Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajinskú opozíciu vyšetrujú pre obvinenia z prevratu

Demonštrujúci v centre ukrajinského hlavného mesta Kyjev
Demonštrujúci v centre ukrajinského hlavného mesta Kyjev (Zdroj: SOTA)

KYJEV - V súvislosti s niekoľko mesiacov trvajúcimi protestmi ukrajinskej opozície otvorila spravodajská Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) vyšetrovanie podozrenia z pokusu o štátny prevrat. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Pri decembrovej razii v priestoroch strany uväznenej bývalej premiérky Julie Tymošenkovej zhromaždili príslušné dôkazy, uviedol zástupca SBU v piatok večer v televíznom vysielaní. Zadržané materiály podľa neho svedčia o pláne vyprovokovať policajné násilie voči demonštrantom s cieľom podkopať autoritu vlády.

Ukrajinské ministerstvo vnútra už predtým vznieslo podobné obvinenia. Tymošenkovej strana Vlasť (Baťkivščyna) hovorila o provokácii.

Ukrajinské úrady okrem toho vyšetrujú opozičného aktivistu Dmytra Bulatova, ktorého našli vo štvrtok po vyše týždni od jeho zmiznutia so známkami surového mučenia, pre jeho účasť na masových nepokojoch, oznámilo ministerstvo vnútra.

Vyšetrovatelia požiadali o domácu väzbu pre 35-ročného aktivistu. V nemocnici ho strážia policajti, údajne pre jeho vlastnú bezpečnosť, uviedli dnes ukrajinské médiá. Predstaviteľ ministerstva vnútra zdôraznil, že je možné, že ho mučili provokatéri. Kritizoval tiež, že Bulatov ani jeho priatelia a príbuzní nechcú spolupracovať s vyšetrovateľmi. Ministerstvo predtým tvrdilo, že v pozadí prípadu mohlo ísť aj o spor o peniaze.

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová vyjadrila hlboké znepokojenie nad prípadom Bulatova, ako aj správami o pokusoch o jeho zatknutie na nemocničnom lôžku. "Je to úplne neprijateľné a musí to okamžite prestať," vyhlásila v piatok večer na bezpečnostnej konferencii v Mníchove. Po stretnutí so zástupcami ukrajinskej opozície tiež oznámila, že budúci týždeň opätovne pocestuje do Kyjeva.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier požiadal ukrajinskú vládu, aby umožnila Bulatovovi prevoz na liečbu do Nemecka. Spojené štáty žiadajú od Kyjeva vysvetlenie, dodáva DPA.

Ukrajinskí opoziční predstavitelia na mníchovskej konferencii vyzvali v piatok európske krajiny a USA, aby ich boj za väčšiu demokraciu a zastavenie násilia, z ktorého obviňujú prezidenta Viktora Janukovyča, podporili viac než slovami.

Opoziční lídri sa v piatok stretli so Steinmeierom a Ashtonovou a dnes by mali hovoriť s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym.

"Potrebujeme nielen vyhlásenia, ale aj veľmi jasný akčný plán - ako vyriešiť problém a vyriešiť násilie, ako vyšetriť všetky zabitia, únosy a mučenia," povedal líder Baťkivščyny Arsenij Jaceňuk pre agentúru Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu