Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Budapešť sa bojí bombových útokov radikálov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Radikálna skupina, ktorá sa pod menom Örsereg prihlásila k bombovému útoku na pobočku banky v Budapešti z 13. januára, pohrozila v liste útokom ďalším bankám a obchodným reťazcom, ktoré sa viažu k finančným oligarchom. Informoval o tom dnes maďarský denník Bors.

Predseda Združenia ochrany záujmov podnikateľov Ádám Éliás o liste, ktorý dostal minulý týždeň v stredu, denníku povedal, že ako možný cieľ určili dve banky. V liste nadávali aj na finančných oligarchov a obchodné reťazce, ktoré sa k nim viažu. Jeden z nemenovaných reťazcov môže byť podľa jeho slov ďalším cieľom útoku.

Éliás dal vyhotoviť z listu notársky overenú kópiu a originál odovzdal polícii, pričom upozornil dotknutých na možný útok.

Denník Blikk v tejto súvislosti napísal, že list radikálov skúmajú jazykovedci a kriminalisti. Na liste nenašli žiadne odtlačky prstov autorov.

Maďarská polícia za pomoc pri dolapení páchateľa bombového útoku na pobočku banky v XIII. budapeštianskom obvode vypísala 16. januára odmenu vo výške desiatich miliónov forintov (33.272 eur).

Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK) zriadilo 135-člennú vyšetrovaciu skupinu. Polícia zverejnila popis útočníka a jeho motorky, ako aj zábery bezpečnostných kamier, na ktorých vidieť páchateľa, ktorého však možno iba ťažko identifikovať.

Útok na pobočku banky, ku ktorému došlo 13. januára nadránom na ulici Lehel, vykonal páchateľ podomácky vyrobenou bombou. Výbuchom vznikla veľká škoda na majetku banky, zranenia však neutrpel nikto. Pri explózii sa zrútilo priečelie pobočky banky a rozbili sa okná okolitých budov.

Viacerí svedkovia uviedli, že pred detonáciou videli motocyklistu, ktorý z miesta činu poslal preč bezdomovcov, potom položil k banke balík a ušiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu