Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dánska ZOO chystá ďalší masaker žirafy: Nechutná smrť pred očami detí čelí kritike!

Samček sa stal krmivom pre šelmy. Zobraziť galériu (6)
Samček sa stal krmivom pre šelmy. (Zdroj: SITA, FB)

KODAŇ - Utratenie žirafieho samčeka v kodanskej zoo sa minulý týždeň stalo mediálnou udalosťou, ktorej dosah neutícha ešte ani dnes. Napriek tomu, že na jeho záchranu bola spísaná petícia, 18-mesačného Mariusa zastrelili jatočnou zbraňou a jeho mäsom nakŕmili šelmy. Rezanie mŕtveho zvieratka sa odohralo dokonca pred zrakmi prítomných detí, za čo sa na zodpovedných zosypalo množstvo kritiky. Navyše to vyzerá tak, že smrť číha aj na ďalšiu žirafu iba preto, lebo iná dánska zoo potrebuje prijať nový exemplár.

Marius bol pre zoo nadbytočný a navyše sa narodil po spárení dvoch pokrvne spríbuznených žirafích jedincov, čo je v európskych zoo zakázané. Všetky pokusy nájsť pre Mariusa nový domov boli pôvodne neúspešné. Keď sa však správa o na živote ohrozenom, ale úplne zdravom žirafom samčekovi objavila na webovej stránke BBC, kodanskú zoo kontaktoval Yorkshire Wildlife Park pri Doncasteri.

Marius bol rozkošné mláďatko.
Zobraziť galériu (6)
Marius bol rozkošné mláďatko.  (Zdroj: FB)

Žirafa Marius
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB)

Záujem poskytnúť Mariusovi nový domov prejavila aj zoo vo Švédsku, ktorá na rozdiel od kodanskej nie je členom Európskeho združenia zoologických záhrad a akvárií, dohliadajúceho na všetky aspekty rozmnožovacieho programu.

Riaditeľ vedeckého programu kodanskej zoo Bengt Holst v rozhovore s médiami vyhlásil, že nechápe rozruch okolo Mariusa a podotkol, že jeho gény už sú v zoo zastúpené. Poukázal aj na to, že v rámci kontroly stavov vysokej zveri v obore severne od Kodane každoročne zastrelia 700-800 jeleňov. Tým však bojovníkov za práva zvierat a ani ostatných občanov nijako neohúril.

"Považujem zabitie nevinného žirafieho mláďaťa za absolútne barbarské. A urobiť to pred deťmi povedie len k zníženiu ich citlivosti voči brutálnemu zabíjaniu zvierat. Hanbite sa!" napísala na Facebooku zoo Hope Welchová. Narážala tak na skutočnosť, že po usmrtení samčeka ho zamestnanci rozporcovali pred očami návštevníkov, medzi ktorými bolo mnoho detí.

Na rezanie žirafy sa pozerali aj deti.
Zobraziť galériu (6)
Na rezanie žirafy sa pozerali aj deti.  (Zdroj: SITA)

Dánska ZOO chystá ďalší
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Zoologická záhrada ale svoj postup naďalej obhajuje. "Naše žirafy sú súčasťou medzinárodného chovného programu, ktorého cieľom je zabezpečiť zdravú populáciu žiráf," povedal Holst CNN. "To možno dosiahnuť jedine krížením genetickej skladby rôznych zvierat s dostatočným priestorom. Pokiaľ budú žirafy chované tak, ako sú dnes, potom raz nevyhnutne nastane problém s ich prebytkom," dodal.

Rozrezanie zvieraťa pred očami návštevníkov Holst vysvetlil tým, že to bola príležitosť na osvetu ľudí. Zoo má podľa neho za úlohu "nerobiť z prírody Disney World", ale ukazovať záujemcom realitu. Podľa Holsta na verejnú pitvu deti väčšinou priviedli ich rodičia, nie naopak. "Nie je náhoda , že sem títo ľudia prišli," poznamenal kritizovaný zoológ.

Kastráciu samčeka zoo odmietla, pretože by vraj bola pre neho ešte krutejšia a bola by sprevádzaná nežiadúcimi prejavmi zvieraťa. Tiež jeho navrátenie do voľnej prírody vraj nemalo veľkú nádej na úspech, navyše africké štáty si to podľa zoo u žiráf ani neželajú.

Marius skončil ako krmivo pre šelmy. Časť jeho tela poslali na výskum.
Zobraziť galériu (6)
Marius skončil ako krmivo pre šelmy. Časť jeho tela poslali na výskum.  (Zdroj: SITA)

Únia českých a slovenských Zoo na čele s jej prezidentom Davidom Nejedlom vo svojom komuniké uviedla, že "z principiálneho alebo morálneho hľadiska neexistujú v danom prípade, tvrdenia, kvôli ktorým je možné rozhodnutie Zoo Kodaň akokoľvek napadnúť či dokonca odsúdiť". Základným objektom ochranárskych aktivít zoologických záhrad nie je jedinec, ale celá populácia, navyše dlhodobo udržateľná z hľadiska zdravia, genetiky a osobnej pohody. Eutanázia je teda verejne schváleným oficiálnym postupom, pre ktorý existujú platné predpisy. Väčšina moderných zoologických záhrad, medzi ktoré Zoo Kodaň nepochybne patrí, sa však snažia eutanázii najprv predísť, no ani tak sa jej v mnohých prípadoch nedokážu vyhnúť.

Napriek negatívnemu ohlasu, ktorý sa strhol po utratení samčeka, sa podľa medializovaných informácií chystá iná dánska zoo na podobný krok. V rámci šľachtiteľského programu má možnosť získať samičku, čím by sa však 7-ročný samček, ktorý sa taktiež volá Marius, stal nadbytočným a čakal by ho rovnaký neblahý osud. Rovnako ako jeho menovec je považovaný za nevhodný pre chov, a preto by mu vraj bolo veľmi ťažké nájsť domov. Konečné rozhodnutie však zatiaľ ešte nepadlo a o všetkom má rozhodnúť ich koordinátor šľachtiteľského programu.

Občiansku petíciu proti tomu, aby bol Marius utratený, už podpísalo takmer 100-tisíc ľudí.

VIDEO NIE JE VHODNÉ PRE MALOLETÝCH DIVÁKOV A ĽUDÍ  S CITLIVOU POVAHOU!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu