Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Referendum v Egypte pokračuje druhým dňom, sprevádza ho násilie

Referendum pokračuje druhým dňom, sprevádza ho násilie Zobraziť galériu (6)
Referendum pokračuje druhým dňom, sprevádza ho násilie (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - V Egypte v stredu druhým a zároveň posledným dňom pokračuje ostro sledované referendum o novej ústave. Volebné miestnosti sa opäť otvoria o 9. hodine miestneho času (8:00 SEČ).

Hlasovanie v utorok na niektorých miestach sprevádzalo násilie a pokračujúce zrážky medzi armádou a podporovateľmi zosadeného prezidenta Muhammada Mursího. Podľa spravodajského portálu britskej stanice BBC sú výsledkom najmenej deviati mŕtvi. Na bezpečnosť hlasujúcich dohliada až 200-tisíc policajtov.

Vypísanie referenda o novej ústave oznámil ešte v decembri prechodný prezident Adlí Mansúr. Ten sa o dokumente vyjadril ako o "dobrom štarte pre demokratický a moderný štát". Hoci návrh znižuje rolu islamistického práva šaríja v legislatíve, čelí aj kritike pre zvláštne postavenie, ktoré zaručuje armáde. Text totiž upevňuje jej moc a posilňuje jej vplyv na politiku.

Armáda tak môže súdiť v niektorých prípadoch civilistov, vymenúvať ministra obrany a nemusí si nechať kontrolovať rozpočet. Mansúr však napriek tomu tvrdí, že nová ústava zaručuje "ľudské práva, slobody a vyváženosť moci". Nový návrh je prerobením dokumentu prijatého v decembri 2012 pod Mursího vedením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu