Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rakúšanov trápi výdatné sneženie: Zahynuli už dvaja ľudia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Výdatné sneženie skomplikovalo dnes dopravu v rakúskych spolkových krajinách Korutánsko a Tirolsko a vyžiadalo si najmenej dve obete. Informovala o tom agentúra APA.

Obidve obete hlásili z východného Tirolska, kde od štvrtka napadol miestami až meter snehu. Prvou je vodič pluhu, ktorého vozidlo zasypala lavína v obci Innvervillgraten. Podľa jej starostu však k nemu pomoc dorazila príliš neskoro. Druhou sa stal obyvateľ obce Thurn, ktorý spadol do miestneho potoka pri pokuse uvoľniť jeho zahataný tok.

Rakúske železnice (ÖBB) museli pre množstvo snehu zastaviť z bezpečnostných dôvodov diaľkovú dopravu na tzv. Tauernskej dráhe križujúcej Alpy. Hovorca ÖBB to pre agentúru APA zdôvodnil priveľkým rizikom, že nejaký vlak na trati uviazne a k cestujúcim sa nebude možné dostať. 

Rovnaký dôvod je aj za dnešným uzatvorením Tauernskej diaľnice (A10) pre nákladné autá nad 7,5 tony. Vozidlá zastavujú už v Taliansku, resp. v Salzburgu. Na diaľnici A11 medzi Villachom a slovinskými hranicami musia vozidlá nad 3,5 tony používať reťaze. To isté platí pre úsek Južnej diaľnice (A2) od Klagenfurtu po talianske hranice.

Problémy s cestnou i železničnou dopravou

Kvôli hustému sneženiu mali dnes v mnohých školách v Korutánsku a východnom Tirolsku neplánované prázdniny. V horských oblastiach Tirolska vyhlásili štvrtý stupeň lavínového nebezpečenstva na päťstupňovej škále. Mnohé cesty museli byť uzavreté a niektoré údolia sú odrezané od okolitého sveta. 

V korutánskom Bad Bleibergu museli evakuovať 35 domov, pretože sa nachádzajú v červenej zóne ohrozenia lavínami. V ďalšej korutánskej obci Irschen utrpel zranenia 71-ročný muž, ktorého dom zasiahla lavína.

V Rakúsku severne od Álp je situácia oveľa pokojnejšia a vyhlásené je tam iba mierne lavínové nebezpečenstvo. Podľa rakúskeho ústavu pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG) spadlo v januári 2014 v južnom Rakúsku najviac dažďových a snehových zrážok v dejinách meraní. 

Husté sneženie si dnes popoludní vynútilo úplné uzavretie tzv. Tauernskej diaľnice (A10) pri meste Spittal v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko.

Podľa rakúskeho automotoklubu ÖAMTC tam uviazlo viacero motorových vozidiel. V oboch smeroch sa na autostráde vytvorila kolóna automobilov s dĺžkou asi desať kilometrov.

Hovorca ÖAMTC pre rakúsku tlačovú agentúru APA uviedol, že aktuálne zásadne radia všetkým motoristom, aby spomínanú diaľnicu nezakalkulovali do svojich cestovných plánov.

Nielen na Tauernskej diaľnici, ale aj na rakúskych úsekoch ďalších autostrád došlo dnes k početným dopravným nehodám.

V Korutánsku dnes prakticky skolabovala železničná doprava. Vlakmi sa síce dalo dostať z Viedne do Klagenfurtu, odtiaľ však ďalej na západ už iba s ťažkosťami.

Rakúske spolkové železnice (ÖBB) zriadili podľa slov svojho hovorcu Christopha Poscha krízový štáb a požiadali o pomoc ozbrojené sily.

Niet sa čomu čudovať, veď medzinárodný dopravný koridor vedúci do Talianska je ochromený úplne.

Navyše, prognóza meteorológov pre juh alpskej republiky hovorí, do nedele tu treba rátať aj so 100 centimetrami nového snehu. Túto hrozbu však relativizuje predpoveď o miernom oteplení, čo by malo posunúť vyššie hranicu sneženia. S tým sa však spája zvýšené riziko lavínového nebezpečenstva, ktoré už teraz dosiahlo na západe Korutánska hrozivý najvyšší, piaty stupeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu