Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Násilie v Kyjeve nemá konca: Dav zaútočil na budovu plnú policajtov

Protesty v Kyjeve Zobraziť galériu (18)
Protesty v Kyjeve (Zdroj: SITA)

KYJEV – V centre Kyjeva prepukla v noci na dnešok ďalšia vlna stretov medzi protivládnymi demonštrantmi a policajtmi. Dav demonštrantov zaútočil na budovu výstavného a konferenčného centra Ukrajinský dom, ktorá sa počas posledných týždňov každodenných demonštrácií stala základňou policajných síl. Podľa agentúry AP to svedčí o rastúcej tendencii protestujúcich k radikálnym akciám.

Demonštranti sa zhromaždili pred Ukrajinským domom na bulvári Chreščatyk krátko po vystúpení predákov opozície na neďalekom námestí Nezávislosti, kde sa už dva mesiace protestuje proti vláde prezidenta Viktora Janukovyča. Útočníci rozbíjali okná, prelomili dvere a hádzali do budovy zápalné bomby. Policajti na to odpovedali granátmi so slzným plynom. Dav vytvoril pred vchodom do Ukrajinského domu uličku, aby policajti mohli odísť, nikto ale podľa reportéra AP nevyšiel.

Sklony k násilnostiam po mesiacoch demonštrácií a stretov stále narastajú. Jeden z vodcov opozície Vitalij Kličko v sobotu na námestí vyzýval k zastaveniu stretov, mnohí ale na neho za to pískali a bučali, a dokonca ho raz postriekali hasiacim prístrojom. Ďalší z opozičných lídrov Oleh Ťahnybok protestujúcich v sobotu večer ubezpečil, že "boj bude pokračovať".

V Kyjeve demonštrácie pokračujú už cez dva mesiace a vzbura proti Janukovyčovi sa v posledných dňoch rozšírila takmer do polovice krajiny, najmä jej západnej časti. Protivládni aktivisti sa pokúsili obsadiť kancelárie oblastných samospráv v najmenej 12 regionálnych centrách a v piatich sa im to podarilo.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v sobotu v snahe upokojiť rozbúrenú situáciu ponúkol vodcom opozície vedúce miesta v rekonštruovanej vláde. Arsenij Jaceňuk sa mal stať novým premiérom a Vitalij Kličko vicepremiérom pre humanitárne záležitosti. Opozícia Janukovyčov návrh odmietla, Jaceňuk ale vyjadril pripravenosť prevziať vedenie krajiny, nie však v prezidentom ponúkanej podobe. Vyhlásil, že opozícia chce oslobodiť väznenou ukrajinskú expremiérku Juliu Tymošenkovú.

Janukovyč už v piatok sľúbil, že počas utorkovej mimoriadnej schôdze parlamentu pozmení vládu, nechá upraviť sporné zákony sprísňujúce tresty za demonštrácie a vyhlási amnestiu pre zatknutých demonštrantov. Opozícia ale tieto sľuby označila za nedostatočné. V sobotu sa odporcovia režimu pokúsili obsadiť budovu ministerstva energetiky a ministerstvo vnútra obvinilo demonštrantov, že zajali a mučili dvoch príslušníkov polície. Opozícia to ale označila za provokáciu zo strany vlády. Úrady v sobotu oznámili ďalšiu obeť násilností z radov demonštrantov. Ide o oficiálne najmenej tretiu obeť protestov, opozícia však tvrdí, že mŕtvych je prinajmenšom šesť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu