Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Briti sa vyhrážajú Európskej únii: Ak sa nezreformuje, odídeme!

George Osborne
George Osborne (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Európska únia sa musí zreformovať, ak nechce, aby ju Británia opustila, varoval dnes britský minister financií George Osborne. Podľa jeho slov musí EÚ zmeniť svoje základné zmluvy tak, aby chránili aj členské krajiny, ktoré ako Británia nemajú euro. Citovala ho agentúra Reuters.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso obvinil krajiny ako je Británia, ktoré spochybňujú pravidlo slobody pohybu v EÚ, zo "šovinistickej ochrany svojich vlastných záujmov". Osborne, blízky spojenec premiéra Davida Camerona, na londýnskej konferencii povedal, že zmluvy zakotvujúce, ako má EÚ fungovať, nespĺňajú svoj cieľ a je potrebné ich prepracovať.

"Integrácia eurozóny je potrebná, ak má euro prežiť," vyhlásil dnes Osbourne. "Ale riadna zákonná ochrana práv neeurových členov je absolútne nevyhnutná, aby sa zachoval jednotný trh a aby Británia mohla zostať v EÚ," pokračoval britský minister.

"Nechceme prijať euro, ale aj náš odchod z Európy, ktorá sa dokázala zreformovať, by bol pre Britániu zlý. A odchod krajiny takej veľkosti a globálneho dosahu, ako je Británia, by bol veľmi zlý pre EÚ," zdôraznil.

 "Ak nedokážeme ochrániť spoločné záujmy členských krajín, ktoré nie sú v eurozóne, potom si budú musieť vybrať, či prijmú euro, čo Británia neurobí, alebo či opustia EÚ," pokračoval. Snahy o väčšiu integráciu 18 krajín eurozóny vyvolávajú napätie v inštitucionálnej architektúre EÚ a hrozí riziko, že situácia "presiahne hranicu toho, čo je legálne možné alebo politicky udržateľné", citovala ho agentúra Reuters.

Britskí konzervatívci sa už dlho pozerajú veľmi skepticky na pokračujúcu integráciu eurozóny. Ich vyjadrenia však nadobúdajú na sile pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu a tiež v dôsledku tlaku protieurópskej Strany za nezávislosť Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorá chce, aby Británia z EÚ vystúpila.

Cameron sa zaviazal, že ak získa vo voľbách v roku 2015 ďalší mandát, pokúsi sa vyjednať s EÚ zmenu vzťahov s Britániou predtým, ako ponúkne Britom referendum o vystúpení či zotrvaní v únii.
Týmto sľubom chcel vlani spacifikovať časť poslancov vlastnej strany, ktorí sa hlasno vyjadrovali za odchod Británie z EÚ. Na čas uspel, avšak tí istí poslanci teraz požadujú, aby Cameron urobil viac pre obmedzenie vplyvu EÚ, ktorý považujú za deštruktívny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu