Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poľsko vydesené na smrť, sériový vrah na slobodu: Opäť budem zabíjať vaše deti, vyhlásil!

Mariusz Trynkiewicz a jeho detské obete Zobraziť galériu (3)
Mariusz Trynkiewicz a jeho detské obete (Zdroj: TVP Lodz)

VARŠAVA - Obyvatelia sa obávajú najhoršieho! Známy pedofil a beštiálny sériový vrah Mariusz Trynkiewicz (52) prezývaný aj Satan z Piotrkówa, ktorý má na rukách krv štyroch malých chlapcov (†11, †12, †12, †13), sa už o mesiac dostane na slobodu. Informujú o tom tamojšie médiá a vinia úrady, ktorých pomalosť môže podľa nich stáť život ďalšie nevinné deti. Zákon, ktorý by Poliakov od podobných nebezpečných deviantov mohol uchrániť aj po ich prepustení, totiž nadobudne platnosť až pár dní po uplynutí Mariuszovho trestu.

Mariusz bol v minulosti učiteľom telesnej výchovy v meste Piotrków. O to viac miestnych obyvateľov v roku 1988 šokovala správa, že vo svojom byte brutálne zavraždil troch neplnoletých chlapcov.  Ich telíčka zabalil do plachiet s iniciálami M. T., ktorými mal označený takmer každý predmet v byte. O život pripravil 11-ročného Tomasza Łojka, 12-ročného Artura Kawczyńskeho a rovnako starého Krzystofa Kaczmarka. Dôkladne vyšetrovanie neskôr ukázalo, že má na svedomí aj smrť 13-ročného Wojciecha Pryczu. Lekári ho vtedy označili za smrtiaci stroj, v médiách si zas pre obzvlášť brutálny čin vyslúžil prezývku Satan z Piotrkówa.

Mariusz pred 25 rokmi počas rekonštrukcie brutálneho činu.
Zobraziť galériu (3)
Mariusz pred 25 rokmi počas rekonštrukcie brutálneho činu.  (Zdroj: reprofoto fakt.pl)

Po dokázaní viny mu súd v septembri 1989 ako 26-ročnému uložil až štyri tresty smrti, zvlášť za každú vraždu. Na šibenici však neskončil. Vďaka amnestii bol jeho trest ešte v ten istý rok zmiernený na 25 rokov väzenia. Trest mu tak uplynie už začiatkom februára, obyvatelia preto žijú v strachu. Ešte vždy im totiž v ušiach rezonujú Mariuszove slová, ktorými šokoval počas procesu. "Keď ma prepustia z väzenia, budem v zabíjaní chlapcov pokračovať," vyhlásil vtedy chladnokrvne.

Do platnosti pritom už o pár dní vstúpi zákon, ktorým chceli poľskí úradníci verejnosť práve pred podobnými zločincami aj po ich prepustení uchrániť. Podľa neho budú nebezpeční devianti a vrahovia po uplynutí trestu umiestnení do centra pre prevenciu rizikového správania, kde budú od vonkajšieho sveta izolovaní. Mariusz sa však tomuto opatreniu ešte vyhne. Do platnosti totiž vstúpi až niekoľko dní po uplynutí jeho trestu. Informoval o tom poľský denník Fakt.

Mariusz na jednom z pojednávaní.
Zobraziť galériu (3)
Mariusz na jednom z pojednávaní.  (Zdroj: TVP Lodz)

Na otázku, prečo sa úradníci so zákonom neponáhľali a neuviedli ho do platnosti skôr, ako sa sériový vrah dostane na slobodu, odpovedali rázne. Na konci minulého roka vraj mali plné ruky práce s inými zákonmi a dali prednosť tým, ktoré mali pevný dátum zverejnenia pred koncom roka. To, že sa v tomto prípade nedopustili žiadnej chyby, potvrdil aj poľský premiér Donald Tusk.

Podľa poľských médií by však úradníci mali byť na nápor pred koncom roka lepšie pripravení a nenechávať si tak dôležité rozhodnutia na poslednú chvíľu. To, že sa sériový vrah a pedofil Mariusz dostane na slobodu, im dávajú za vinu.

Bývalý minister spravodlivosti Jaroslaw Gowin má na prácu úradníkov podobný názor. "Je to ich typická neschopnosť," povedal pre portál se.pl. V súvislosti s prípadom dnes dokonca poľská pravicová politická strana Solidarna Polska zvolala konferenciu s názvom "Vrah detí sa dostane na slobodu, pretože Tusk to spackal".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu