Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Trio na súde za vraždu Petry (†15): Už len tými zvrátenými rečami si pýtajú trest smrti!

Traja obžalovaní mladíci Zobraziť galériu (2)
Traja obžalovaní mladíci (Zdroj: tn.cz)

BRNO - Súdnou sieňou zneli hrozivé detaily. Na krajskom súde v Brne dnes prebiehal susedmi ostro sledovaný proces s trojicou mladíkov, ktorí boli obžalovaní zo surovej vraždy ich kamarátky Petry Vondrákovej (†15). Tomáš Zavřel, Michal Kisiov a Jakub Doležal sa počas pojednávania snažili zvaliť vinu jeden na druhého. Dvaja z nich odmietli vypovedať a tak sudkyňa čítala zo spisu ich výpovede s hrôzostrašnými detailami vraždy.

Michal Kisiov, jeden z troch obžalovaných, dnes odmietol vypovedať pred súdnym senátom. Uviedol iba, že ho celá vec mrzí. Polícii po dolapení povedal, že si dievča priviedol do svojho bytu na Havířskej ulici v Jihlave v noci na 16. marca z diskotéky Ponorka a mali spolu pohlavný styk, s ktorým súhlasila. Potom mu ale pohrozila, že na neho podá trestné oznámenie pre znásilnenie. Záznam policajného výsluchu dnes po začatí procesu na Krajskom súde v Brne čítal sudca Miloš Žďárský.

"Prečo to povedala, to vôbec neviem. Mal som taký strach, ako by som to ani nebol ja. Bol to taký skrat, proste som ju natlačil k oknu," opísal udalosť polícii Kisiov. Dievča podľa spisu vyhodil z okna svojho bytu na treťom poschodí nahé. Pád zo zhruba 11 metrov prežila a obžalovaný ju odniesol späť do bytu.

Kisiov potom telefónom privolal Tomáša Zavřela a Jakuba Doležala. Všetci traja mladíci boli opití. Začali podľa vyšetrovania premýšľať, ako sa dievčaťa zbaviť. Kisiov opísal, že ju najprv škrtil rukami, potom ho vystriedal Zavřel, ktorý si na to vzal rukavice z lekárničky. Následne vraj Zavřel Kisiovovi poradil, aby si vzal motorkársku topánku. Kisiov si ju obul a stál na hrudníku dievčaťa. Obeť aj toto trýznenie prežila.

Trio na súde za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ČTK)

Následne ju Kisiov so Zavřelom škrtili šnúrou od počítača; každý z nich ťahal za jeden koniec. Dievča podľa Kisiova zaškrtil Zavřel, a to zeleným textilným opaskom. "Zavřel si dal slúchadlá do uší, použil svetlozelený opasok s prackou, stál nad ňou a škrtil ju asi desať minút," uviedol do policajného protokolu Kisiov. Dvojicu pri týraní dievčaťa podľa spisu povzbudzoval Doležal, ktorý potom pomohol s odstránením tela.

Kisiov so Zavřelom odmietli vypovedať. Súd preto vychádzal predovšetkým z ich výpovedí na polícii. "Škrtil ju iba Kisiov, inak to všetko zodpovedá," uviedol k čítanej výpovedi Kisiova Zavřel. Mladíkom hrozí až doživotný trest väzenia.

Neznášam pohľad na krv, bránil sa obžalovaný

Z trojice vypovedal len Doležal. Pred súdom stojí kvôli napomáhaniu k vražde. Vo svojej výpovedi uviedol, že so Zavřelom išiel do bytu Kisiova, aby mu pomohol, ale nie s vraždou dievčaťa. Chcel mu byť vraj psychickou oporou, keby to, že ju vyhodil z okna, ohlásil na polícii. "Nezabránil som tomu (vražde dievčaťa), pretože som sa bál Michala (Kisiova), keď som videl, čoho všetkého je schopný," uviedol Doležal. Dodal, že pri pohľade na krv sa mu robí zle, preto s upratovaním bytu po vražde nepomáhal.

Po smrti trojica zabalila telo obete do plachty a vhodila ho do kontajnera. Pozostatky potom skončili na skládke, kde boli po niekoľkých dňoch nájdené. Proces sa konal za sprísnených bezpečnostných opatrení. Zavřel žiadal, aby sa uskutočnil s vylúčením verejnosti, súd mu ale nevyhovel.

Podľa psychologičky Marty Skulovej a psychiatričky Marty Holanovej boli síce mladíci opití, ale boli si dobre vedomí nezákonnosti svojho konania. Ku Kisiovovi uviedli, že má narcistickú a popudlivú osobnosť necitlivú voči okoliu.

V kontajneri niečo smrdí, vtipkoval

Jedna zo svedkýň na pojednávaní vypovedala o tom, ako sa s mladíkmi stretla na druhý deň po vražde. Boli vraj pokojní a o predchádzajúcom incidente dokonca vtipkovali. "Niekto chcel niečo vyhodiť do kontajneru, ale Michal (Kisiov, pozn. red.) zo srandy povedal, že nech to nerobí, pretože v kontajneri niečo smrdí," citoval dievčinu denník Blesk. Jeden z obžalovaných tak zrejme narážal na telo obete, ktoré do kontajneru po vražde vyhodili.

Doležal na konci pojednávania požiadal o prepustenie z väzby, súd to však zamietol. Pojednávanie bolo kvôli ďaším výpovediam svedkov odročené na 5. marec, kedy by už mohol padnúť rozsudok. Chlapcom v prípade dokázania viny hrozí až výnimočný trest - 15 až 20 rokov za mrežami.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu