Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Štefanec: Ukrajina má byť prioritou našej politiky

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ukrajina by sa mala podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca stať prioritou slovenskej zahraničnej politiky. Ako povedal Štefanec dnes na tlačovej besede, najmä premiér v tejto otázke veľmi váha.

Hovorí podľa neho len o ekonomických aspektoch ukrajinskej cesty. „Ukrajinci by si mali zvoliť cestu sami, množstvo ľudí si želá proeurópsku orientáciu Ukrajiny,“ zdôraznil.

Štefanec spolu s mladými z Novej generácie v pondelok v Užhorode odovzdal teplé oblečenie zástupcom ukrajinskej opozície pre demonštrantov v Kyjeve. Ako povedal Štefanec, do Užhorodu doniesli dodávku s oblečením. „Išlo najmä o kabáty, vetrovky, svetre, rukavice, čiapky,“ povedal. Oblečenie zberali členovia Novej generácie v bratislavských uliciach od ľudí. 

Ukrajina sa zmieta v najhorších nepokojoch od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Dôvodom je nespokojnosť s vládou a prezidentom, ktorý koncom novembra nepodpísal prelomové dohody s EÚ. Krátko na to vypukli v Kyjeve demonštrácie, ktoré eskalovali v polovici januára po prijatí kontroverznej legislatívy, sprísňujúcej podmienky masového zhromažďovania. Parlament zákony pod tlakom nepokojov napokon zrušil. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu