Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Japonský premiér je podľa KĽDR ázijským Hitlerom

Japonský premiér Šinzo Abe
Japonský premiér Šinzo Abe (Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea vo svojej najnovšej kritike vlád susedných krajín označila japonského premiéra Šinzóa Abeho za "ázijského Hitlera". Podľa Pchjongjangu sa Abe snaží hromadiť vojenskú moc pod zámienkou zabezpečenia regionálnej stability. Informovala o tom dnes agentúra AFP.

Útočné slová pochádzajú z článku severokórejskej oficiálnej tlačovej agentúry KCNA. Vládny denník Rodong sinmun už minulý mesiac opísal predsedu japonskej vlády ako "militaristického maniaka" v súvislosti s jeho zámerom zmeniť japonskú pacifistickú ústavu.

Abe v januári uviedol, že japonská ústava, ktorá vznikla po druhej svetovej vojne a ktorá povoľuje japonskej armáde konať len v sebaobrane, by mohla byť do roku 2020 upravená. V úvodníku opatrenom titulkom "Rodí sa ázijský Hitler?" agentúra KCNA tvrdí, že japonský premiér úmyselne rozdúchava obavy zo severokórejských rakiet a jadrových zbraní, aby ospravedlnil vojenskú expanziu svojej krajiny.

"Ultrapravicové skupiny pod vedením Abeho ... sa pokúšajú presunúť terč medzinárodnej kritiky z Japonska inam," konštatuje sa v článku. "Nie je rozdiel medzi fašistickým maniakom Hitlerom, ktorý viedol bitku proti komunistom, aby ospravedlnil inú vojnu, a nebezpečným Abem, ktorý využíva konfrontáciu so Severnou Kóreou na ospravedlnenie nových militaristických ambícií," dodáva sa v texte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu