Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

ESĽP: Írsko zlyhalo pri ochrane školáčky pred sexuálnym zneužívaním

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DUBLIN - Írsko zlyhalo pri ochrane školáčky pred sexuálnym zneužívaním, ktorého sa dopúšťal jej učiteľ v 70. rokoch minulého storočia. Rozhodol tak dnes Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Je to ďalší úder pre povesť katolíckej cirkvi, napísala tlačová agentúra Reuters.

Súd nariadil Írsku vyplatiť odškodné Louise O'Keeffovej, ktorá síce vyhrala na írskom súde v spore proti laického učiteľovi za to, že ju v cirkevnej škole zneužíval ako deväťročnú, avšak zamietol jej sťažnosť, že štát nesie nepriamu zodpovednosť za sexuálne útoky proti nej z roku 1973.

ESĽP vyhlásil, že štát si nesplnil povinnosť chrániť deti, hoci vtedy už musel byť upovedomený o sexuálnom zneužívaní.

"Súd dospel k záveru, že je hlavnou povinnosťou vlády chrániť deti pred zlým zaobchádzaním, obzvlášť v systéme základného vzdelávania. Táto povinnosť nebola splnená," uviedol ESĽP vo vyhlásení, v ktorom vysvetľoval svoj verdikt.

Írske ministerstvo školstva oznámilo, že rozhodnutie súdu zanalyzuje, aby mohlo podniknúť potrebné kroky na jeho uplatnenie v praxi. Uviedlo tiež, že štát už urobil rozsiahle opatrenia na ochranu detí.

"Zneužívanie, ktorému bola v našej nedávnej minulosti vystavená Louise O'Keeffová a mnoho ďalších, je zdrojom národnej hanby. Dostali sme ponaučenie, na ktoré ako krajina nesmieme nikdy zabudnúť," uvádza sa tiež vo vyhlásení.

Autorita katolíckej cirkvi v Írsku a aj jej povesť bola na celom svete otrasená, keď sa začali vyšetrovať prípady zneužívania detí kňazmi a vysvitlo, že štát pomáhal kryť tieto prípady v cirkevných školách a inštitúciách. Oficiálna správa z vyšetrovania v roku 2009 ich označila za strašné a zanedbávané miesta. Írsko potom začalo riešiť zneužívanie v inštitúciách riadených katolíckou cirkvou.

Írsky najvyšší súd nariadil v roku 2006 páchateľovi, aby O'Keeffovej zaplatil odškodné vo výške 305.104 eur. Z tejto sumy dostala obeť zatiaľ približne len 30.000 eur.

O'Keeffová sa však obrátila na ESĽP po tom, ako írsky najvyšší súd v roku 2008 zamietol jej odvolanie, že štát je nepriamo zodpovedný za sexuálne útoky na ňu, pretože k nim dochádzalo na verejnej škole, hoci vlastnenej katolíckou diecézou Cork a Ross a riadenej kňazom.

ESĽP nariadil Írsku, aby vyplatilo O'Keeffovej 30.000 eur odškodné a 85.000 eur za súdne trovy. Súd dospel k záveru, že Írsko porušilo dva články európskeho dohovoru o ľudských právach: zákaz neľudského a ponižujúceho zaobchádzania a tiež právo na účinnú pomoc.

"Niet matky ani otca v tejto krajine, ktorí by posielali svoje dieťa do školy so strachom, že nebude chránené. To je jednoducho neuveriteľné," povedala O'Keeffová pre rozhlasovú stanicu Newstalk Radio.

ESĽP uviedol, že štát napriek informáciám o sexuálnom zneužívaní naďalej vkladal do rúk manažmentov základných škôl obrovské množstvá malých detí bez toho, aby vykonával účinné kontroly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu