Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jedineční výskumníci: Takmer po sto rokoch objavili nový druh delfína

Nový druh delfína
Nový druh delfína (Zdroj: SITA)

SAO PAULO – Vedeckému tímu zloženému z britských a brazílskych výskumníkov sa podaril jedinečný objav. V povodí brazílskej rieky Araguaia našli nový druh riečneho delfína. Oproti známym druhom delfínov má tento napr. aj iný počet zubov.

Objav nového druhu pomenovaného podľa mohutnej, vyše 2600 kilometrov dlhej rieky v Amazonskom pralese ako Inia araguaiaensis vedci oficiálne ohlásili začiatkom tohto týždňa prostredníctvom štúdie zverejnenej vo vedeckom periodiku Plos One. Naposledy sa vedcom podarilo opísať nový druh riečneho delfína v roku 1918.

Biológ Tomas Hrbek, hlavný autor štúdie a profesor na univerzite v meste Manaus, pre agentúru AP povedal, že ide o tretí objav riečneho delfína v amazonskej oblasti. Hrbek priznáva, že išlo o celkom neočakávaný nález. "Je veľmi podobný ostatným [druhom riečnych delfínov v amazonskej oblasti]," cituje vedca na svojej internetovej stránke BBC. "[Našli sa] v oblasti, kde ich ľudia vídavajú prakticky stále. Sú to napokon veľké cicavce. No nikto to poriadne nepreskúmal."

Vedci z Hrbekovho výskumného tímu tvrdia, že rozdiely medzi araguaiským delfínom a inými druhmi v povodí Amazonu sú napríklad v počte zubov. Najviac odlišnosti medzi jednotlivými druhmi sa však našlo v ich genetickej výbave, na základe ktorej vedci napokon vystavali svoju hypotézu o novom druhu. Predpokladá sa, že rieka Araguaia je domovom okolo tisícky takýchto živočíchov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu