Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kruté praktiky ukrajinskej polície: Nahého muža si v mraze fotili mobilmi!

Polícia sa k mužovi správa kruto a bezcitne Zobraziť galériu (27)
Polícia sa k mužovi správa kruto a bezcitne (Zdroj: YouTube)

KYJEV – Účastníci ukrajinských protivládnych protestov budovali dnes v skorých ranných hodinách v uliciach Kyjeva ďalšie barikády po tom, ako vodcovia opozície prišli z rokovaní s prezidentom Viktorom Janukovyčom s prázdnymi rukami. Oznámila to agentúra Reuters.

 Opozičný politik Vitalij Kličko povedal, že Janukovyč neustúpil v ničom v druhom kole rozhovorov s predstaviteľmi opozície vo štvrtok večer a vyjadril obavy, že táto bezvýchodisková situácia teraz povedie k ďalšiemu krviprelievaniu. Kličko najskôr hovoril s demonštrantami na barikádach umiestnených na hlavnom konfrontačnom mieste s políciou a potom išiel na kyjevské Námestie nezávislosti, kde vyhlásil: "Strávili sme hodiny rozhovorom o ničom. Nemá zmysel sedieť pri rokovacom stole s niekým, kto sa už rozhodol vás podviesť... Úprimne si želám, aby nedošlo ku krviprelievaniu a zabíjaniu ľudí... Ja prežijem, ale bojím sa, že tu budú mŕtvi, toho sa bojím," povedal bývalý svetový šampión v boxe, ktorý sa dal na politiku.

Protesty v Ukrajine
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Traja opoziční politici - Kličko, bývalý minister hospodárstva Arsenij Jaceňuk a ultrapravicový nacionalista Oleh Ťahnybok - sa pokúsili dosiahnuť u Janukovyča ústupky, ktoré by ukončili už dva mesiace trvajúce pouličné protesty proti jeho vláde. Prezident predtým vo štvrtok naznačil, že by bol ochotný urobiť ústupky, keď zvolal osobitné zasadnutie parlamentu na budúci týždeň, aby zvážilo požiadavky opozície a našlo cestu von z krízy.  To však zástupcom opozície nestačilo. 

Po niekoľkohodinovom rozhovore s prezidentom povedali, že im vôbec v ničom neustúpil a nariadili svojim stúpencom, aby ihneď začali rozširovať protestnú zónu v Kyjeve a ďalších mestách.
Svedkovia, na ktorých sa odvolala agentúra Reuters, povedali, že asi tisíc demonštrantov z Námestia nezávislosti začalo ihneď budovať nové barikády z vriec naplnených snehom bližšie k sídlu prezidenta.

Demonštranti v Kyjeve a na západe Ukrajiny obsadzujú vládne budovy

Skupina ukrajinských demonštrantov dnes v Kyjeve obsadila budovu ministerstva agrárnej politiky. Blokádu budov oblastných úradov protivládnymi aktivistami od štvrtka podvečera hlásia aj z viacerých miest na západe krajiny, informovala agentúra AP, podľa ktorej ide o snahu vyvíjať tlak na centrálnu vládu. Ako napísala agentúra UNIAN, skupina demonštrantov prenikla do budovy ministerstva, ktorá sa nachádza na známej ulici Chreščatyk neďaleko Námestia nezávislosti, "pretože sa chcela zohriať".

Ukrajinské médiá však tvrdia, že skupina demonštrantov sa hlási k združeniu Spoločná vec a v budove ministerstva chce vytvoriť "štáb domobrany". Obsadiť budovu sa demonštranti rozhodli po tom, ako sa oboznámili s výsledkami schôdzky vodcov opozície s prezidentom Viktorom Janukovyčom. Delegácia vodcov ukrajinskej opozície, ktorí vo štvrtok rokovali s Janukovyčom, davu ľudí zhromaždených v centre Kyjeva, na Námestí nezávislosti a Hruševského ulici, v noci nadnes oznámila, že prezident sľúbil zabezpečiť prepustenie desiatok zadržaných demonštrantov, zabrániť zatýkaniu ďalších a použitiu sily bezpečnostnými zložkami.

Výmenou za to vedenie krajiny žiadalo odchod demonštrantov z Hruševského ulice, ktorá je v posledných dňoch dejiskom násilných nepokojov. Demonštranti však túto ponuku odmietli a svoj nesúhlas dali najavo piskotom. Agentúra RIA Novosti uviedla, že lídri opozície akceptovali nesúhlasné rozhodnutie davu a oznámili rozšírenie protestov, čo sa už prejavilo budovaním ďalších barikád. Súčasne však lídri od demonštrantov žiadali, aby rešpektovali krehké prímerie a dodržiavali disciplínu a poriadok.

"Výlučne pokojný protest. Držíme obranu a ani krok späť. Všetkých prosím o disciplínu, poriadok a zodpovednosť," žiadal demonštrantov Arsenij Jaceňuk, jeden z opozičných vodcov. Na webovej stránke ním vedeného bloku Vlasť je aj oznámenie o rozhodnutí "rozšíriť územie Majdanu" o ďalšie ulice priliehajúce k Námestiu nezávislosti.

Polícia popiera zodpovednosť za zastrelenie demonštrantov

Ukrajinská polícia potvrdila, že dvaja mladí muži, ktorí zomreli počas násilných protestov, utrpeli strelné poranenia, odmieta však zodpovednosť za ich smrť. Ministerstvo vnútra vo vyhlásení uviedlo, že 20-ročný mladík zomrel po strele z brokovnice a 25-ročný Bielorus bol zabitý poľovníckou puškou. Muníciu, ktorá ich zabila, ukrajinská polícia podľa vyhlásenia nepoužíva. "Okrem toho, policajti, ktorí chránia verejný poriadok, nemajú pri sebe služobné zbrane," povedal námestník vyšetrovacieho oddelenia ministerstva Vitalij Sakal. Vyšetrovatelia prípad zastrelenia oboch mužov podľa neho už vyšetrujú. Povedal, že videozáznamy z protestov dokazujú, že veľa demonštrantov má pri sebe zbrane. Sakal tiež naznačil, že streľba mohla byť provokáciou s cieľom eskalovať napätie.

Protesty v Ukrajine
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Opoziční aktivisti tvrdia, že stredajšie nepokoje si vyžiadali najmenej päť mŕtvych a okolo 300 zranených. Internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda informovalo, že štyri z piatich obetí na životoch utrpeli strelné poranenia. Opozícia z ich smrti viní bezpečnostné sily, ktoré proti demonštrantom niekoľkokrát zasiahli.

Vládu pobúrili kukláči, ktorí si v mraze fotili nahého muža

Ukrajinské ministerstvo vnútra sa vo štvrtok večer ospravedlnilo za konanie svojich príslušníkov, ktorí kruto zaobchádzali s jedným zo zadržaných účastníkov prebiehajúcich násilných demonštrácii v Kyjeve. Správanie síl rýchleho nasadenia s označením Berkut odhaľuje zverejnené video. To zobrazuje úplne nahého, približne 40-ročného muža v ponožkách, ktorý nastupuje do policajného autobusu. Následne ho jeden z mužov s kuklou na hlave zavolá späť a núti ho pózovať s malým rýľom v ruke, kým si ho prítomní fotia mobilným telefónom. Asi až po minúte pobytu v silnom mraze a v hustom snežení mu dovolia nastúpiť do vozidla, pričom mu stihnú uštedriť niekoľko úderov.

Ministerstvo vnútra reagovalo ihneď a za incident sa oficiálne ospravedlnilo. Príslušníkov na videu, ktoré pobúrilo opozíciu, sľúbilo odhaliť a potrestať. Dátum ani miesto vzniku záznamu však nie je známe. Video je od štvrtka k dispozícii aj na známom videoportáli Youtube a k piatkovému ránu má viac ako 1,6 milióna pozretí.

Janukovyč vníma štvrtkové rokovania s opozíciou ako pozitívny krok

Kým ukrajinská opozícia vníma druhé kolo rokovaní o riešení súčasnej krízovej situácie na Ukrajine ako neúspešné, prezident Viktor Janukovyč v nich vidí "nádej, že sa blížime k urovnaniu", uviedla dnes pre televízny kanál 112 jeho hovorkyňa Anna Hermanová. Prvé výsledky štvrtkových rokovaní označila za pozitívne. Obe strany podľa nej kladne hodnotia zvolanie zasadnutia parlamentu na 28. januára, pričom sa zhodujú v názore, že ide o potrebný krok, ktorý môže viesť k upokojeniu situácie.

Prezidentský tím a delegácia opozície hovorili podľa Hermanovej aj o zodpovednosti za vývoj situácie, ako aj o témach mimoriadnej schôdze parlamentu. Hermanová však upozornila, že počas štyroch hodín rokovania od opozičných lídrov ani raz nezaznelo, že "odsudzujú konanie extrémistov alebo že sú proti krviprelievaniu. Nedali ani odpoveď na otázku, či sú schopní kontrolovať radikálnu zložku opozície - pretože vedenie krajiny zaručuje, že dokáže kontrolovať postup strážcov verejného poriadku".

Podľa informácií hovorkyne sa hovorilo aj o uvoľnení vládnych budov obsadených demonštrantami. Opozícia nastolila aj problém amnestie zadržiavaných účastníkov protestov. "Obe strany k diskusii pristúpili konštruktívne," uviedla hovorkyňa, podľa ktorej konečná dohoda môže vzísť z najbližšej schôdzky. Jej termín však nespresnila. Delegácia vodcov ukrajinskej opozície, ktorí vo štvrtok rokovali s Janukovyčom, davu ľudí zhromaždených v centre Kyjeva - na Námestí nezávislosti a potom aj na Hruševského ulici - v noci nadnes oznámila, že prezident sľúbil zabezpečiť prepustenie desiatok zadržaných demonštrantov, zabrániť zatýkaniu ďalších a použitiu sily bezpečnostnými zložkami.

Výmenou za to vedenie krajiny žiadalo odchod demonštrantov z Hruševského ulice, ktorá je v posledných dňoch dejiskom násilných nepokojov. Demonštranti však túto ponuku odmietli a svoj nesúhlas dali najavo piskotom. Agentúra RIA Novosti uviedla, že lídri opozície akceptovali nesúhlasné rozhodnutie davu a oznámili rozšírenie protestov, čo sa už prejavilo budovaním ďalších barikád. Súčasne však lídri od demonštrantov žiadali, aby rešpektovali krehké prímerie a dodržiavali disciplínu a poriadok.

V snahe vyriešiť zložitú situáciu na Ukrajine dnes poľský prezident Bronislaw Komorowski telefonicky hovoril s prezidentom Janukovyčom, jedným z vodcov opozície - Vitaljom Kličkom, ako aj predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuy.

V rozhovore s ukrajinskými politikmi Komorowski varoval pred možnými následkami vyhrotenej situácie a poukázal na skúsenosti Poľska, pričom upozornil na pozitívnu rolu, ktoré pri riešení kríz v Poľsku zohrala cirkev. Komorowski pripomenul, že ukrajinské vedenie si musí byť vedomé toho, že uvalenie "sankcií EÚ visí na vlásku". V tejto etape považuje za nevyhnutné, aby sa na Ukrajine vzdali použitia násilia pri riešení zložitých vnútropolitických problémov.

Podľa Komorowského je pre Ukrajinu v súčasnosti dôležité zachovať si perspektívu eurointegrácie a pripravenosť podpísať asociačnú zmluvu s EÚ. Dodal, že EÚ by mala Ukrajine poskytnúť ekonomickú pomoc, aby mohla riešiť svoje problémy v ekonomike cestou vnútorných reforiem.

Šance na ukončenie kyjevských násilností sú podľa opozičnej hovorkyne vysoké

Šance na ukončenie násilností v hlavnom meste Ukrajiny, Kyjeve, sú podľa hovorkyne čelného predstaviteľa tamojšej opozície vysoké. Uviedla to po stretnutí s prezidentom Viktorom Janukovyčom, informovala agentúra Associated Press.

Olha Lappo, hovorkyňa Arsenija Jaceňuka, zverejnila toto vyhlásenie na svojej stránke na Facebooku po niekoľkohodinovom stretnutí vodcov opozície s prezidentom Viktorom Janukovyčom včera večer. Neuviedla žiadne podrobnosti, ale jej hodnotenie je prvou známkou pokroku v riešení dvojmesačnej krízy, ktorá hrozila prerásť hranice hlavného mesta. 

Niektorí protestujúci však kládli odpor, keď za nimi po stretnutí s Janukovyčom prišiel opozičný predstaviteľ Vitalij Kličko a pokúšal sa demonštrantov presvedčiť, aby pokračovali v neľahkom prímerí. Pískali a hučali po ňom a vykrikovali Hanba!. Potom niektorí znova zapálili barikády z pneumatík. Miesto zrážok sa nachádza niekoľko stoviek metrov od stanového tábora protestujúcich na Námestí nezávislosti, kde sa od začiatku decembra demonštruje prakticky nepretržite. 

Opozičný líder a boxerský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Viceprezident USA Biden telefonoval s Janukovyčom, varoval pred ďalším krviprelievaním

Americký viceprezident Joe Biden dnes v telefonickom rozhovore vyzval ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča na ukončenie násilných zásahov voči protivládnym demonštrantom. Súčasne varoval, že ďalšie krviprelievanie na Ukrajine by malo dopad na vzťahy medzi Washingtonom a Kyjevom.

"Viceprezident zdôraznil, že len ukrajinská vláda môže zaistiť nenásilné ukončenie krízy a ďalšie krviprelievanie by malo následky na vzťah Ukrajiny so Spojenými štátmi," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu, ktoré citovala agentúra Reuters.  Ukrajinskí opoziční lídri dali vo štvrtok večer Janukovyčovi 24 hodín na splnenie svojich požiadaviek. Vyzvali pritom svojich stúpencov, aby sa až do skončenia ultimáta zdržali ďalších násilných stretov s políciou. Na kyjevských barikádach preto dnes panovalo krehké prímerie, ktoré sa snažili svojou prítomnosťou posilniť aj viacerí pravoslávni duchovní. 

Protesty v Kyjeve
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

V čase vypršania ultimáta vo večerných hodinách vodcovia opozície stále rokovali o riešení vyhrotenej situácie s prezidentom Janukovyčom. Masové protivládne protesty na Ukrajine vypukli v novembri po tom, ako ukrajinský prezident odmietol podpísať kľúčové integračné dohody s EÚ a namiesto toho sa rozhodol posilniť vzťahy s Ruskom.

Do násilností demonštrácie prerástli až minulú nedeľu, keď ukrajinský prezident podpísal sériu kontroverzných zákonov, ktoré podľa kritikov vážne obmedzujú občianske práva a aktivity opozície. Počas zrážok s políciou tento týždeň zahynuli v Kyjeve najmenej dvaja demonštranti, hoci niektoré nepotvrdené informácie hovoria aj o vyššom počte obetí. 

Protesty v Kyjeve
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Gašparoviča nám nemôže byť ľahostajný vývoj na Ukrajine

Slovensku ako zodpovednej krajine, ktorej záleží na pokoji a stabilite regiónu i celého kontinentu. nemôže byť ľahostajný násilný vývoj na Ukrajine, vyhlásil prezident Ivan Gašparovič. Upozornil, že Ukrajina je dôležitý sused Slovenska.

 „Je neprípustné, aby pri riešení politických problémov v demokratickej krajine prichádzali o život jej občania. Naliehavo sa vyslovujeme za urýchlené a pokojné riešenie krízy na Ukrajine,“ uviedol Gašparovič.

Protesty už aj na západe krajiny

Okrem Kyjeva sú dejiskom násilnosti voči predstaviteľom vlády aj oblastné centrá na západe Ukrajiny.
Protivládni demonštranti sa vo štvrtok podvečer a dnes pokúsili obsadiť sídla viac ako desiatich oblastných samospráv. V prípade Ľvova, Rivna, Ternopiľa, Ivano-Frankivska a Chmeľnyckého sa im to aj podarilo. Inde, napríklad v Žytomyre či meste Čerkasy, začali regionálne prokuratúry vyšetrovanie vo veci organizovania verejných masových nepokojov a obsadenia verejných budov. Pokus o obsadenie budovy hlásia najnovšie z Lucka. Agentúra UNIAN informovala o demisii gubernátora Volynskej oblasti.

Ukrajinské tlačové agentúry uvádzajú, že demonštranti sa do budov dostávajú násilím, vylamujú dvere, vybíjajú okná, podpaľujú zápalné fľaše či zábavnú pyrotechniku. Návrhy na začatie dialógu zo strany úradníkov väčšinou odmietajú; žiadajú okamžitú demisiu štátnych úradníkov a odovzdanie moci ľudu.

Skupina demonštrantov dnes v Kyjeve obsadila budovu ministerstva agrárnej politiky. Ukrajinské médiá však tvrdia, že sa hlásia k združeniu Spoločná vec a v budove ministerstva chcú vytvoriť "štáb domobrany". Obsadiť budovu sa demonštranti rozhodli po tom, ako sa oboznámili s výsledkami schôdzky vodcov opozície s prezidentom Viktorom Janukovyčom.

V reakcii na obsadenie budovy ministerstva šéf rezortu Mykola Prisjažňuk uviedol, že ide o dôkaz straty kontroly nad demonštrantami zo strany vodcov opozície.

Upozornil, že rovnako, ako opoziční lídri neprebrali zodpovednosť za obsadzovanie vládnych budov, neprevezmú zodpovednosť za výpadky v zásobovaní obyvateľstva. Súčasne upozornil, že ak sa rokovania medzi vládou a opozíciou neskončia pozitívnym výsledkom a blokáda budovy ministerstva bude pokračovať, môže sa to negatívne prejaviť na zastavení činnosti rezortu a tým aj na neposkytnutí pomoci ukrajinským poľnohospodárom.

Situácia v Kyjeve je naďalej napätá: podľa agentúrnych zdrojov sa dnes z Donecka do Kyjeva vydala kolóna asi desiatich autobusov s príslušníkmi milície, ktorí v metropole v službe vystriedajú kolegov. Agentúra UNIAN spresnila, že ide o príslušníkov zásahových jednotiek Berkut. Podľa rovnakého zdroja sa do Kyjeva blíži aj niekoľko autobusov s príslušníkmi zásahových jednotiek z Odesy a ďalších najmenej dvoch miest.

Zrážky v centre Kyjeva vypukli minulú nedeľu, keď sa od masovej demonštrácie zvolanej na protest proti kontroverzným zákonom prijatým parlamentom odpojila časť účastníkov, ktorí chceli preniknúť do políciou chránenej vládnej štvrte. Keď im v tom príslušníci bezpečnostných zložiek bránili, došlo k násilnostiam s použitím obuškov, vodných diel, zápalných fliaš či kameňov.

Nepokoje v tejto časti Kyjeva odvtedy neutíchajú a v stredu sa dokonca objavili prvé správy o obetiach na životoch. Doteraz sú oficiálne potvrdené dve úmrtia - obaja muži zomreli v dôsledku strelných zranení spôsobených zbraňami, ktorými zasahujúce jednotky nedisponujú, uvádza sa v správach ministerstva vnútra.

Rezort vnútra dnes informoval o príprave ozbrojenej provokácie, ktorou má byť správa o ďalšej obeti opozičných protestov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu