Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Janukovyč ponúkol Kličkovi súboj v televíznej debate

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč je pripravený stretnúť sa v televíznej besede so svojím súčasným hlavným politickým súperom, vodcom hnutia UDAR Vitalijom Kličkom. Oznámila to dnes v Kyjeve prezidentská kancelária. Janukovyč tak reagoval na Kličkovu výzvu, aby sa dostavil k besede na námestí Nezávislosti, ktoré je od decembra pod kontrolou opozície.

Kličko pozval Janukovyča do centra opozičných protestov v nedeľu. Hlava štátu by sa vraj mala zoznámiť s názormi radových občanov. Podľa šéfa hnutia UDAR by sa prezident mal na námestí Nezávislosti zapojiť do debaty s "vodcami opozície a s národom"

Pozvanie medzi protestujúci dav Janukovyč neprijal, debate s Kličkom sa vraj ale nevyhýba. Prezidentský hovorca novinárom povedal, že televízny duel by bol vhodnejší. O názoroch vedúcich politikov by sa mala dozvedieť čo najširšia verejnosť, nielen ľudia na námestí, povedal hovorca agentúre Unian. 

Kličko dnes na svojom facebookovom účte napísal, že s televíznou diskusiou s Janukovyčom bude súhlasiť až počas prezidentskej kampane po jeho rezignácii. "Musí sa odhodlať k statočnému kroku," uviedol šéf hnutia UDAR. "Za ťažkú ​​politickú a hospodársku krízu, do ktorej krajinu priviedol, musí priznať zodpovednosť a odstúpiť. V rámci následnej prezidentskej kampane som pripravený debatovať s Janukovyčom kedykoľvek," napísal Kličko.

Kličko je dnes podľa prieskumu voličských preferencií hlavným politickým súperom Janukovyča, s ktorým sa zrejme stretne v najbližších prezidentských voľbách. Janukovyč by podľa prieskumov v prvom kole volieb zvíťazil, v druhom by ale prehral nielen s Kličkom, ale aj s ďalšími opozičnými vodcami, ak by sa do druhého kola dostali. 

Prezidentské voľby sa majú na Ukrajine konať začiatkom budúceho roka. Opozícia ale žiada, aby sa s ohľadom na politický stav v krajine uskutočnili skôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu