Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajinská opozícia zrušila nedeľnú demonštráciu, za mier sa modlí aj pápež

Protestujúci nesú truhlu s pozostatkami Michaila Žiznevského (†25)
Protestujúci nesú truhlu s pozostatkami Michaila Žiznevského (†25) (Zdroj: TASR)

KYJEV - Po noci plnej násilia, keď demonštranti obsadili provizórne veliteľstvo poriadkových síl v centre Kyjeva, dnes vodcovia opozície odvolali zvyčajnú nedeľnú demonštráciu, na ktorej sa zvyknú zúčastniť desaťtisíce ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Dôvodom zrušenia dnešných protestov je pohreb 25-ročného Michaila Žiznevského, jedného z dvoch demonštrantov, ktorí zomreli v stredu na strelné poranenia. Predstavitelia opozície tvrdia, že oboch aktivistov zastrelila polícia na mieste, kde demonštranti niekoľko dní hádzali na príslušníkov špeciálnych policajných jednotiek zápalné fľaše a dlažobné kocky. 

Rozlúčka so zosnulým demonštrantom sa koná na Námestí nezávislosti v centre Kyjeva, kde aktivisti postavili veľký stanový tábor a kde sa od začiatku decembra konajú hromadné protesty. V uplynulých týždňoch zvykli nedeľné demonštrácie prilákať do ulíc Kyjeva aj viac ako 100.000 ľudí.

Ešte v sobotu v noci dav aktivistov zasypal zápalnými fľašami a kameňmi kyjevské kongresové a kultúrne centrum, takzvaný Ukrajinský dom, v ktorom mali provizórny hlavný stan príslušníci poriadkových síl. Po niekoľkých hodinách obliehania demonštranti vytvorili koridor a dovolili policajtom, aby budovu opustili.  

K sporadickým násilnostiam dochádzalo dnes aj napriek tomu, že prezident Viktor Janukovyč ponúkol v sobotu post premiéra jednému z opozičných vodcov Arsenijovi Jaceňukovi. Jaceňuk ponuku priamo neodmietol, ale vyhlásil, že vláda musí splniť viacero požiadaviek opozície vrátane Janukovyčovho odstúpenia.

Na ukončenie násilia na Ukrajine vyzval dnes vo Vatikáne v pravidelnej nedeľnej modlitbe Anjel Pána aj pápež František. "Vo svojich modlitbách stojím pri Ukrajine, najmä pri tých, ktorí v uplynulých dňoch položili svoje životy, ako aj pri ich rodinách," povedal v pravidelnej modlitbe na Námestí svätého Petra pápež František. Dodal, že dúfa v nadviazanie konštruktívneho dialógu medzi ukrajinskými inštitúciami a občianskou spoločnosťou, ako aj v to, že srdcia všetkých ovládne duch mieru a hľadania všeobecného dobra. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu