Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vyhrotená situácia na Ukrajine: Demonštranti obsadili na západe krajiny vládnu budovu

Protesty v Ukrajine
Protesty v Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Stovky protivládnych demonštrantov obsadili dnes budovu oblastnej samosprávy v meste Vinnycia ležiacom približne 180 kilometrov juhozápadne od Kyjeva. Informovala o tom agentúra AP. Podľa britskej televízie ITV sa o to isté pokúsili v piatok aj v meste Černovice (Černivci).

Až do minulého týždňa sa demonštranti sústreďovali najmä v Kyjeve, pričom na iných miestach sa konali len menšie protesty. Od nedele, keď došlo v hlavnom meste k ozbrojeným zrážkam medzi demonštrantami a poriadkovými silami, však prívrženci opozície obsadili niekoľko vládnych budov aj na západe krajiny, kde má prezident Janukovyč a jeho vláda malú podporu.

Janukovyč medzičasom odmietol požiadavku opozície, aby odstúpil a vyhlásil predčasné voľby. V piatok ponúkol predstaviteľom opozície len niekoľko drobných ústupkov, ktoré protestujúcich neuspokojili.

Minister vnútra Vitalij Zacharčenko, ktorý velí ukrajinskej polícii a medzi demonštrantami patrí k najnenávidenejším vládnym predstaviteľom, uviedol, že ostatné krajiny "nesmú zatvárať oči" pred vzostupom extrémizmu na Ukrajine. Ukrajinská vláda sa dostala pod paľbu kritiky zo strany Západu najmä potom, čo tento týždeň zomreli pri zrážkach s políciou najmenej dvaja demonštranti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu