Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Janukovič má podľa OSN skončiť obmedzovania prejavu

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval dnes ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, aby skoncoval s obmedzovaním slobody prejavu a zhromažďovania a pôsobenia mimovládnych organizácii. Kontroverzné zákony schválil Kyjev 16. januára, píše agentúra Reuters.

"Sme zdesení úmrtiami, ktoré hlásia z Kyjeva v posledných dňoch. Mali by sa okamžite, dôkladne a nezávisle vyšetriť. Vyzývame taktiež na vyšetrenie správ o únosoch a mučení," uviedol v Ženeve Rupert Colville, hovorca komisárky OSN pre ľudské práva Navi Pillayovej.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová medzitým oznámila, že sa rozprávala s Janukovyčom. Povedala mu, že nie je rozumné nútiť demonštrantov, aby opustili v Kyjeve budovy, ktoré im slúžia ako základne. Podľa nej musia mať demonštranti k dispozícii vykurované priestory.

"Opozícia musí mať prostriedky na demonštrovanie, v opačnom prípade ide v skutočnosti o taktický zákaz demonštrácií," citovala kancelárku agentúra DPA.

Agentúra zároveň informovala, že s ukrajinskou opozíciou sa plánuje stretnúť šéf americkej diplomacie John Kerry. Schôdzka sa má konať počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

Minister vyjadril znepokojenie zo situácie na Ukrajine. Vyhlásil, že "chceme pomôcť Ukrajine" najmä v otázke ľudských práv a politických väzňov. Kerry dodal, že Berlín a Washington "bok po boku" pracujú na otázke Ukrajiny. "Sme ďaleko od politického riešenia," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu