Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Stretnutie premiérov v Maďarsku: V4 bude mimoriadne rokovať o Ukrajine

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - V maďarskej metropole sa v stredu mimoriadne stretnú premiéri krajín Visegradskej skupiny (V4), aby rokovali o riešení napätej situácie na Ukrajine. Summit predsedov vlád sa uskutoční vo večerných hodinách za účasti poľského premiéra Donalda Tuska, jeho maďarského partnera Viktora Orbána, designovaného predsedu novej českej vlády Bohuslava Sobotku a slovenského premiéra Roberta Fica. Ten po príchode na Slovensko poskytne médiám stanovisko, ktoré premiéri prijali v Budapešti.

V4 situáciu na Ukrajine pozorne sleduje a minulý týždeň v tejto súvislosti spoločne odsúdila násilie páchané na demonštrantoch poriadkovou políciou. Zoskupenie tak reagovalo na správy, podľa ktorých si nepokoje v Kyjeve vyžiadali už aj obete. 

Ukrajinské bezpečnostné zložky od násilných stretov z 19. januára zadržali niekoľko desiatok aktivistov a podľa opozície tiež nesú zodpovednosť za smrť niekoľkých demonštrantov, čo však druhá strana odmieta uznať. Okrem zrušenia kontroverzných zákonov opozícia v utorok uspela i s ďalšou požiadavkou v podobe odstúpenia vlády na čele s Mykolom Azarovom, ktorého dočasne nahradil vicepremiér Serhij Arbuzov.

Vodca najsilnejšej opozičnej strany Baťkivščyna (Otčina) Arsenij Jaceňuk to následne v rozhovore pre televíznu stanicu 5 Kanal označil za "dôležitý, no neskorý" krok, zatiaľ čo líder strany UDAR Vitalij Kličko vyjadril očakávanie, že po Azarovovi odstúpi aj prezident Janukovyč. Do Kyjeva medzitým v súvislosti s krízou pricestovala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu