Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Mursí opäť pred súdom: Zodpovedá sa z podnecovania k zabíjaniu

Muhammad Mursí
Muhammad Mursí (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího v stredu predviedli druhýkrát pred súd, kde sa zodpovedá z údajného podnecovania k zabíjaniu opozičných aktivistov počas ročného vládnutia, ktoré v júli ukončilo armádne velenie.

Prvé pojednávanie s proislamským štátnikom sa konalo 4. novembra, keď v sieni vyhlásil, že sa naďalej považuje za hlavu štátu a tribunál neuznáva, čo bolo zároveň jeho prvým verejným vystúpením od zbavenia moci.

Mursího a 14 spoluobžalovaných členov hnutia Moslimské bratstvo súdia za prísnych bezpečnostných opatrení v priestoroch káhirskej policajnej akadémie. Podľa vyjadrení predstaviteľov polície mali samotného exprezidenta na pojednávanie dopraviť vrtuľníkom.

Strety medzi prívržencami a odporcami Mursího, ktoré sa odohrali začiatkom decembra pri prezidentskom paláci v Káhire, neprežilo najmenej sedem ľudí. Moslimské bratstvo však tvrdí, že väčšinu obetí tvoria práve islamisti. Prokuratúra napriek tomu vzniesla obvinenia voči Mursímu ako aj viacerým jeho spolupracovníkom a vysokým predstaviteľom hnutia.

Prvého demokraticky zvoleného prezidenta Egypta by mali postaviť pred súd aj za špionáž v prospech Hamásu ako teroristickej organizácie. Začiatok ďalšieho procesu, ktorý sa týka hromadného úteku radikálov z väzenia počas revolúcie v roku 2011, je naplánovaný na 28. januára. Šesťdesiatdvaročnému Mursímu v prípade usvedčenia hrozí doživotie alebo dokonca trest smrti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu