Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Američania nás majú za úplných blbcov: Tajná nahrávka predstaviteľov USA odkryla verejné tajomstvo!

Protesty v Kyjeve
Protesty v Kyjeve (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Vysokopostavená americká diplomatka Victoria Nulandová sa v uniknutom rozhovore zverejnenom na YouTube opovržlivo vyjadruje o Európskej únii. V dôvernej telefonickej konverzácii s americkým veľvyslancom na Ukrajine Geoffreym Pyattom Nulandová doslova hovorí: "F**k the EU".

Za odpočutým rozhovorom a jeho zverejnením by mohla stáť podľa Američanov ruská alebo ukrajinská tajná služba. Námestíčka ministra zahraničných vecí pre európske záležitosti sa za svoje vyjadrenie medzičasom ospravedlnila.

Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. V zvukovej nahrávke námestníčka šéfa americkej diplomacie pre európske záležitosti Victoria Nulandová hovorí americkému veľvyslancovi na Ukrajine Geoffreymu Pyattovi, že si nemyslí, že by líder ukrajinskej opozície Vitalij Kličko mal figurovať v akejkoľvek novej vláde v krajine.

"Nemyslím, že je to nutné. Nemyslím si, že je to dobrý nápad," podotkla. Nulandová sa vo štvrtok stretla s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom v záujme diskusie o riešení protivládnych protestov, ktoré vypukli na Ukrajine ešte vlani v novembri. Diskutovali o politických reformách a možných ďalších rokovaniach medzi Janukovyčom a opozičnými lídrami, uvádza sa na webovej stránke ukrajinského prezidenta.

Nulandová a Pyatt diskutovali o stratégiách práce s troma hlavnými postavami ukrajinskej opozície - Kličkom, exministrom pre ekonomiku Arsenijom Jaceňukom a krajne pravicovým nacionalistom Olehom Ťahnybokom. Nulandová sa vyslovila za to, aby sa do politického riešenia v Kyjeve zapojila OSN a zároveň obišla Európska únia.

Americkí predstavitelia odmietli potvrdiť obsah zvukovej nahrávky, nespochybnili však jej autenticitu. "Nehovorím, že nie je autentická," uviedla hovorkyňa rezortu americkej diplomacie Jen Psakiová. Ako dodala, Nulandová sa svojim európskym kolegom ospravedlnila za svoje vyjadrenia. Zvuková nahrávka bola podľa diplomatických zdrojov ako prvá zverejnená na sociálnej sieti Twitter Dmitrijom Loskutovom, spolupracovníkom ruského vicepremiéra Dmitrija Rogozina.

Ďalšia nahrávka, ktorá na sa YouTube objavila zároveň s prvou, zaznamenáva konverzáciu medzi vysokopostavenými diplomatickými predstaviteľmi EÚ a odhaľuje očividný rozkol v postojoch únie a USA ohľadne riešenia krízy na Ukrajine, píše Reuters.

Helga Schmidová, námestníčka šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej, sa na nahrávke sťažuje na americkú kritiku, podľa ktorej Európania nepodporujú sankcie voči jednotlivcom z Ukrajiny v reakcii na násilie voči protivládnym demonštrantom.

"Je veľmi otravné, že Američania chodia okolo a kritizujú EÚ, že sme príliš slabí," hovorí Schmidová únijnému ambasádorovi na Ukrajine Janovi Tombinskému.  

Ashtonovej hovorkyňa v reakcii na nahrávku uviedla, že únia nebude komentovať "údajné uniknuté" rozhovory. Súčasné zverejnenie oboch zvukových nahrávok malo zrejme za cieľ zdiskreditovať podiel západných mocností na riešení situácie na Ukrajine a pravdepodobne aj vyvolať rozkol medzi Bruselom a Washingtonom, píše Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu