Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tisíce britských domácnosti bez elektriny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Silný vietor a dážď v ostatných dňoch opäť skomplikoval život obyvateľom juhozápadného Anglicka a južného Walesu. Tisíce tamojších domácností zostali bez dodávok elektrickej energie, oznámila dnes stanica BBC.

Rozbúrené more v Dawlishi v grófstve Devon odplavilo časť pobrežnej bariéry, čo spôsobilo prerušenie dopravy na hlavnej železničnej trati medzi mestami Exeter a Plymouth. V noci nadnes sa pod náporom vetra a vlnobitia zrútila do mora aj časť historického móla West Pier v letovisku Brighton. 

Najsilnejší vietor s nárazmi s rýchlosťou až 148 km/h zaznamenali na súostroví Scilly pri brehoch Cornwallu. Vo Walese museli uzatvoriť množstvo ciest zablokovaných spadnutými stromami alebo povodňovou vodou. 

V niektorých pobrežných lokalitách úrady pristúpili k evakuáciám najviac ohrozených obydlí. Výpadky elektrického prúdu od utorňajšieho popoludnia postihli asi 44.000 ľudí a úplne bez elektriny zostalo okolo 5000 domácností v juhozápadnej časti Anglicka.

Britský premiér David Cameron dnes prisľúbil, že venuje dodatočných 100 miliónov libier (163 miliónov eur) na odstraňovanie povodňových škôd a protipovodňové práce. Británia zažíva od decembra opakované "ataky" prudkých zimných búrok. Vlaňajší december bol najveternejším mesiacom v krajine od roku 1969. Britské poisťovacie spoločnosti sa pripravujú na to, že budú musieť vyplatiť poškodeným klientom milióny libier.

V nízko položených oblastiach grófstva Somerset sú už vyše mesiaca pod vodou tisíce hektárov pôdy. Mnohí postihnutí obyvatelia stále ostrejšie kritizujú vládu a zodpovedného ministra životného prostredia Owena Patersona, ktorý podľa nich reagujú na opakované extrémy počasia príliš pomaly. 

Británia sa pripravuje na superburku

Veľká Británia sa v stredu začala pripravovať na "superbúrku", ktorá by mala k pobrežiu krajiny doraziť už v piatok, prípadne cez víkend. Meteorológovia očakávajú, že bude sprevádzaná vetrom s rýchlosťou až 160 kilometrov za hodinu, ktorý by mal vo vnútrozemí neskôr mierne zoslabnúť. Búrka prichádzajúca z Atlantického oceánu prinesie aj mohutné zrážky a hrozia tak záplavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu