodli v decembri ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinská hlava štátu Viktor Janukovyč.

15:05 Podľa diplomatických zdrojov EÚ doobedňajšie rokovania ministrov v Bruseli naznačili názorovú nejednotnosť ohľadom sankcií voči Ukrajine a ich prísnosti. Podľa rokovacieho programu by Rada ministrov mala dospieť ku konsenzu na tému sankcií vo večerných hodinách. Dnes sa však ešte neočakáva zverejnenie menného zoznamu osôb, ktorým sankčný režim EÚ zabráni vycestovať na územie Únie a ktorých účty v zahraničí budú zmrazené. Očakávať možno iba všeobecnú politickú dohodu o potrebe sankcií, pričom nevyhnutné technické detaily sa budú ďalej dolaďovať na úrovni expertov. Sankcie nadobudnú platnosť až po ich zverejnení v oficiálnom vestníku EÚ, čo je väčšinou otázka niekoľkých dní.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

14:52 Portál focus.ua uviedol, že záchranné čaty a zdravotnícke zariadenia počas nepokojov v hlavnom meste už poskytli pomoc 505 zraneným, z ktorých 292 museli hospitalizovať.

14:47 Maďarský rezort vnútra informoval, že zatiaľ nezaznamenal žiadne zmeny na ukrajinských hraniciach, počet cestujúcich ani počet žiadateľov o víza doposiaľ nestúpol. Ministerstvo zahraničných vecí Maďarska vyzvalo maďarských občanov, aby na Ukrajinu cestovali iba v súrnych prípadoch.

14:41 Protivládne sily vyzbrojené loveckými puškami zaujali snajperské pozície v hoteli v centre Kyjeva.

14:32 Kyjev stále viac pripomína vojnovú zónu.

14:21 Zajtra o 15:00 sa Bratislave na Radvanskej ulici pred ukrajinskou ambasádou uskutoční demonštrácia na podporu opozičných aktivít na Ukrajine, ako aj odsúdenie násilia zo strany vládnych zložiek.

14:20 Podľa agentúry Interfax Kyjevčania húfne opúšťajú časť mesta na pravom brehu Dnepra, pričom premávka po mostoch na druhý breh je sťažená. Metro zatiaľ stále nepremáva a ostatné prostriedky MHD len ojedinele. Štvrte v centre Kyjeva sú podľa Interfaxu prakticky vyľudnené. Zamestnávatelia nielen v centre, ale aj v okrajových štvrtiach, pustili svojich podriadených z práce domov oveľa skôr.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

14:19 Situácia v Kyjeve je naďalej veľmi napätá, podľa zdrojov televízie Espreso.tv v Národnom štábe odporu, na ktorý sa odvoláva agentúra UNIAN, má byť v meste popoludní vyhlásený výnimočný stav. Štáb vyzval občanov, aby prišli podporiť požiadavky opozície na Majdan. Upozornil, že súčasťou opatrení môže byť odstavenie internetu a signálu mobilnej siete.    

14:17 Podľa agentúry UNIAN pri dopravnej nehode, ku ktorej došlo pri preprave kolóny vojenskej techniky smerom ku Kyjevu, zahynuli traja príslušníci výsadkárskej jednotky. Ďalších deväť vojakov je zranených, potvrdila vojenská prokuratúra.

14:15 Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo, že pri dnešných potýčkach s protivládnymi demonštrantmi v centre Kyjeva prišli o život traja policajti. Zranených ich bolo 50, pričom 30 z nich utrpelo strelné zranenia. Po útoku ostreľovača v centre Kyjeva, pri ktorom bolo zranených 20 príslušníkov zásahových jednotiek, ich velenie nariadilo premiestnenie a použitie strelnej zbrane v záujme sebaobrany.

14:10 Od prepuknutia nepokojov začiatkom týždňa zahynulo v kyjevských uliciach možno až 58 ľudí, ďalší mŕtvi sú hlásení z regiónov.

14:08 Ukrajina zažíva najkrvavejší deň od vyhlásenia nezávislosti pred dvadsiatimi dvoma rokmi. Ozbrojené strety v centre Kyjeva rozmetali prímerie dohodnuté v stredu a podľa miestnych médií spôsobili smrť tridsiatich ľudí. Dvanásť z nich sú policajti, ktorí boli dopoludnia vystavení prudkej ofenzíve opozičných radikálov. Jej výsledkom bolo rozšírenie "slobodnej zóny" ovládanej opozíciou a dobytie rady ďalších významných objektov vrátane štvorhviezdičkového hotela Ukrajina.

14:02 Záznam policajnej streľby do demonštrantov. Muž používa AK47.

14:00 Obchody, kaviarne a reštaurácie v oblasti susediacej s vládnou štvrťou, kde sa odohrávajú potýčky medzi radikálnymi demonštrantami a bezpečnostnými zložkami, z preventívnych dôvodov začali zatvárať. Z času na čas v centre mesta vypadáva signál mobilnej siete.

13:59 Podľa ukrajinských agentúr v niektorých častiach Kyjeva zaznamenali problémy s dodávkou chleba. Očití svedkovia zase tvrdia, že dopravná polícia na príjazdových cestách do mesta zastavuje cisternové autá dopravujúce benzín, takže sa vo všeobecnosti očakáva, že čerpacie stanice v meste by dnes popoludní mohli byť zavreté. 

13:58 Primátor Kyjeva Volodymyr Makejenko vystúpil z vládnej Strany regiónov. Jeho rozhodnutie súvisí s najnovšími protivládnymi nepokojmi, ktoré sa od utorka odohrávajú v ukrajinskej metropole i iných mestách, píše agentúra AP. Makejenko vo svojom vyhlásení uviedol, že preberá osobnú zodpovednosť za "životaschopnosť Kyjeva" a životy jeho obyvateľov, ktorých ochranu označil za hlavný cieľ svojho snaženia. Dodal, že funkciu primátora bude zastávať dovtedy, kým bude mať dôveru obyvateľov mesta.

13:56 Ukrajinci prinášajú na Majdan zranených demonštrantov.

13:55 Počet mŕtvych sa neustále zvyšuje. Dnes ich vraj je už najmenej 35 a za celý týždeň až 61. Väčšina smrteľných úrazov má byť spôsobených streľami snajperov, najčastejšie do krku. Ministerstvo vnútra aj naďalej trvá na tom, že polícia nepoužíva ostré strelivo. Súčasne však varovalo, že úradníci majú právo používať strelné zbrane. Uviedol Kyjev Post.

13:50 Euromaidan zverejnil na Twitteri túto fotografiu s popisom: "Historický deň".

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: Twitter)

13:46 "Ešte ich veľa leží v oblasti ulice Instithutskaja. Veľkú časť z nich zastrelili najatí banditi, taká súkromná kagebácka armáda Janukovyča, ktorá má za úlohu vyprovokovať situáciu, aby mohol byt zavedený výnimočný stav," napísal z Kyjeva na svojom facebookovom profile český senátor Jaromír Štětina.

13:42 Starosta západoukrajinského Ľvova vyzval obyvateľov mesta k bdelosti a pohrozil totálnym zákazom predaja alkoholu, ktorý zatiaľ v bašte protivládneho odporu platí po 22:00 hodine. V noci podľa starostu Andrija Sadového polícia likvidovala útok na Ľvovskú televíznu vežu, pokus o ovládnutie administratívnej budovy na juhu mesta a tiež útok na ruský konzulát.

13:37 Líder ukrajinskej opozície Vitalij Kličko navrhol zvolať na dnešné popoludnie mimoriadne zasadnutie parlamentu. Vo svojom vyhlásení Kličko vyzval, aby sa poslanci zišli dnes o 15.00 h miestneho času a spoločne hľadali cestu z kritickej situácie, v ktorej sa Ukrajina ocitla. Kličko znova zopakoval svoju výzvu na predčasné prezidentské voľby. "To je teraz jediný spôsob, ako zastaviť násilie," uvádza sa v jeho vyhlásení.

Násilie v Kyjeve
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

Násilie v Kyjeve
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

13:33 Novinárka českých Lidových Novin uviedla, že polícia ostreľuje hotel Ukrajina, v ktorom sú ubytovaní.

12:58 Novovymenovaný primátor Kyjeva odišiel z vládnucej strany a prisľúbil, že obnoví prevádzku metra. Malo by sa tak stať už dnes.

12:45 Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Predmetom ich rozhovoru bola politická kríza na Ukrajine, ktorá sa medzičasom zmenila na ozbrojené povstanie.

Násilie v Kyjeve
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

Násilie v Kyjeve
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

12:38 Redaktor Českej televízie uvádza, že vo Veľkej Británii bol predvolaný na "koberček" ukrajinský veľvyslanec. To isté sa stalo včera v Česku.

12:35 Informácie na zahraničnom Twitteri hovoria o tom, že demonštranti zadržali päťdesiat policajtov a zadržiavajú ich v budove radnice. Tam majú aj ošetrovať zranených.

12:20 Podľa agentúry UNIAN do Kyjeva smerujú stovky provládnych provokatérov. Očití svedkovia uviedli, že ľudí, ktorí sa dali naverbovať v Charkove, prepravia na Majdan metrom - uzavretým od utorka pre verejnú hromadnú dopravu. Na výjazd zo svojej základne v Kyjeve sú údajne pripravení aj príslušníci zásahových jednotiek Berkut ozbrojení samopalmi kalašnikov, uviedla televízia Espreso.tv, podľa ktorej je v objekte asi 700 policajtov, vrátane posíl z Krymu. Autá s vojakmi videli očití svedkovia aj na Hruševského ulici v centre Kyjeva.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: Twitter)

12:16 Podľa kyjevských novinárov sa jednotky poriadkových síl "masovo" vzdávajú demonštrantom. Polícia ustúpila k štadiónu kyjevského Dynama, kde inštaluje železobetónové zábrany. Demonštranti prenikli na triedu Chresčatyk a priľahlé Európske námestie. Opozícii sa podarilo vybudovať niekoľko línií barikád, medzi ktorými záchranná služba odváža na ošetrenie ranených.

12:14 Podľa spravodajcov agentúry AFP prišlo dnes v centre Kyjeva o život 25 ľudí. Osem mŕtvych tiel leží na dlažbe Námestia nezávislosti, desať ďalších v neďalekom hoteli Kozackyj a sedem v hale hotela Ukrajina, ktorý opozícia obsadila. Podľa fotoreportéra agentúry Reuters zahynulo 21 ľudí, AP oznámila úmrtie 18 opozičných demonštrantov. Novinári prítomní v centre mesta zároveň hlásia desiatky zranených, niektorí z nich v dôsledku strelných poranení bojujú o život.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

12:05 Streľba do ľudí v Kyjeve. Ďalšie zábery nevhodné pre deti!

12:02 Podľa správ espreso.tv sa presúva z Vyšhorodu do Kyjeva sedem autobusov a 3 nákladné vozidlá s poriadkovou políciou.

11:58 Ako sa k situácii na Ukrajine staviate vy?

11:54 VIDEO mŕtvych tiel pred kyjevským hotelom. Demonštranti sa mali stať obeťami snajpera. Nevhodné pre deti a ľudí s citlivou povahou.

11:47 Čoskoro by mali byť uzatvorené všetky čerpacie stanice v Kyjeve, avizuje Euromaidan.

11:45 Neoficiálne informácie hovoria až o 50 mŕtvych len v dnešný deň. Dvanásť tiel má ležať v lobby hotela Ukrajina.

11:43 Po prudkých potýčkach medzi radikálne ladenými demonštrantami a zásahovými jednotkami začali opoziční aktivisti budovať nové barikády a spevňovať existujúce. Z tribúny Majdanu zaznelo upozornenie, že z budov priľahlých k námestiu barikády ostreľujú snajperi. Ako informoval štáb opozičnej strany Sloboda, snajperi útočia údajne aj na zdravotníkov, ktorí z námestia vynášajú ranených. Napätá je situácia aj vo vládnej štvrti, ktorú dnes ráno obkľúčil kordón policajných jednotiek. Opozičným aktivistom sa však na niekoľkých miestach podarilo blokádu preraziť.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: Twitter)

11:38 Situácia v centre Kyjeva sa opäť vyostrila a vyžiadala si ďalších najmenej 11 obetí na životoch, uviedla agentúra AP. Agentúra UNIAN informovala o 13 telách zhromaždených na Námestí nezávislosti.

11:31 Euromaidan na Twitteri zverejnil fotografiu zdravotníčky, ktorú mal ostreľovač trafiť do krku.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: Twitter)

11:29 Proruské vedenie autonómneho Krymu nevylučuje odtrhnutie od Ukrajiny, ak sa situácia v krajine bude ďalej zostrovať. V rozhovore pre ruskú agentúru Interfax to vyhlásil šéf krymského autonómneho parlamentu Vladimir Konstantinov. "Je to možné, ak sa krajina rozpadne. Všetko k tomu smeruje," povedal krymský politik, ktorý dnes podľa agentúry ITAR - TASS pricestoval v čele delegácie krymských poslancov do Moskvy. So šéfom ruskej Štátnej dumy majú krymskí zastupitelia rokovať o "humanitárnej spolupráci".

11:26 Lavína výrokov európskych politikov, ktorá dopadla na hlavy účastníkov ukrajinskej konfrontácie, jasne odhalila bezprecedentné nátlak, ktorému je Kyjev vystavený. Ukázala navyše, že Európska únia nemá najmenšiu predstavu o tom, ako by mala konať, aby sa dostala z terajšej slepej uličky. Ukrajinu do nej zahnali nepremyslené a nemiestne akcie jednotlivých politikov, napísala v komentári k vývoju na Ukrajine ruská agentúra ITAR-TASS.

11:23 Demonštrantov protestujúcich proti ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi v centre Kyjeva údajne ostreľuje aj špeciálny snajper. Vo štvrtok o tom informuje spravodajská stanica SKY News, ktorá má na mieste svojho reportéra. "Na chvíľu tam bol ostreľovač s puškou s diaľkovým zameriavačom na stojane a tiež muž, ktorý si vyberal demonštrantov," tvrdí. Podľa neho polícia na ľudí neútočí "náhodne". "Skutočne si myslím, že toto bude krvavý deň," informuje redaktor SKY News.

VIDEO nie je vhodné pre maloletých divákov a citlivé povahy

 

11:17 Koordinátor štábu národného odboja Alexander Turchinov vyzval z pódia na Majdane všetkých, aby sa zhromaždili pri budove parlamentu o tretej hodine popoludní.

11:14 "Podľa tyzhden.au smeruje do Kyjeva 40 vlakov s armádou," informoval na Twitteri reportér ČT24.

11:10 Demonštranti zajali približne 50 príslušníkov polície a odviedli ich do budovy vedľa radnice.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: FB)

11:07 Nábojnice z Majdanu.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: Twitter)

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: Twitter)

10:58 Z reproduktorov sa ozýva varovanie pred policajnými jednotkami Berkut, ktoré mali začať používať granáty.

10:53 Najnovšie potýčky medzi radikálne ladenými opozičnými aktivistami a policajtmi, ktoré sú porušením prímeria uzavretého v noci nadnes, si dnes vyžiadali ďalších najmenej sedem obetí na životoch. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdravotnú službu v tábore opozície a očitých svedkov. Podľa týchto zdrojov všetky obete sú civilisti.

10:50 Euromaidan zverejnil zábery masového úniku poriadkovej polície z centra Kyjeva.

10:47 Demonštranti tvrdia, že ich polícia ostreľuje samopalmi. Takto má vyzerať diera po strele z kalašnikova.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: espreso.tv)

10:40 Schôdzka ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča s ministrami zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska nakoniec zrušená nebola, ale z bezpečnostných dôvodov ju preložili na iné miesto. Agentúre AFP to oznámilo francúzske ministerstvo zahraničia. Podľa pôvodných správ bolo rokovanie s ohľadom na výbušnú situáciu v Kyjeve zrušené a ministri Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski odleteli z Kyjeva.

10:33 Poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski, ktorý sa mal dnes stretnúť s Viktorom Janukovyčom, sa na Twitteri podelil o záber urobený z predných dvier prezidentského paláca.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: Twitter)

10:24 Polícia monitoruje situáciu na slovensko-ukrajinskej hranici v súvislosti novými mohutnými protivládnymi nepokojmi, ktoré sa v Kyjeve obnovili v utorok. "Situáciu na uvedenom úseku monitorujeme, taktiež sme v kontakte s ostatnými službami Policajného zboru a spolupracujeme aj s policajným pridelencom. K dispozícii máme dostatočný počet síl a prostriedkov a v prípade potreby prijmeme adekvátne opatrenia," uviedla pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

10:23 Ministri zahraničia Francúzska, Nemecka a Poľska Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski zrušili z bezpečnostných dôvodov dnešné plánované stretnutie s Viktorom Janukovyčom a opustili Kyjev. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Prezidentská kancelária zrušenie schôdzky nepotvrdila. Janukovyč podľa vyhlásenia kancelára Andrija Kljujeva "neustáva v dialógu so zahraničnými vodcami". Dnes má napríklad telefonicky rokovať s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

10:16 Najnovšie potýčky medzi radikálne ladenými opozičnými aktivistami a policajtmi, ktoré sú porušením prímeria uzavretého v noci nadnes, si zrejme vyžiadali osem obetí na životoch. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdravotnú službu v tábore opozície. Aktivisti prišli o život pri prestrelke, keď sa demonštranti snažili získať kontrolu nad jednou z budov v blízkosti Námestia nezávislosti.

10:10 Fotografia Euromaidanu má byť dôkazom, že polícia využíva aj ostreľovačov.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: Twitter)

10:06 Ukrajina sa musí rozhodnúť, či bude vzorom pre jej budúce usporiadanie Rusko alebo krajiny Európskej únie. V rozhovore so zahraničnými novinármi v Berlíne to povedal nemecký prezident Joachim Gauck. Gauck uviedol, že o budúcnosti Ukrajiny hovoril aj s tamojším prezidentom Viktorom Janukovyčom. "Spýtal som sa ho, ako by podľa neho mala krajina v budúcnosti vyzerať. Pýtal som sa, či ako vzorový model pre svoju krajinu, čo sa týka právneho štátu, politiky a hospodárstva, vidí Rusko," povedal Gauck a podotkol, že podľa mnohých pozorovateľov ruská spoločnosť nepredstavuje ideálny vzor právneho štátu.

10:02 Pred jedným z hotelov v Kyjeve leží sedem mŕtvych tiel, všetko mužov. Šesť z nich malo byť zastrelených ranou do krku, informoval theinsider.au.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: theinsider.com.ua)

09:59 Slovensko momentálne nie je pripravené na masový prílev utečencov, s ktorým sa po prípadnom vyhlásení výnimočného stavu na Ukrajine budú musieť vyrovnávať aj Poľsko a Maďarsko. Uviedol to zahraničnopolitický bezpečnostný analytik Ivo Samson.

"Slovensko takú veľkú utečeneckú vlnu, za predpokladu, že nepôjde o stovky, ale o tisícky či desaťtisíce utečencov, nemôže zvládnuť bez pomoci EÚ, ktorá mala dosť času na to, aby sa pripravila na taký katastrofický scenár," zdôraznil Samson.

09:58 Niektorí ukrajinskí športovci sa rozhodli opustiť dejisko zimných olympijských hier v Soči pre napätú politickú situáciu vo svojej krajine. "Verím tomu, že niektorí z nich sa rozhodli vrátiť domov a prezident Ukrajinského olympijského výboru Sergej Bubka povedal, že absolútne rešpektuje každého individuálne právo sa slobodne rozhodnúť," povedal hovorca MOV Mark Adams, ktorý však nešpecifikoval počet ukrajinských športovcov smerujúcich z olympiády predčasne domov. Ukrajina vyslala do Soči celkovo 43-člennú športovú výpravu. Medzi športovcami, ktorí sa rozhodli vrátiť na protest domov, figuruje aj zjazdárka Bogdana Macocká. Nebude tak štartovať v olympijskom slalome.

09:57 Portál theinsider.ua zverejnil fotografiu munície, ktorá sa našla na námestí.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: Twitter/theinsider.ua)

09:54 Pri tvrdých stretoch medzi demonštrantmi a políciou, ktoré napriek prímeriu znovu ovládli centrum Kyjeva, zahynulo podľa očitých svedkov najmenej desať ľudí. Opozícii sa podarilo znovu obsadiť celé Námestie nezávislosti, kde sa zhromaždilo okolo 30 000 ľudí. Polícia urýchlene evakuuje priľahlú vládnu štvrť.

09:49 Vo Vinnycje, ktorá leží asi 250 kilometrov juhozápadne od Kyjeva, sa dav pokúsil preniknúť do sídla miestnej oblastnej správy. Útok odvrátila polícia, ktorá teraz s demonštrantmi rokuje. V Sumách na severovýchode Ukrajiny vzali demonštranti útokom oblastný štáb ukrajinskej polície. Záchranná služba odviezla na ošetrenie šesť ľudí, z toho dvoch policajtov. Demonštranti podľa agentúry Unian zničili aj mestské kancelárie vládnej Strany regiónov.

09:46 V Chmelnyckom podľa denníka Ukrajinská pravda polícia začala strieľať po skupine mladíkov, ktorí sa pokúsili preliezť plot pri miestnom pracovisku tajnej polície SBU. Dvadsaťtriročný aktivista po zásahu do hlavy na mieste zomrel, jeho sedemnásťročný kamarát je v kritickom stave. Rozhorčený dav potom vzal stanicu SBU útokom, objekt obsadil a vypálil. Štyridsať pracovníkov tajnej služby sa podarilo včas evakuovať.

09:44 Nepokoje a strety s mŕtvymi a zranenými hlási rad ukrajinských regiónov. Zatiaľ čo vo Ľvove pevne ovládanom opozíciou je dnes pokoj, v mestách Vinnycia, Sumy a Chmelnyckyj sa demonštranti pokúsili ovládnuť administratívne budovy a narazili na tvrdý odpor bezpečnostných zložiek.

09:40 Na poľsko - ukrajinských hraniciach skupiny opozičných aktivistov zablokovali už tri hraničné priechody, napísal denník Fokus. Nepriechodný je priechod pri ukrajinskej obci Šehyni smerom na poľský Przemyśl, blokáda komplikuje aj priechod pri ukrajinskej obci Smilnycja v južnom sektore hraníc. Od stredy je zablokovaný priechod Korczowa - Krakivec. Všetky tri zablokované priechody leží vo Ľvovskej oblasti, ktorú kontroluje opozícia.

09:30 Do Kyjeva a na Majdan vraj mieri veľké množstvo bezpečnostných zložiek. Opozičný vodca Vitalij Kličko vyhlásil, že za nové rozhorenie násilností je zodpovedná polícia. "Situácia sa dostala mimo kontrolu," dodal.

09:24 Vyzerá to tak, že demonštranti majú prevahu. Zabrali Októbrový palác, ktorý je hlavnou koncertnou sálou v ukrajinskom hlavnom meste. Trojtisícový dav v súčasnosti vytláča bezpečnostné sily.

09:20 "Všetky bankové účty šéfa prezidentskej "správy" zablokované. Rakúsko sa tak podľa novinárov rozhodlo po ranných udalostiach," informoval na Twitteri reportér ČT24.

09:17 Ministerstvo vnútra vydalo vyhlásenie, ktoré zo zodpovednosti za zmarené prímerie obvinilo pravicových radikálov. Ich maskovaní bojovníci vraj na políciu zaútočili paľbou ostrými nábojmi a používajú dokonca otravné látky. Desiatky policajtov utrpeli zranenia.

09:08 V centre mesta vládne panika, šíria sa povesti o nasadení ostrej munície na oboch stranách. Z budovy parlamentu, kde dnes mala pokračovať diskusia o ústavnej reforme, polícia náhle evakuovala poslancov. Streľba sa ozývala aj z budovy kyjevskej konzervatória, ktorú v minulých dňoch obsadila opozícia.

09:05 Podľa neúplných správ boli po obnovených násilnostiach vážne zranení štyria demonštranti a až 23 policajtov. Zdravotníci na jednej z barikád vykonávali masáž srdca demonštranta, ktorého postihla nevoľnosť. Okolo horeli hromady zapálených pneumatík, demonštranti spevňovali zátarasy kovovými konštrukciami, ukoristenými policajnými štítmi a troskami podpálených vozidiel. Dobrovoľníci plnili fľaše benzínom a vytrhávali zvyšky dlažby, ktorú potom predvoj na barikádach vrhá na hlavy policajtov.

08:55 Kúdoly čierneho dymu zaplavujú Námestie nezávislosti v Kyjeve, ktorým sa rozliehajú výzvy na posilnenie barikád. Počuť krik aj hlasné búchanie, ktoré pravdepodobne súvisí so stavebnými prácami na opevneniach demonštrantov.

08:45 Proti rozhovorom opozície s prezidentom sa vyslovila aj väznená vodkyňa opozičnej strany Vlasť Julija Tymošenková. "Zvrátené ambície" prezidenta Janukovyča podľa nej viedli k smrti nevinných ľudí, bezperspektivne rokovanie s diktatúrou je podľa Tymošenkovej bezpredmetné. Diktátorskú moc je podľa expremiérky nevyhnutné vykoreniť "raz a navždy" a Janukovyča treba pohnať pred medzinárodný súd.

08:40 "Toto je jedna z najapokalyptickejších fotiek, aké som kedy v správach videl. Z Kyjeva," napísal na svojom twitterovom účte novinár Steve Silberman.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: Twitter)

08:35 Na Majdan dnes ráno prišli ďalší aktivisti, vrátane vyše sto prívržencov opozície z oblasti Ľvova. Podľa agentúry UNIAN sa však do Kyjeva schádzajú aj provokatéri z radov sympatizantov súčasnej vlády. Schádzajú sa v Mariinskom parku v blízkosti parlamentu.

08:32 Hospitalizovaných je 287 ľudí a ďalších vyše 400 muselo vyhľadať lekárske ošetrenie. Podľa opozičných aktivistov je však zranených oveľa viac, ako uvádzajú oficiálne štatistiky. Medzi hospitalizovanými je 88 príslušníkov zasahujúcich jednotiek, šiesti novinári a štyria cudzinci. Na Ukrajine je dnešok dňom štátneho smútku.

08:30 Bezpečnostné zložky naďalej robia kontroly na vstupoch do mesta a obmedzený je aj prístup áut k tesnej blízkosti Námestia nezávislosti. Na cestách vedúcich k nemu hliadkujú príslušníci dopravnej polície, pričom mnohí z nich sú ozbrojení.

08:25 Dnes o 9.00 h miestneho času budú pokračovať rokovania prezidenta Viktora Janukovyča so zástupcami opozície. Hovorca tzv. Euromajdanu Mustafa Najem na facebookovej stránke napísal, že ide o siedme spoločné stretnutie. Dodal, že v rámci stredajších rokovaní Janukovyč kategoricky odmietol návrh, aby odstúpil, a zavrhol aj účasť na rokovaniach s EÚ a USA. Opozícia zasa odmietla Janukovyčov návrh zúčastniť sa na rokovaniach s Ruskom.

08:00 Na Námestí nezávislosti ovládanom od decembra opozíciou aj v noci horeli barikády a hromady pneumatík, ozývali sa delobuchy a policajné vodné delá polievali demonštrantov. Polícia sa počas noci pokúsila zablokovať všetky ulice vedúcej na  "Majdan", na nátlak opozičných poslancov ale boli policajné zátarasy odstránené. Podľa ministerstva zdravotníctva v noci na dnes v nemocnici podľahli zraneniam utrpeným na barikádach ďalší dvaja ľudia, počet obetí terajšej vlny nepokojov sa tak zvýšil na 28.

Protesty na Ukrajine
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

Protesty na Ukrajine
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

07:20 Ukrajina by mala požiadať o pomoc Medzinárodný menový fond (MMF), aby sa vystrábila z hospodárskej krízy, ktorá krajinu momentálne sužuje, tvrdí minister financií USA Jack Lew. Informovala o tom agentúra Reuters. "Jadrom problému je hospodárska kríza a s tou sa budú musieť na Ukrajine popasovať," povedal Lew na konferencii organizovanej v stredu Radou pre svetové záležitosti (WAC) v San Franciscu.

07:00 Janukovyč súhlasil s opätovným naštartovaním rokovaní namierených na ukončenie násilia, ktoré si za posledné dva dni vyžiadalo najmenej 28 obetí. Prezident sa s opozíciou takisto dohodol na potrebe stabilizácie "situácie v štáte v záujme spoločenského zmieru," cituje z jeho vyhlásenia spravodajský portál stanice BBC. Informácie už medzitým potvrdili aj zástupcovia opozície vrátane jedného z jej hlavných lídrov Arsenija Jaceňuka.

Ohlásenie prímeria prichádza v čase najintenzívnejšieho násilia od vypuknutia krízy spred troch mesiacov. Janukovyč pritom krátko predtým obvinil opozičných lídrov, že ku krvavým stretom prispeli aj oni. Vzápätí však odvolal z funkcie náčelníka generálneho štábu tamojšej armády Volodymyra Zamanu. 

Medzi 28 obeťami nepokojov je deväť policajtov, zvyšok tvoria demonštranti, ale aj jeden novinár. Okrem mŕtvych si násilie vyžiadalo aj niekoľko stoviek zranených. Počet obetí na životoch sa však môže výrazne zvýšiť, keďže najmenej 35 zranených sa údajne nachádza v kritickom stave.

USA a Kanada: Prímerie na Ukrajine vítané, snáď nejde len o sľuby

Americký prezident Barack Obama a kanadský premiér Stephen Harper ostávajú vo svojich reakciách na správy o dohode o prímerí medzi ukrajinskou vládou a opozíciou pomerne obozretní. Obaja sa však zhodujú, že ak ku prímeriu skutočne dôjde, bude to "vítaným krokom na ceste k zmysluplnému dialógu".
Obama a Harper spolu o Ukrajine hovorili v stredu počas stretnutia na okraj summitu severoamerických lídrov v Mexiku. "Zhodli sa, že budú situáciu naďalej pozorne monitorovať, aby nezostalo len pri slovách," píše sa vo vyhlásení Bieleho domu ohľadom stretnutia štátnikov.

Protesty na Ukrajine
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

Ako ďalej informovala agentúra Reuters, Kanada a USA tiež opakovane vyzývajú ukrajinskú armádu, aby nezasahovala do konfliktov, ktoré môžu vyriešiť Ukrajinci samotní. "Mojou túžbou v tomto okamihu je, aby prímerie vydržalo. Avšak v konečnom dôsledku bude na ukrajinskej vláde, aby sa postarala o to, aby sme dospeli k určitej forme zjednotenej vlády, aj keby malo ísť len o dočasné riešenie. To by tiež umožnilo vykročiť smerom k spravodlivým a slobodným voľbám, v ktorých bude môcť ukrajinský ľud oprávnene vyjadriť svoj názor bez tých všetkých nepokojov, ktorých sme boli svedkami na uliciach," povedal Obama na tlačovej konferencii po skončení summitu.

Obama zároveň odmietol, že by kríza na Ukrajine a v Sýrii bola zrkadlom sporov medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Doplnil, že USA sa na situáciu nedívajú ako na pokračovanie taktických hier z čias Studenej vojny. "Našim cieľom je zabezpečiť, aby boli Ukrajinci schopní robiť rozhodnutia, čo sa týka ich budúcnosti, sami za seba; a aby sa ľudia v Sýrii mohli rozhodovať bez toho, aby im tam vybuchovali bomby a umierali ženy a deti," povedal Obama.

Protivládni aktivisti v Kyjeve opäť okupujú viaceré úrady

Protivládne skupiny v ukrajinskom Kyjeve v stredu obsadili viaceré úradné budovy po tom, ako ich doterajšia základňa v okupovanom dome odborov počas predošlej noci vyhorela. Podľa domácich a zahraničných médií centrálu presunuli do blízkej hlavnej pošty, obsadené sú však údajne taktiež sídla rady pre rozhlasové a televízne vysielanie a ministerstva pôdohospodárstva. Ukrajinský portál Kyiv Post dokonca informuje o návrate aktivistov do priestorov kyjevskej radnice, ktoré len prednedávnom uvoľnili. Napriek utorňajšiemu zásahu poriadkových síl zostáva na mieste aj hlavný tábor aktivistov na Námestí nezávislosti v centre mesta, odkiaľ po niekoľkohodinovej prestávke hlásia opätovné stupňovanie násilia. K dramatickej atmosfére prispievajú výbuchy a dym z horiacich pneumatík a dreva, ktoré majú priestranstvo oddeliť od okolia. V celom Kyjeve platia prísne bezpečnostné opatrenia, ktorých súčasťou je prerušenie prevádzky metra a vyučovania na školách.

Protesty na Ukrajine
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

Európske médiá uvádzajú, že násilie v Kyjeve si od utorňajšieho poludnia vyžiadalo najmenej 26 mŕtvych vrátane deviatich policajtov a stovky zranených. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v stredu oznámila začatie celoštátnej "protiteroristickej operácie", na ktorej by sa podľa ministerstva obrany mohla podieľať i armáda. Rezort však predtým poprel správy, podľa ktorých by mali byť vojaci nasadení proti aktivistom v centre Kyjeva. Začatie celoštátnej operácie oznámili po tom, ako západoukrajinská Ľvovská oblasť vyhlásila nezávislosť od centrálnej vlády v Kyjeve.

Európski ministri zahraničia vo štvrtok navštívia Kyjev

Ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska vo štvrtok pricestujú na Ukrajinu, aby sa stretli so zástupcami tamojšej vlády aj opozície v čase krvavých nepokojov, ktoré si už vyžiadali najmenej 26 mŕtvych a stovky zranených. Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski navštívia Kyjev pred mimoriadnym zasadnutím ministrov zahraničných vecí všetkých 28 členských štátov Európskej únie, ktoré sa bude konať takisto ešte vo štvrtok v Bruseli. Stretnutie inicioval Fabius, ktorý podľa vlastných slov dúfa, že "spoločne nájdu pokojné východisko a spôsob dialógu". Ministri z Kyjeva odcestujú priamo do Bruselu, pričom by mali okrem iného zvážiť prijatie sankcií voči ukrajinským predstaviteľom, ktorým pripisujú zodpovednosť za krviprelievanie. "Očakávame, že naše členské štáty by sa mohli dohodnúť na cielených opatreniach proti zodpovedným za násilie a použitie neprimeranej sily," vyhlásil v stredu predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Janukovyč vymenil náčelníka generálneho štábu

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vymenoval dnes nového náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl. K výmene došlo po stretoch medzi demonštrantmi a políciou v Kyjeve, ktoré si od utorka vyžiadali najmenej 26 mŕtvych. Janukovyč odvolal z funkcie generálplukovníka Volodymyra Zamanu. Na jeho miesto vymenoval admirála Jurija Iľjina, ktorý doteraz velil námorníctvu. Prezidentské dekréty neobsahovali žiadne vysvetlenie personálnej výmeny, uviedla agentúra Reuters.

Protesty na Ukrajine
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

Generál Zamana začiatkom februára podľa BBC povedal, že "nikto nemá právo použiť ozbrojené sily na obmedzenie práv občanov". Ukrajinské ministerstvo obrany predtým informovalo, že armáda by sa mohla zúčastniť na celoštátnej protiteroristickej operácii, ktorú organizuje Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).

Česká vláda je pobúrená, predvolala si veľvyslanca

Nový český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek si v stredu predvolal veľvyslanca Ukrajiny v Prahe, aby mu tlmočil nespokojnosť s "metódami používanými proti demonštrantom v Kyjeve a ďalších mestách". Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz, podľa ktorého Zaorálek považuje prístup ukrajinských orgánov k riešeniu politickej krízy za "úplne neprijateľný" a upozornil, že "nie je v žiadnom prípade možné označovať všetkých demonštrantov za radikálov".

Skritizoval tiež začatie celoštátnej "protiteroristickej" operácie na Ukrajine po utorňajších nepokojoch, čo považuje za faktické vyhlásenie výnimočného stavu a krok smerujúci k ďalšej eskalácii napätia. "Pokus o nasadenie armády je snahou postaviť ju proti ukrajinskému obyvateľstvu, za čo ponesie prezident (Viktor Janukovyč) zodpovednosť," parafrázuje iDNES.cz vyjadrenie ministra. Podľa portálu sa medzitým v Prahe a Brne zhromaždilo niekoľko desiatok prívržencov ukrajinskej opozície vrátane Ukrajincov žijúcich v Česku.

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ sa budú situácii na Ukrajine venovať na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí v Bruseli, pričom by mali okrem iného zvážiť prijatie sankcií voči ukrajinským predstaviteľom, ktorým pripisujú zodpovednosť za krviprelievanie. Európske médiá uvádzajú, že násilie v Kyjeve si od utorňajšieho poludnia vyžiadalo najmenej 26 mŕtvych vrátane deviatich policajtov a stovky zranených. Janukovyč zodpovednosť pripísal opozičným lídrom, ktorí podľa neho "vyzývali ľudí, aby sa chopili zbraní" v snahe prevziať moc. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v stredu oznámila začatie celoštátnej "protiteroristickej operácie", na ktorej by sa podľa ministerstva obrany mohla podieľať i armáda. Pred "vyvodením dôsledkov" voči Kyjevu v prípade nasadenia ozbrojených síl proti vlastným občanom už varoval i prezident USA Barack Obama.

Kukan: Vyhlásenia nestačia, EÚ musí dokázať Ukrajincom, že pri nich stojí

Ukrajinci čakajú od EÚ hmatateľnejšiu pomoc. Chcú mať istotu, že obete na životoch a vyše dva mesiace protestov proti vláde neboli zbytočné a že sa im podarí zaviesť zmeny, po ktorých volajú. Uviedol to poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan (SDKÚ-DS). Slovenský europoslanec priznal, že ak ukrajinskí demonštranti cítia sklamanie z EÚ, ich pocity sú namieste, nakoľko Únia bola na začiatku krízy veľmi pasívna a deklaratívna. Pripomenul však, že dnes sa konalo mimoriadne zasadnutie výboru EP pre zahraničnú politiku (AFET), ktorého členom je aj on. Zrodil sa na ňom všeobecný súhlas, že prístup EÚ k situácii na Ukrajine treba zmeniť.

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

"Pozícia parlamentu je taká, že vyhlásenia a rezolúcie nestačia. Ukrajincom treba konkrétne dokázať, že pri nich stojíme," odpovedal Kukan na otázku, ako sa dvadsaťosmička stavia k pocitom proeurópskych demonštrantov, ktorí sa cítia zradení nečinnosťou alebo slabým dôrazom EÚ na vládnu moc v Kyjeve. Kukan spresnil, že sankcie, ako jedna z foriem nátlaku, sa dajú zaviesť okamžite, podľa neho je už aj zoznam minimálne piatich osôb, o tom však bude vo štvrtok rozhodovať Rada ministrov, ale cielené tresty voči osobám zodpovedným za brutalitu a násilie, sú iba prvým krokom. Sankcie neriešia situáciu na Majdane a krízu na Ukrajine.

Aj preto sa dnes zrodila dohoda, že cez víkend vycestuje do Kyjeva štvorčlenná delegácia "silných mien" poslancov EP na čele s nemeckým poslancom Elmarom Brokom, šéfom AFET. Delegácia pôjde za prezidentom Viktorom Janukovyčom a bude "tlačiť" na to, aby sa konfliktné strany vrátili k rokovaniam o východisku z tejto situácie. "Toto je najťažšie otázka. Vyriešiť situáciu tak, aby ľudia boli spokojní, aby vedeli, že nadarmo nemrzli dva mesiace, že obete na životoch neboli zbytočné. Už ich nesmieme viac sklamať. Ľudia chcú výsledok, ten však treba politicky dohodnúť," konštatoval Kukan. 

Krvavé udalosti podľa neho naznačili, že legálnosť funkcie prezidenta je narušená. O budúcnosti krajiny by sa malo rozhodnúť v nových voľbách, v ktorých občania rozhodnú, čo je pre nich prijateľné. Zatiaľ však medzinárodné spoločenstvo podľa neho zvažuje najefektívnejšie možnosti vplyvu na dianie na Ukrajine, čiže či to má byť prostredníctvom Bezpečnostnej rady OSN, alebo Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). EÚ by sa rozhodne mala angažovať po boku USA a v širšom medzinárodnom meradle, aby aj dopad prijatých opatrení bol univerzálnejší. 

ONLINE Čierny deň na
Zobraziť galériu (49)
 (Zdroj: SITA)

 "Netreba si robiť ilúzie, že tam nie je riziko občianskej vojny. Majdan, to nie sú len demonštranti za lepšiu budúcnosť, ale aj radikáli a provokatéri, ktorí nepokoje využívajú na vlastné ciele," upozornil Kukan. Súhlasí s názormi, že sankcie EÚ by mali byť zavedené aj voči druhej strane, teda radikálom z radov demonštrantov, ak sa dokázateľne preukáže ich vina.  Voľby, po ktorých volá medzinárodné spoločenstvo, podľa Kukana môžu iba potvrdiť hlbokú polarizáciu ukrajinskej spoločnosti a jej rozdelenie na dva tábory, čiže možné pokračovanie politickej krízy. "Nevidím dnes politika, ktorý by dokázal postaviť za seba celý štát, celú Ukrajinu. To môže byť problém, lebo spoločnosť je už teraz rozdelená na západnú a východnú Ukrajinu," povedal Kukan.

Pripomenul, že ak demokratické voľby potvrdia tento stav, EÚ to bude musieť rešpektovať a dať šancu politikom, ktorí budú zvolení, aby rozhodli o ďalšom osude Ukrajiny. Aj najnovšia rezolúcia EP o Ukrajine hovorí o tom, že Ukrajincom treba umožniť, aby sami o sebe rozhodovali.  Úloha EÚ je v tom, že môže pomáhať alebo naliehať v dramatických chvíľach ako teraz, tlačiť na politikov, ktorí robia protiľudovú politiku, nemôže však zasahovať do vnútorných záležitostí zvrchovaného štátu, uzavrel Kukan. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu