Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Izrael ruší distribúciu plynových masiek obyvateľstvu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelská vláda dnes rozhodla o ukončení vyše 20-ročnej politiky rozdávania plynových masiek civilistom. Oznámila to agentúra Reuters, podľa ktorej ide o prejav dôvery v to, že Sýria odovzdá na likvidáciu všetky chemické zbrane.

Izraelské úrady vydávajú obyvateľstvu plynové masky od momentu, keď na územie židovského štátu dopadli počas vojny v Perzskom zálive v roku 1991 iracké rakety Scud, aj keď v ostatných rokoch vyvolávali obavy najmä sýrske chemické zbrane.

To sa zmenilo, keď sýrsky prezident Bašár Asad vlani pod hrozbou amerického vojenského útoku súhlasil so zlikvidovaním arzenálu chemických zbraní vo svojej krajine. Konečný termín pre ich likvidáciu bol stanovený na koniec júna.

Za hlavnú bezpečnostnú hrozbu teraz Izrael považuje Irán, ktorý obviňuje z vývoja jadrových zbraní, Teherán to však popiera.

Úrad vlády premiéra Benjamina Netanjahua vo vyhlásení uviedol, že rozhodnutie zastaviť rozdávanie plynových masiek Izraelčanom je výsledkom "rozhodnutia rezortu obrany, pretože došlo k výraznému poklesu hrozby odpálenia chemických zbraní na Izrael".

Vydávanie masiek sa skončí do februára a potom sa budú distribuovať už iba v malom množstve záchranným službám.

Niektorí izraelskí politici navrhovali ukončenie tohto programu z ekonomických dôvodov, pretože jedna súprava stojí v priemere 100 dolárov a dostáva ju približne osem miliónov ľudí, pričom poskytuje iba obmedzenú ochranu pred nervovými plynmi.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu