Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Násilné protesty pokračujú: Tisíce demonštrantov zostali v noci v uliciach Kyjeva

Kyjev demonštrácie
Kyjev demonštrácie (Zdroj: SITA)

KYJEV - Tisíce demonštrantov zostali v noci nadnes v uliciach Kyjeva. Násilné protesty prozápadných odporcov vlády na Ukrajine pokračujú aj po prvých obetiach z radov demonštrantov, píše agentúra DPA.

Odporcovia vlády uviedli, že boli zastrelení piati ľudia a informovali aj o dvoch ďalších obetiach. Ukrajinské úrady doteraz potvrdili dve osoby, ktoré zomreli po streľbe. Opozičný líder Kličko dal prezidentovi Janukovyčovi ultimátum, aby do dnešného večera odstúpil. Ak prezident odmietne požiadavku na nové voľby a stiahnutie represívneho zákona, chce opozícia prejsť do útoku. Kličko to oznámil na demonštrácii v stredu večer.

Počas dnešného dňa by mal znovu zasadnúť krízový výbor so zástupcami opozície a vlády. Opozícia vytvorila alternatívny parlament - ľudovú radu - aby konala rozhodnejšie. Opozičné hnutie vedie Kličko i bývalý šéf parlamentu Arsenij Jaceňuk. Násilné excesy v tejto bývalej sovietskej republike sledujú Európska únia, Spojené štáty a Rusko s obavami, tvrdí DPA.

Masové protivládne protesty na Ukrajine vypukli vlani v novembri po tom, ako Janukovyč odmietol podpísať kľúčové integračné dohody s EÚ. Do násilností prerástli až túto nedeľu, keď ukrajinský prezident podpísal sériu kontroverzných zákonov, ktoré podľa kritikov vážne obmedzujú občianske práva a aktivity opozície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu