Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Neúspešné rokovania v Sýrií: Počas ich trvania naďalej umiera množstvo ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Počas vyše týždňa trvajúcich sýrskych mierových rokovaní vo Švajčiarsku prišlo v Sýrii o život takmer 1900 vojakov a civilistov. Oznámilo to opozičné Sýrske monitorovacie centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

Mierové rozhovory o Sýrii odštartovali 22. medzinárodnou konferenciou v meste Montreaux. Na konferenciu nadviazali dnes sa končiace rokovania zástupcov sýrskej vlády a opozície v ženevskom sídle OSN, ktoré sprostredkoval medzinárodný vyslanec Lachdar Bráhímí. 

Podľa údajov SOHR zahynulo v Sýrii od 22. do 30. januára najmenej 498 civilistov, ktorých usmrtili bombové nálože, ostreľovači alebo rakety. Ďalších 72 osôb zahynulo na následky hladu v povstaleckých oblastiach obliehaných sýrskou armádou. 

Zvyšok z celkového počtu 1870 zaznamenaných obetí tvoria povstalci, militanti al-Káidy a príslušníci ozbrojených síl lojálnych sýrskeho režimu. Bilancia SOHR sa odvoláva na údaje od aktivistov pôsobiacich priamo v teréne.

Ženevské rozhovory nepriniesli žiadne hmatateľné výsledky, ale spájajú sa s nimi nádeje na otvorenie dlhodobých mierových rokovaní o Sýrii. Skoro tri roky trvajúca sýrska občianska vojna si vyžiadala odhadom vyše 130.000 životov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu