Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čína zvažuje väčšie tanky: Vojakom chutí jesť, priberajú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Čína má najväčšiu armádu na svete, čím ďalej väčší sú ale aj jej vojaci. K tomuto záveru dospela štúdia čínskej armády, podľa ktorej sú vojaci teraz podstatne vyšší a ťažší, než boli pred 20 rokmi. A rozdiel je tak veľký, že hrozí, že sa nezmestia do svojho vybavenia a vojenskej techniky, napísal denník Financial Times.

Štúdia preto odporučila vývoj väčších modelov ťažkej vojenskej techniky kvôli zmenám parametrov generácie Číňanov vyrastajúcich v dostatku a za výdatnej pomoci reštaurácií rýchleho občerstvenia. O tom sa ich predkom v časoch núdze kultúrnej revolúcie ani nesnívalo.

Priemerná výška vojakov je teraz o dva centimetre vyššia než pred 20 rokmi a ich pás je o päť centimetrov širší. To komplikuje predovšetkým lezenie úzkymi prielezmi tankov alebo poskladanie sa do kokpitu lietadla, uviedla štúdia. Je potrebné tiež predĺžiť pažby pušiek .

Čínska armáda by sa tak podľa štúdie v prvom rade mala sústrediť na vývoj novej generácie priestrannejších tankov. Nízko posadené najbežnejšie čínske bojové tanky, ktoré sú navrhnuté podľa 30 rokov starého modelu ruskej série T, z nich robí zložitejšie terče, ale ich priestor je príliš stiesnený pre mohutnejších vojakov.

Čínska mladá generácia je všeobecne oveľa vyššia než ich rodičia, čo je pripisované na vrub lepšej strave. Veľkým problémom sa v krajine stáva obezita. Podľa štúdie čínskeho ministerstva zdravotníctva boli šesťroční mestskí chlapci v roku 2007 o 6,3 centimetra vyšší a o tri kilogramy ťažší ako chlapci pred 30 rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu