Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Sýria sa môže tešiť na finančnú injekciu, dostane 1,4 miliardy dolárov

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

KUVAJT - Darcovia vrátane Spojených štátov a bohatých arabských krajín prisľúbili v stredu 1,4 miliardy dolárov (700 miliónov eur) ako humanitárnu pomoc Sýrii zničenej takmer tromi rokmi občianskej vojny.

Kuvajtský emir šejk Sabáh al-Ahmed as-Sabáh uviedol, že prispeje 500 miliónmi dolárov, Spojené štáty poskytnú 380 miliónov a Katar a Saudská Arábia sa chcú podieľať každý 60 miliónmi. Európska únia prisľúbila 225 miliónov a Británia ďalších 165 miliónov.

Pomoc oznámili na medzinárodnej darcovskej konferencii v Kuvajte, aby pomohli Organizácii Spojených národov dosiahnuť cieľovú sumu 6,5 miliardy dolárov pre rok 2014. OSN odhaduje, že konflikt posunul vývoj krajiny späť o 35 rokov, pričom polovica populácie momentálne žije v chudobe. "Plamene humanitárnej krízy v Sýrii stále horia a ničia všetky známky života," uviedol šejk Sabáh, pričom konflikt označil za katastrofu.

Jeden a pol miliardy dolárov, ktoré sa vyzbierali na podobnom stretnutí v Kuvajte v roku 2013, boli použité na nákup potravín, liekov, pitnej vody a prístreškov. Najväčšie príspevky poskytli arabské vlády.

Saudskoarabská forma islamu musí byť vykorenená, tvrdí Asad

Sýrsky prezident Baššár al-Asad považuje ultrakonzervatívnu podobu islamu, ktoré je štátnou ideológiou v Saudskej Arábii, za hrozbu pre svet. Kritizovaný prezident sa tak vyjadril počas stredajšieho rokovania s iránskym ministrom zahraničných vecí Muhammadom Džavádom Zarífom.

Asadove slová na adresu znepriateleného režimu v bohatom kráľovstve priniesli tamojšie médiá. Podľa jeho tvrdení musí byť vahhábizmus "vykorenený". Ako dodal "sýrsky ľud a niektorí ľudia v regióne vedia, akou vážnou hrozbou vahhábizmus je a každý preto musí prispieť ku konfrontácii sa s ním".

Vzťahy medzi sýrskou vládou a režimom v sunnitskej, ultrakonzervatívnej Saudskej Arábii sú dlhodobo napäté. Rijád totiž podporuje povstalcov voči režimu v Damasku, ktorého veľkým spojencom je zase dominantne šiitsky Irán. V Sýrii dlhé desaťročia vládnu Asadovci, ktorí sa hlásia k alávizmu, šiitskej vetve islamu. V krajine už takmer tri roky prebieha povstanie, ktoré si vyžiadalo už viac ako 120-tisíc obetí

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu